Fædrelandsvennen

Angrer på Start-slakt: – Jeg bomm Met

Endre Eides (30) uttalelser før kvalikkamp­en mot Bryne i fjor skapte store reaksjoner. Nå åpner den tidligere Start-assistente­n opp om hvordan han opplevde kaoset som oppstod i kjølvannet av hans kritikk av egen klubb.

- EGERSUND/KRISTIANSA­ND TEKST: SHAYAN JALILIAN Shayan.jalilian@fvn.no

– Det blir spesielt å møte Start igjen. Start og Sparebanke­n Sør Arena var som et hjem for meg i to og et halvt år. Selv om det bare er en treningska­mp, blir det rart å stå på motsatt banehalvde­l når vi møtes igjen på lørdag, forteller Endre Eide til Fædrelands­vennen.

Lørdag ettermidda­g er det klart for treningska­mp mellom Start og det nyopprykke­de 1. divisjonsl­aget Egersund. Det byr også på et gjensyn med Eide, som i to og et halvt år var assistentt­rener i Start under Sindre Tjelmeland, før han etter fjorårsses­ongen reiste videre til Egersund.

Kvelden før kvalikkamp­en mot Bryne, som Start tapte på walkover ettersom undervarme­n ikke ble skrudd på, havnet Eide i hardt vær da han gikk ut i Fædrelands­vennen og tok et kraftig oppgjør med kulturen i egen klubb.

– Vi er langt unna når det gjelder måten man behandler mennesker og støtter hverandre på i denne klubben. Det siste året har Start blitt en klubb som har sklidd mer og mer fra hverandre. Kulturen mellom administra­sjonen og sportslig avdeling er ikke bra, fortalte Eide.

I samme intervju brukte han også ord som «manglende verdier, ingen tillit mellom ansatte og en klubb fullstendi­g uten struktur» for å beskrive situasjone­n i Start, som i fjor var en klubb preget av store interne konflikter.

Les hele intervjuet her.

ANGRER

Hans uttalelser skapte kraftige reaksjoner i fotball-norge. Ikke nødvendigv­is for at folk var uenige i budskapet, men timingen med å gå ut med det dagen før Start skulle spille årets viktigste kamp satte sinnet i kok hos mange.

I sosiale medier fikk han hard medfart. Flere supportere krevde hans umiddelbar­e avgang. TV 2s fotballeks­pert, Jesper Mathi

sen, kalte Eides uttalelser for et «stakkarsli­g og desperat forsøk på å redde egen karriere».

Nå åpner Eide for første gang opp om hvordan han opplevde kaoset som oppstod da han valgte å gå ut mot egen klubb dagen før Bryne-kampen.

– Timingen på det var beklagelig. Det ble ikke en bra greie og det ble unødvendig mye støy. Det er veldig beklagelig. Hadde jeg hatt muligheten til å gjøre det igjen, ville jeg holdt ting internt og ikke blitt så følelsesty­rt.

– Det var mange følelser gjennom året, men det var rett og slett urutinert og dårlig av meg. Det er mitt ansvar å vite hvordan jeg skal gjøre ting. Det var klønete håndtert, fortsetter han, som nå er assistentt­rener i Egersund.

– VONDT OG SÅRT

Han fikk naturligvi­s med seg reak

sjonene som oppstod i etterkant av hans uttalelser. Umiddelbar­t etter at intervjuet ble publisert i Fædrelands­vennen, skjønte assistentt­reneren «hvor det bar hen».

– Det finnes ingen tvil om at jeg bommet, innrømmer Eide, og legger samtidig til at det likevel var «vondt og sårt» å kjenne på de følelsene.

– Jeg føler at jeg alltid ga alt for Start. Jeg forsøkte etter beste evne å gjøre laget og enkeltspil­lere til å bli så bra som mulig. Dessverre var det klønete og amatørmess­ig av meg å sette meg selv i en sånn situasjon helt på tampen av Startkarri­eren, sier den tidligere Startassis­tenten.

– Kan du forstå at det ble enkelt for folk å peke på at dere selv var en del av den ukulturen du beskrev i Start, når du selv gikk ut på den måten du gjorde?

– Ja, jeg skjønner at det åpnet

opp for at folk kunne tolke det i den retningen. Jeg forstår at folk stilte spørsmål vedrørende min motivasjon som Start-trener og hensiktene mine med å gå ut på den måten. Det gjorde jo bare at det hele ble enda mer trist og beklagelig, svarer 30-åringen.

– IKKE EN GOD FØLELSE

– I tillegg var det ikke en god følelse når jeg innså at jeg skapte mer støy og kaos for supportere og andre som bryr seg om klubben. De prøvde jo å bygge opp til Bryne-kampen som noe positivt, mens jeg lagde unødvendig stress og støy. Det plages jeg av den dag i dag, fortsetter Eide åpenhjerti­g.

– Hvordan var reaksjonen­e internt?

– Det ble noen spørsmål om hvorfor jeg gjorde det slik, forståelig nok. Det er jeg som må stå til ansvar for reaksjonen­e som opp

stod. Det har jeg ingen problemer med å akseptere. Intensjone­n var å hjelpe Start videre. Dette skulle jo egentlig ikke handle om meg i det hele tatt, sier Eide.

– Det mislyktes jeg med, og det var ubehagelig, tilføyer han.

– Hvordan kom du deg videre?

– Det handler om at de som står meg nær vet hvem jeg er, og hvor mye stolthet jeg legger ned i arbeidet mitt. Hver eneste dag prøvde jeg alt som stod i min makt for at Start skulle bli best mulig. Så når man gjorde den feilen var de nærmeste opptatt av at jeg måtte komme meg videre, og at man noen ganger bommer på ting i løpet av karrieren, svarer Eide.

STOLT OVER Å HA REPRESENTE­RT START

En snau måned etter kvalikfade­sen mot Bryne, skrev Eide under på en toårskontr­akt som assistent

trener med nyopprykke­de Egersund.

Tre av hans nærmeste kolleger i sportslig avdeling reiste også videre. Analyseans­varlig Andreas Jenssen dro til Arendal for å bli assistentt­rener under Vegard Hansen, mens verken Tjelmeland eller sportssjef Magni Fannberg fikk fortsette i sine stillinger og ble enige om sluttavtal­er.

Lørdag kommer Eide for første gang tilbake til Kristiansa­nd for å møte klubben han selv var en del av i to og et halvt år. Gjennom de tre sesongene i Start ble det en niendeplas­s, tredjeplas­s og femteplass i 1. divisjon.

Selv om Start aldri klarte det sårt etterlengt­ede opprykket under deres ledelse, sier Eide at han er stolt over å ha represente­rt klubben.

– Start vil alltid være en spesiell klubb for meg. Jeg kjenner på en enorm ydmykhet og stolthet over å ha represente­rt Start. Jeg har lært utrolig mye av dyktige folk og jeg har fått verdifull erfaring som jeg skal bruke videre. Dessuten var Start-jobben min første ordentlige jobb i toppfotbal­len, så det er alltid en klubb som kommer til å ha en spesiell plass i mitt hjerte, sier Eide – som har en samboer som fortsatt har blitt værende i Kristiansa­nd.

– Jeg er på ingen måte i tvil om at Start kommer opp igjen. For meg er det kun et spørsmål om tid. Det viktigste er at klubben staker ut en felles kurs og samler kreftene. Gjør de det, så er framtiden til Start lys. Jeg gleder meg uansett til å møte og hilse på gamle kjente, sier Eide avslutning­svis.

 ?? FOTO: SONDRE RØHMEN / DALANE TIDENDE ?? – Det var rett og slett urutinert og dårlig av meg, sier Endre Eide – som angrer på måten han gikk ut på i Fædrelands­vennen og tok et oppgjør med kulturen i Start.
FOTO: SONDRE RØHMEN / DALANE TIDENDE – Det var rett og slett urutinert og dårlig av meg, sier Endre Eide – som angrer på måten han gikk ut på i Fædrelands­vennen og tok et oppgjør med kulturen i Start.
 ?? ??
 ?? FOTO: SONDRE RØHMEN / DALANE TIDENDE ?? Endre Eide er for øyeblikket assistentt­rener i Egersund, etter at han forlot Start etter to og et halvt år som assistentt­rener. Nå åpner han opp om uttalelsen­e han kom med i forkant av Bryne-kampen i fjor.
FOTO: SONDRE RØHMEN / DALANE TIDENDE Endre Eide er for øyeblikket assistentt­rener i Egersund, etter at han forlot Start etter to og et halvt år som assistentt­rener. Nå åpner han opp om uttalelsen­e han kom med i forkant av Bryne-kampen i fjor.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Endre Eide (i midten) var assistentt­rener i Start i to og et halvt år. Etter fjorårsses­ongen forsvant både han og hovedtrene­r Sindre Tjelmeland (t.h).
FOTO: KJARTAN BJELLAND Endre Eide (i midten) var assistentt­rener i Start i to og et halvt år. Etter fjorårsses­ongen forsvant både han og hovedtrene­r Sindre Tjelmeland (t.h).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway