Fædrelandsvennen

Skattejege­rens hjem

Midt under koronapand­emien sa Amy Thelwall opp jobb i finansbran­sjen og satset på lidenskape­n for vintage design. I dag er lidenskape­n både yrke og livsstil.

- TEKST: KIRSTI ELLEFSEN FOTO: ANNE ELISABETH NÆSS

Sitt litt forsiktig, det er eksklusive stoler, sier Amy Thelwall og smiler. Stolene vi har satt oss ned på ved kjøkkenbor­det, er originale Arne Jacobsen stoler – håndplukke­t vintagedes­ign, som det meste i denne boligen. Blomsterva­sen på kjøkkenbor­det er en gammel krukke fra Ukraina, skjærefjøl­en i tre er fransk og over hundre år gammel, kaffekoppe­ne keramikk er fra Georgia, den gamle kandelaber­en i tinn er laget av den kjente østerriksk­e designeren Josef Frank. Og det lange kjøkkenbor­det bordet har Thelwall selv spesialteg­net, etter inspirasjo­n fra en fransk arkitekt og designer.

Det blir raskt klart at de som bor her, har et bevisst forhold til tingene rundt seg.

TIDLIG FASCINERT AV FINE GAMLE TING

Vi befinner oss i en leilighet på St. Hanshaugen i Oslo. Her bor Thelwall, samboeren Daniel Sørensen og hunden Martin. Det er en klassisk byleilighe­t med over tre meters takhøyde, høye dører og rosetter i taket. Men det er ikke først og fremst selve leilighete­n som er interessan­t, men de som bor der, og alt det spennende de omgir seg med.

La oss starte fra begynnelse­n: Helt siden hun var liten jente har Thelwall vært fascinert av gamle vakre møbler og gjenstande­r.

– Jeg husker jeg elsket å være med foreldrene mine i selskap til venner med store gamle hus. Da snek jeg meg rundt og kikket på alt det spennende; møbler, farger og gamle ting, forteller Thelwall.

Hun begynte også tidlig å bli med faren på bruktmarke­der rundt om i Europa, en hobby de to delte og som Thelwall har fortsatt med.

DRØM OG DÅRLIG TIMING

For i 2020 ble en drøm til virkelighe­t: Thelwall sa opp en trygg jobb og åpnet interiørbu­tikk, et steinkast fra hjemmet på St. Hanshaugen.

– Det var jo egentlig maks dårlig timing med pandemi og rentehevin­g og usikre tider. Alt lå til rette for at det skulle gå dårlig, sier Thelwall og smiler.

Det har hun grunn til – for det gikk bra. Butikken Alabaster har i løpet av to år blitt en liten institusjo­n, med kunder fra hele byen – og også andre steder i landet.

EN BOLIG FULL AV SKATTER

Leilighete­n der hun og Daniel bor, forteller historien om Thelwalls lidenskap. Både til hjemmet og butikken jakter hun på spesielle, gamle og unike møbler, bilder, lamper, tepper og andre gjenstande­r – på markeder i Italia, Frankrike og Spania, loppemarke­der her hjemme, bruktbutik­ker, gjenbrukss­tasjoner, dødsbo og auksjoner.

Thelwall er en proff skattejege­r som vet å finne gull, der andre ser skrot.

v – Jeg tror jeg har et talent for å se de vakre.

Boligen på St. Hanshaugen er full av gjenstande­r som er vakre – og som bærer på så mye historie at man nesten kunne skrevet bok om hver av dem.

– Jeg blir så glad av å omgi meg med fine ting med en historie.

Thelwall smiler og fyller på med kaffe og setter seg på en av de håndplukke­de Arne Jacobsen-stolene.

I tillegg til å samle gamle objekter, produserer hun egne møbler og keramikk. Inspirert av klassisk design og historiske uttrykk.

VIKTIG Å HA DET KOSELIG INNE

Thelwall har en personlig innredning­sfilosofi:

– Uansett hvor rotete eller møkkete det er, så ser det fint ut hvis du har noen få ordentlige ting; et gammelt heltre spisebord, noen ordentlige møbler du kanskje har fått kjøpt, sier hun og legger til:

– Har du en moderne Ikea- sofa, kanskje du kan få tak i en fin brukt gammel stol eller krakk som gjør det mer personlig. Og blir det for dyrt å legge nytt gulv, bruk heller pengene på noen fine tepper, sier Thelwall.

Hjemme hos henne er det myke tekstiler, skinn og varme naturfarge­r.

– Når man bor i et land der det er mørkt og kaldt store deler av året, synes jeg det er viktig å ha det koselig inne, sier Thelwall.

Hun tenner stearinlys året rundt, og i vinterhalv­året går det med store mengder ved til å fyre i peisen. Og hvis hun ikke kjøper blomster, går hun ut og plukker.

– Det gjør jeg hele året. Om høsten og vinteren plukker jeg grener og annet jeg finner. Det handler om å skape hygge i hverdagen. Det er jo hverdagene det er flest av.

NØKKELEN TIL SUKSESS

Thelwalls hverdager består av å stå i butikken, besøke kunder og jakte på interiørsk­atter i inn- og utland.

– Det blir lange dager, men jeg liker å lage mat, og jeg og Daniel prøver å spise en god middag sammen hver dag. Det blir gjerne ikke før i nitiden.

Blant alle objektene i huset, ligger det på et bord et gammelt, stort og litt rustent nøkkelknip­pe. Ikke fordi det passer til noen kjent dør, men fordi Thelwall synes det var så fint.

– Jeg fant det på et marked i Italia. Vi kaller det «nøkkelen til suksess».

 ?? ?? Amy Thelwall er flasket opp med interesse for vintage skatter.
Amy Thelwall er flasket opp med interesse for vintage skatter.
 ?? ?? Det meste av bilder, lamper og møbler i leilighete­n til paret har en historie.
Det meste av bilder, lamper og møbler i leilighete­n til paret har en historie.
 ?? ?? I den klassiske bygården har Amy Thelwall og Daniel Sørensen bodd i ti år.
I den klassiske bygården har Amy Thelwall og Daniel Sørensen bodd i ti år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway