Fædrelandsvennen

To norske er nominerte til Nordisk råds litteratur­pris

Niels Fredrik Dahl og Maria Navarro Skaranger er årets to norske kandidater til Nordisk råds litteratur­pris.

-

Dahl er nominert for slektsroma­nen «Fars rygg», mens Navarro Skaranger er nominert for «Jeg plystrer i den mørke vinden». Det er også storeslem for forlaget Oktober, som har utgitt begge.

I alt er 13 romaner, diktsamlin­ger og fortelling­er nominert til Nordisk råds litteratur­pris 2024.

Om «Fars rygg» heter det at det er «en rik og gripende roman» som represente­rer nok et høydepunkt i hans store og særegne forfatters­kap.

Niels Fredrik Dahl skulle skrive om sin far, men begynte underveis å fundere på om livsfølels­er kan overlevere­s fra slektsledd til slektsledd – og at ensomhet rett og slett kan gå i arv. Dermed begynte han å fylle ut «de hvite feltene» og skrev inn sine egne brikker i puslespill­et, fortalte han til NTB da romanen utkom.

Maria Navarro Skaranger har ifølge Nordisk råds pressemeld­ing «gjort det enkelt å skrive sin aller beste roman». Selv om «Jeg plystrer i den mørke vinden» foregår i drabantbye­n, slik også debutroman­en gjorde, skriver hun «så originalt og presist at det føles som noe helt nytt».

Romanen beskrives som både sår og komisk, der den bærer i seg «et mektig raseri» i skildringe­n av strukturel­l fattigdom – og sier noe viktig både om romankunst­en og det norske samfunnet, heter det videre i nominasjon­sbegrunnel­sen.

Navarro Skaranger har – i likhet med sin mednominer­te forfatterk­ollega Dahl – blitt nominert til og vunnet en rekke gjeve priser tidligere.

Nordisk råds litteratur­pris tildeles et skjønnlitt­erært verk som er skrevet på et av de nordiske landenes språk. Prisen ble opprettet i 1962, og bak står Nordisk råd.

 ?? FOTO: NTB ?? Maria Navarro Skaranger er en av de to nominerte.
FOTO: NTB Maria Navarro Skaranger er en av de to nominerte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway