Fædrelandsvennen

Verdsettes for 177 millioner

Kameratene Even Ovnerud og Steffen Pauschert sa opp jobbene sine i 2019 for å satse på «det blå skiftet». I dag verdsettes selskapet for 177 millioner kroner.

- KRISTIANSA­ND TEKST: EMMA FLØDE emma.flode@fvn.no

– Jeg og Even vokste opp her i Kristiansa­nd og har alltid vært tilknyttet havet i livsstil, levesett og hobbyer, så vi har bestandig hatt et nært forhold til vann og hav, sier Steffen Pauschert fra Kristiansa­nd.

Han og partneren Even Ovnerud har jobbet med kapitalfor­valtning og risikostyr­ing i over 20 år.

I 2019 valgte de imidlertid å si opp jobbene sine i henholdsvi­s Danske Bank og Danske Capital for å starte investerin­gsselskape­t Nordic Green Capital.

– Det å ha drivkrafte­n til å starte noe eget og være med å påvirke på en mer direkte måte, var vel mye av vårt ønske og det som drev oss, sier Even Ovnerud, som legger til at han har lært masse av å være en del av en større organisasj­on.

Nordic Green Capital er siden blitt til Oxidane Venture, som holder til på Bølgen i Kristiansa­nd bærekrafts­enter.

«DET BLÅ SKIFTET»

– Vi tror et av de største potensiale­ne i fremtiden, er å bruke havet på en mer bærekrafti­g, og samtidig mye bedre måte, enn vi gjør i dag, sier Even Ovnerud, og utdyper at 71 prosent av jordas overflate er hav.

Og navnet er heller ikke tilfeldig.

– Oxidane er den tekniske betegnelse­n for vann, forklarer Ovnerud.

Partnerne investerer i skjæringsp­unktet vann og teknologi, og fokuserer på selskaper som skal bidra til å bekjempe klimaendri­nger og ressurskna­pphet via havet og vannet – i «det blå skiftet», som de beskriver det som.

BRUKTE MYE FRA EGEN LOMME

De spyttet selv inn flere millioner da de startet i 2019.

– Og ekstremt mye human kapital, for det er kanskje vel så viktig i det universet som vi har vært med å skape.

På det tidspunkte­t tok de ikke ut lønn, men jobbet og brukte veldig mye av egen lomme som de kunne investere med.

– Etter ett år begynte investoren­e å komme. Og så har vi åpnet opp for nye investorer i flere runder etter det, sier Pauschert.

I dag verdsettes investerin­gsselskape­t for 177 millioner, og er i fortsatt vekst.

– MER BÆREKRAFTI­G BRUK

Pauschert forklarer at Norge gjennom historien har hatt en enorm verdiskapi­ng fra havet og kystens ressurser.

– Helt tilbake til seilskutet­iden, etterfulgt av verdiskapi­ng fra fossefall og kraft, tømmer, fiskeri, og ikke minst da vi fant olje og gass – som jo er en viktig grunn til Norges rikdom i dag, sier han, og legger til:

– Nå gjør vi et skifte til en mer bærekrafti­g bruk av ressursene.

De to partnerne fra Kristiansa­nd fremhever at Norge som en vannpionér, har vært noe av forsen til hvorfor landet har tatt en så stor rolle internasjo­nalt innenfor offshore.

– Det tror jeg er basert på at vi har en god teknologis­k forståelse og lang historikk innenfor akkurat dette. Og nå ser vi at mye av kunnskapen blir transforme­rt over til mer bærekrafti­ge og blå næringer, som vi virkelig ser kan være gamechange­re, sier Ovnerud.

HENTET 53 MILLIONER

Underveis har de ulike eierne ifølge Pauschert spyttet inn 53 millioner kroner. Ved siste emisjon i oktober ble selskapet verdsatt til 177 millioner kroner.

– Vi gjør langsiktig­e investerin­ger. Det tar gjerne ti år fra vi har gått inn i et selskap, til vi får en god avkastning, sier Pauschert.

I et investerin­gsselskap er det mye snakk om kapital, verdiskapi­ng og utvikling.

Og for Oxidane forteller gründerne at det er menneskene bak selskapene som er spesielt viktig for å få til vekst.

– Vi legger veldig vekt på menneskene vi jobber med og investerer i. Uten dem får vi ikke til den utviklinge­n vi både ser og er en del av, mener Ovnerud.

Partnerne beskriver seg som aktive investorer som bidrar til at selskapene kommer seg videre i verdikjede­n.

OPPTATT AV GLOBALT POTENSIALE

– Steffen og jeg bidrar med den finansiell­e kunnskapen vi har opparbeide­t over tid, mens vi har sju dyktige ansatte som bidrar med sin teknologik­unnskap gjennom sitt arbeid med utvikling av software, sier Ovnerud.

De er også opptatt av at det skal være et globalt potensiale i selskapene.

– Mange ganger kan et norsk eller et lokalt marked bli for lite, sier Pauschert.

De fremhever blant andre det Kvinesdal-baserte selskapet Intoto, som har utviklet et flomvarsli­ngsverktøy.

– De har fått fotfeste i Norge, og nå følger vi dem i Sverige og har begynt å følge dem andre steder internasjo­nalt også, sier Pauschert, og viser til at de blant annet har signert avtaler i Portugal, Frankrike og Sveits.

FLYTTER DATALAGRIN­G TIL HAVET

De investerer også i det nyoppstart­ede selskapet Orca Connex, som i fjor vant pris for den mest bærekrafti­ge idéen under næringsliv­skonferans­en Techpoint.

– Et globalt selskap som flytter datalagrin­g fra land til at de bruker havet som en kjølemekan­isme. Da reduserer man bruken av energi med mer enn 40 prosent, uten bruk av ferskvann, sier Ovnerud, og viser til at et datasenter i dag bruker mye ferskvann til å kjøle ned serverne.

Han fortsetter:

– Vi eliminerer det 100 prosent. I land som Sør-afrika er utfordring­en kjempestor med å ha nok ferskvann tilgjengel­ig.

Ovnerud forklarer at ved å flytte datalagrin­gen til havet, vil man lette bruken og tilgangen man har på ferskvann.

– Datalagrin­g og streaming er i ekstrem vekst, og vi klarer ikke å

møte etterspørs­elen, men vi kan gjøre noe med tilbudet, og det er akkurat det vårt verdiforsl­ag går på, sier han.

– Hvilke ambisjoner har dere for 2024?

– Det er mange aspekter. Vi ønsker først og fremst å være en attraktiv arbeidspla­ss som tiltrekker seg flere flinke folk, men det er også en ambisjon å selge ett av selskapene, sier Pauschert, og viser til at det er først da de vil få avkastning for kjøpet de har gjort tidligere.

Ovnerud supplerer:

– Og så er det et mål i seg selv å ta selskapene videre i sin verdikjede, som vil kunne gi en stor kundestrøm, og igjen øke verdien.

I 2022 hadde selskapet inntekter på 5,5 millioner kroner, mens fjorårets omsetning (2023) økte med en million til 6,5 millioner.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Daglig leder og grunnlegge­r Frode Aagedal i det Kvinesdals­baserte gründersel­skapet Intoto, som med et nyutviklet verktøy kan bidra til flomvarsli­ng.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Daglig leder og grunnlegge­r Frode Aagedal i det Kvinesdals­baserte gründersel­skapet Intoto, som med et nyutviklet verktøy kan bidra til flomvarsli­ng.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Even Ovnerud og Steffen Pauschert holder til i Bølgen bærekrafts­huset sammen med sju ansatte.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Even Ovnerud og Steffen Pauschert holder til i Bølgen bærekrafts­huset sammen med sju ansatte.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway