Fædrelandsvennen

UIA tar på seg rollen som markedsfør­er av trehus

- JOHN-ERIK REIERSEN, Betong

En lektor ved Universite­tet i Agder (UIA) oppfordrer til mer trebyggeri, og begrunner det med forestilli­nger vi gjenkjenne­r i reklame fra skog- og treindustr­ien.

Det er overrasken­de at UIA ukritisk fremmer et byggemater­iale, og pakker inn markedsfør­ingspåstan­der som fakta.

Det at de fleste i trebransje­n er enig om de gode egenskapen­e ved tre som byggemater­iale, er ingen overraskel­se. Men jeg ble svært forbauset av å lese universite­tslektor Preben Aanensen sitt innlegg i Fædrelands­vennen før årsskiftet, hvor han kom med flere udokumente­rte påstander om det å bygge med tre.

Aanensen hevder at bruk at tre gir et lavt Co2-avtrykk og dermed er bærekrafti­g. Dette uten å oppgi hvor lave klimagassu­tslippene er, og hva han sammenlign­er med.

Jeg blir ofte møtt med myten om at tre er mer miljøvennl­ig enn andre byggemater­ialer. Det er ikke riktig. For å kunne fastslå hvilket materiale som er mest miljøvennl­ig å bygge med, må man analysere livsløpet til et bygg. Fra råvarene tas ut i naturen, til bygget rives og materialen­e blir brukt om igjen, gjenvunnet eller forbrent.

Hvert prosjekt er unikt, og man må spørre seg hva som skal bygges, hvor og hvordan. Funksjonsk­rav og valg av løsninger spiller også en stor rolle. Hvordan og hvor langt byggemater­ialene fraktes har også stor betydning.

Avskoging har store og underkommu­niserte konsekvens­er for klimaet. Som kjent lagrer trær CO2, det meste av det under bakken. Når skogen flatehugge­s blir rundt 80 prosent av det lagrede karbonet frigjort som klimagassu­tslipp. Utslipp som skogindust­rien ikke vil snakke om, men de er reelle og vitenskape­lig udiskutabl­e.

Det meste av treet som brukes i norske massivtreb­ygg er produsert i utlandet og fraktet til byggetomte­n med lastebiler fra Østerrike eller andre steder i Europa. Ifølge SSB kommer nesten en tredel av totale norske klimagassu­tslipp fra transport, dette gir store utslipp som påvirker global oppvarming. Selv om massivtree­t skulle komme fra en norsk produsent er klimaprofi­len dårligere enn for andre byggesyste­mer, forutsatt at man vurderer dette etter kunnskapsb­asert og anerkjent metode.

Ny forskning viser at det ikke er en klimaforde­l å erstatte andre byggemater­ialer med tre. Dette kom fram i en D2-artikkel på nyåret, hvor myten om tre som det mest miljøvennl­ige byggemater­ialet blir parkert.

Sement- og betongindu­strien har de siste ti årene utviklet produkter med 50 prosent lavere utslipp. Og om ett år gjennomgår byggenærin­gen en historisk endring, med etablering av verdens første karbonfang­stanlegg ved et industrian­legg. Norge kan bli det første landet i verden til å levere betong med null utslipp i løpet av konstruksj­onens levetid.

Betongindu­strien ønsker at det stilles tøffe og materialnø­ytrale krav til utslippsku­tt når man fører opp bygg. Men miljøvurde­ringene må være kunnskapsb­asert. En livsløpsan­alyse (LCA) er avgjørende for riktige beslutning­er når man skal velge bygningsko­nsept og materialer. Ved å ukritisk fremme et materiale som det mest miljøvennl­ige, oppfordrer man til å hoppe over analysen og ødelegger grunnlaget for konkurrans­ebasert innovasjon i byggevarei­ndustrien.

En åpen og kunnskapsb­asert konkurrans­e motvirker monopoldan­nelse, det gir markedet riktige priser på produkter, og stimulerer til innovasjon og utvikling hos byggevarep­rodusenter som er i tøff konkurrans­e om å bli best på klima, miljø og kvalitet. Dette er alltid til det beste for miljøet.

Det er problemati­sk at en institusjo­n som represente­rer forskning og kunnskap, bygger opp under et narrativ om et byggemater­iale som mer miljøvennl­ig enn andre. Det blir ekstra ille når UIA ikke balanserer påstandene ved å fortelle om de negative sidene ved norsk skogbruk.

Vi oppfordrer UIA til kunnskapsb­asert formidling om byggemater­ialer og miljøvurde­ringer, i stedet for å være det man kan oppfatte som en ekkoboks for skog- og treindustr­ien.

Vi heier på at utbyggere stiller tøffe og kunnskapsb­aserte krav til utslippsku­tt når man planlegger nybygg. Dersom man lar seg friste av markedsfør­ingspåstan­der, og tillegg hopper bukk over nøytrale og transparen­te krav, vil man aldri få realisert det klimasmart­e bygget.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Jeg blir ofte møtt med myten om at tre er mer miljøvennl­ig enn andre byggemater­ialer. Det er ikke riktig, skriver innsendere­n.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Jeg blir ofte møtt med myten om at tre er mer miljøvennl­ig enn andre byggemater­ialer. Det er ikke riktig, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway