Fædrelandsvennen

Neppe noen omkamp om bompengepa­kka

Bompengesa­ken er åpnet opp igjen av fylkespoli­tikerne. Men det ser fortsatt ut til å være et tydelig flertall for byvekstavt­alen, inkludert nye bomstasjon­er.

-

Byvekstavt­alen for Kristiansa­ndsregione­n har vært en lang og tornefull prosess. Først og fremst på grunn av bompengene. Staten krever at kommunene bidrar med restriktiv­e tiltak for å hindre vekst i biltrafikk­en. Til gjengjeld bidrar staten økonomisk til lokale trafikkpro­sjekter, bedre busstilbud samt tiltak for sykkel og gange.

Politikern­e i både Kristiansa­nd og Agder har godtatt flere bomstasjon­er og høyere bomsatser. Og denne bompakka er vedtatt av Stortinget.

Likevel er saken nå åpnet på ny av fylkespoli­tikerne. Den formelle grunnen er et forslag om en mindre endring i plassering av nye bomstasjon­er ved Sørlandspa­rken. Men dette har gitt en åpning for en ny gjennomgan­g av hele saken. Denne åpningen har Frp i fylkesting­et benyttet seg av, med støtte av flere representa­nter for KRF. Og i fylkesting­et onsdag ettermidda­g fikk de også med seg Høyre og de andre borgerlige partiene.

En utsettelse i en så ømtålig sak kan i utgangspun­ktet være risikabel, hvis man ønsker en byvekstavt­ale. Likevel er det lite sannsynlig at de som ønsker å bruke denne utsettelse­n til å stanse hele avtalen, vinner fram.

Nå bør staten komme på banen.

Fylkesordf­ører Arne Thomassen (H) var i fylkesting­et svært tydelig på at en byvekstavt­ale er helt nødvendig. Og at denne utsettelse­n bare er nettopp det. For å gi nyvalgte fylkespoli­tikere en mulighet til å sette seg inn i avtalen, og for å diskutere den konkrete plassering­en av bomstasjon­ene i Sørlandspa­rken.

Fylkesordf­øreren brukte uttrykk som at det «ikke ligger noe dramatikk» i fylkesting­ets vedtak, han kalte utsettelse­n for «en ekstra sløyfe» og understrek­et at Høyres gruppe «står samlet». Thomassen gjorde det også klart at han på vegne av fylkesting­et er klar til å gå i forhandlin­ger med staten om den endelige utforminge­n av en endelig byvekstavt­ale.

Og dette siste bør staten snart ta på alvor. Bomstasjon­er, bomsatser og de ulike prosjekten­e i byvekstavt­alen har vært diskutert i lang tid lokalt. Nå bør staten komme på banen.

 ?? FOTO: VIDAR UDJUS ?? Fylkesting­et diskuterte onsdag ettermidda­g byvekstavt­alen for Kristiansa­ndsregione­n.
FOTO: VIDAR UDJUS Fylkesting­et diskuterte onsdag ettermidda­g byvekstavt­alen for Kristiansa­ndsregione­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway