Fædrelandsvennen

❞ Dette er hvert fall ikke tabu lenger.

Folk kaster seg over nedsatte varer som aldri før. – Det er hvert fall ikke tabu nå lenger, sier butikksjef Frank Nedal om halvprisdi­skene.

- AGDER / TELEMARK TEKST: LIV EKEBERG Forbukerjo­urnalist TEKST: TONE LENSEBAKKE­N Forbukerjo­urnalist

Kjøpmannen har sett utviklinge­n det siste året:

– Kjølediske­n med varer til halv pris blir tom veldig mye fortere nå. Før var det enkelte kunder som alltid sjekket den, nå har jeg inntrykk av at alle gjør det, sier Frank Nedal, butikksjef på Kiwi Krøgenes i Arendal.

Han forteller at dagligvare­kjeden har et ambisiøst mål om å bidra kraftig til mindre matsvinn, og at kundene synes det er positivt.

– Jeg har inntrykk av at folk flest handler bevisst, både for lommeboka og miljøet. Hvis det var flaut å handle datovarer før, er det i hvert fall ikke tabu lenger nå, sier Nedal.

Trenden bekreftes av kommunikas­jonssjef og bærekrafts­ansvarlig Nora Mile Helgesen i Kiwi Norge.

– Nedprising av varer er veldig populært blant Kiwi-kundene, og så å si alt blir solgt. Det bekrefter at en prisreduks­jon på 50 prosent fungerer veldig bra, sier hun i en e-post til oss.

Av konkurrans­emessige hensyn ønsker de ikke å opplyse om tall på omfanget av mat som legges i halvprisdi­skene i Agder og Telemark.

– Det viktigste vi gjør i butikk, er å bestille så riktig som mulig, slik at vi slipper å kaste mat. Vi har redusert matsvinnet med 55 prosent målt mot 2015, så vi er på god vei mot målet vårt om 60 prosent i 2025, sier Mile Helgesen.

Likevel er det ikke så lett å beregne nøyaktig hva som blir solgt, særlig av dagsferske varer.

– KLAR FORSKJELL

– Du ser en klar forskjell om jeg sammenlign­er med for ett år siden. Alle er litt nysgjerrig på disken. Tidligere var det litt sånn at folk gikk forbi med handlevogn­a noen ganger og kikket forsiktig ned. Nå går folk rett dit. De begynner ikke i frukten eller ved brødet. Nå er det ikke lenger flaut å åpne lokket. Mange velger middag ut fra hva som ligger der, sier kjøpmann på Rema Gimsøy, Jan Peter Stensholt.

Sånn er det også hos Coop. – Ofte står kundene og venter når vi holder på å legge inn varer i hylla. De er mer bevisste nå. Før lå det varer igjen i disken, nå tar de alt. Det er sjelden vi har igjen noe,

sier Marlene Ellefsen, butikksjef Coop Extra Porsgrunn.

Hun viser frem hylla der det i dag ligger blåbær, yoghurt og rakfisk. Blant annet.

– Denne er «best før» i dag, og går den ikke før i morgen, så kommer den på 70 prosent, sier hun.

– Denne ordningen gjør at det ikke blir kastet så mye mat, og det er bra, slår hun fast.

Coop selger nedprisede datovarer med 40 prosent rabatt gjennom konseptet Matredder’n.

– Våre kunder, som eier oss, er opptatt av bærekraft og blir stadig mer bevisste på å kaste mindre mat, sier Anne Berg Behring, administre­rende direktør i Coop.

Fra 1. februar har kjeden tatt ytterliger­e krafttak mot matsvinn ved å selge varer som har passert «best før»-dato med 70 prosent rabatt.

– Grunnen til at vi velger å gjøre dette er at mat merket med «best

før» ofte holder seg godt i kvalitet etter det datoen tilsier, så lenge den er oppbevart riktig. Som kunde kan du stole på at vi tar mattrygghe­t på største alvor, og da er det lagt til rette for at varer merket med «best før» kan spises etter at denne datoen er passert, sier Berg Behring.

SLAPP FRUKT OG GRØNT? JA TAKK

– For rundt ett år siden begynte Kiwi å sette ned prisen på frukt og grønt som begynte å bli litt slappe. Nå selger hver eneste Kiwi-butikk i snitt rundt 125 nedprisede brød og rundt 50 kilo nedpriset frukt og grønt hver uke, forteller Mile Helgesen

Vitaminer til lavpris, sammen med gårsdagens brød og bakervarer til halv pris har bidratt stort til reduksjone­n av matsvinn.

– Mange syns det er fint å kjøpe en tomat som har en flekk, hvis

de kanskje bare skal bruke den i en saus, forteller kjøpmannen på Krøgenes.

RÅD OM RESTEMAT

Det meste av matsvinnet i Norge i dag er hjemme hos forbrukere, mener Mile Helgesen, og forteller at kjeden deler tips om hvordan man kan bruke restematen i nyhetsbrev til sine kunder.

En del av maten som nærmer seg «utgått-dato» kommer imidlertid ikke i halvpris- disken. Rundt 40 Kiwi-butikker donerer varer til Kirkens Bymisjon, som kjeden har samarbeide­t med i 20 år.

– I fjor donerte disse butikkene 10 prosent mer varer enn året før, forteller Mile Helgesen.

IKKE «3 FOR 2»

Et annet bærekraft-grep er at den grønne kjeden aldri har kvantumsra­batt på mat, som for eksempel «2 for 1» eller «3 for 2». Porsjonsmi­ddager tilpasset husholdnin­ger med én person, er et annet grep for å redusere mengden mat som havner i søpla.

VINN-VINN-SITUASJON

– For oss som jobber med dagligvare, så er målet å ha færrest mulig nedprisede datovarer til salgs, fordi det betyr at vi drifter godt. Men når vi først har datovarer til salgs, er det likevel bra for miljøet og økonomien til både kundene og butikken at varene faktisk blir solgt og spist. Det er en vinn-vinnsituas­jon, avslutter Berg Behring i Coop.

 ?? FOTO: KIWI KRØGENES ?? Det siste året har Kiwi-kjeden halvert prisen på gårsdagens brød og bakervarer. Også frukt og grønt som begynner å bli slapp eller har noen flekker, selges billig. Det er populært blant kundene, sier butikksjef Frank Nedal på Kiwi Krøgenes.
FOTO: KIWI KRØGENES Det siste året har Kiwi-kjeden halvert prisen på gårsdagens brød og bakervarer. Også frukt og grønt som begynner å bli slapp eller har noen flekker, selges billig. Det er populært blant kundene, sier butikksjef Frank Nedal på Kiwi Krøgenes.
 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ?? Jan Petter Steinsholt, kjøpmann Rema 1000 merker stor forskjell bare på det siste året.
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N Jan Petter Steinsholt, kjøpmann Rema 1000 merker stor forskjell bare på det siste året.
 ?? FOTO: TONE LENSEBAKKE­N ?? Marlene Ellefsen, butikksjef Coop Extra Porsgrunn foran hylla som har både 40 og 70 prosent på matvarer.
FOTO: TONE LENSEBAKKE­N Marlene Ellefsen, butikksjef Coop Extra Porsgrunn foran hylla som har både 40 og 70 prosent på matvarer.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway