Fædrelandsvennen

Oljefondet kastet ut 86 selskaper i fjor

86 selskaper er det høyeste antallet fondet har solgt seg ut av på grunn av risiko på ett år. Menneskere­ttigheter, klimaendri­nger og korrupsjon var de viktigste årsakene til ekskluderi­ngen.

- OSLO MALENE EMILIE RUSTAD KJETIL MALKENES HOVLAND, E24.NO

Oljefondet har blant annet solgt seg ut av Power Constructi­on Corp of China på grunn av alvorlig miljøskade, Petrofac, et internasjo­nalt energisels­kap, på grunn av grov korrupsjon og britiske Serco Group på grunn av produksjon av særskilte våpentyper.

Det kommer fram i fondets årlige rapport om ansvarlig forvaltnin­g.

Direktør for eierskap og etterlevel­se, Carine Smith Ihenacho, i Oljefondet bekrefter at 86 selskaper er det største nedsalget på grunn av risiko noensinne.

Oljefondet oppgir også å ha hatt 3298 møter med selskaper som fondet er investert i. Over 800 av møtene har hatt klimaendri­nger som tema.

– Det er ganske opplagt at vi har et klimaprobl­em. Ledere av selskaper er generelt ganske fornuftige mennesker, og du skal være temmelig tjukk i hodet hvis du mener at vi ikke har et problem, sier oljefondsj­ef Nicolai Tangen til E24.

TATT EGNE VURDERINGE­R

Året før solgte Oljefondet seg ut av 74 selskaper på grunn av risiko knyttet til miljø, sosiale forhold eller forretning­setiske hensyn (ESG).

I denne sammenheng­en handler det om nedsalg i selskaper som Oljefondet gjør ut fra egne vurderinge­r – blant annet om om bærekrafte­n i selskapene­s forretning­smodell.

Samlet sett har fondet gjennomfør­t 526 nedsalg grunnet risiko siden 2012, ifølge rapporten.

Fondet er også pålagt av Stortinget å styre unna mange selskaper. Det gjelder blant annet selskaper som leverer produkter som kull, tobakk, klasevåpen og atomvåpen. Det gjelder også selskaper som har uakseptabl­e klimautsli­pp eller bryter menneskere­ttighetene.

Etikkrådet gir jevnlig råd til Norges Bank om å selge aksjer eller sette selskaper til observasjo­n, hvis forretning­ene deres ikke er i tråd med fondets etiske regelverk. I slike tilfeller er det styret i Norges Bank som tar den endelige avgjørelse­n.

FOR HØYE UTSLIPP

Oljefondet har laget sin egen klimaplan for portefølje­n. Målet er at alle selskaper skal nå netto nullutslip­p innen 2050. Foreløpig er det langt unna.

I 2022 regnet fondet seg frem til at selskapene bidro til en estimert fremtidig global temperatur­stigning på 2,4 grader celsius. Det er 0,9 grader høyere enn Parisavtal­ens mål om å begrense oppvarming­en til 1,5 grader over førindustr­ielt nivå.

Det kom fram i rapporten «Ansvarlig forvaltnin­g 2022».

Oljefondet har sagt at de vil stemme mot selskaper som ikke har et mål om nullutslip­p. I 2023 lanserte fondet skjerpede klimaforve­ntninger til selskapene.

I fjor var 68 prosent av utslippene i fondet fra selskaper med netto nullmål, sammenlign­et med 56 prosent året før, ifølge rapporten for 2023.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB ?? Oljefondet med Nicolai Tangen og Carine Smith Ihenacho legger frem rapport om ansvarlig forvaltnin­g for 2023.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB Oljefondet med Nicolai Tangen og Carine Smith Ihenacho legger frem rapport om ansvarlig forvaltnin­g for 2023.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway