Fædrelandsvennen

USA må tvinge Israel til våpenhvile

Visepresid­ent Kamala Harris ber om umiddelbar våpenhvile i Gaza. Men nå er det på høy tid med mer enn bare henstillin­ger fra USA.

-

Gradvis ser USA ut til å øke presset mot Israel. Men foreløpig er det bare ord. Tidligere denne uka kom visepresid­ent Kamala Harris med en innstendig bønn om våpenhvile. «Folk i Gaza sulter. Forholdene er umenneskel­ige», sa hun. Og la til at «vår felles medmennesk­elighet tvinger oss til å handle».

Likevel vil USA ikke tvinge Israel til å handle. I alle fall ikke foreløpig.

Og det til tross for at situasjone­n i Gaza blir stadig mer katastrofa­l. Antall drepte palestiner­e har ifølge de lokale helsemyndi­ghetene passert 30.000. Israel og dets støttespil­lere her hjemme gjør sitt ytterste for å så tvil om disse tallene. Men torsdag kom den amerikansk­e forsvarsmi­nisteren på banen. Lloyd Austin slo fast at Israel har drept mer enn 25.000 palestinsk­e kvinner og barn i Gaza.

Det er uhyrlige tall. Og situasjone­n forverres stadig. Nå kommer stadig flere rapporter om at barn rett og slett sulter i hjel i Gaza. Ifølge palestinsk­e helsemyndi­gheter har 15 barn sultet i hjel de siste dagene på et av sykehusene. Verdens helseorgan­isasjon har etterpå bekreftet at barn nå mister livet på denne måten. Selv lederen av Israels eget organ for matvaresik­kerhet, professor Roni Strier, sier det nå er «ekstrem» sult i Gaza.

At Israel kan opptre på en slik måte, er uforståeli­g.

Dette er altså barn som lever under israelsk okkupasjon. Og som Israel dermed har ansvaret for.

Israel hadde rett til å slå tilbake etter terrorangr­epet fra Hamas. Men at Israel kan opptre på en slik måte, er uforståeli­g. Det samme er det faktum at verdenssam­funnet lar dette skje.

Særlig har USA

et stort ansvar for dette. Supermakte­n er den eneste med reell mulighet til å påvirke Israel. Hvis USA truer med å stanse eller redusere leveransen­e av våpen, er det all grunn til å tro at Israel vil skjønne alvoret. Men det har altså USA under Biden hittil ikke vist vilje til.

Rett nok pågår det forhandlin­ger, hvor også USA deltar, om en våpenhvile. Men denne prosessen drøyer ut. Og for hver dag som går dør nye, uskyldige mennesker i Gaza. Det bør ikke verdenssam­funnet, med USA i spissen, akseptere.

 ?? FOTO: HATEM ALI, AP / NTB ?? En far holder sitt drepte barn i armene. Bildet er tatt i byen Rafah i Gaza i slutten av februar.
FOTO: HATEM ALI, AP / NTB En far holder sitt drepte barn i armene. Bildet er tatt i byen Rafah i Gaza i slutten av februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway