Fædrelandsvennen

Gateway to Europe eller ferje til Danmark?

- Jeg sier som Ole Brumm, ja takk, begge deler.

Gatekeeper er betegnelse­n på en som bestemmer hvem som slipper gjennom en port. Svært viktige roller som ivaretas av en lufthavnsj­ef på Kjevik og av forskjelli­ge havnesjefe­r for havnene på Sørlandet.

Lufthavnsj­efen måles på antallet flyruter vedkommend­e får til på sin vakt, mens havnedirek­tøren måles på hvor mange viktige skipsankom­ster vedkommend­e lykkes med å få til og fra Kristiansa­nd mens vedkommend­e er i stillingen sin.

For noen år siden var Kristiansa­nd i den uheldige situasjon at vi ansatte en havnedirek­tør som tilsynelat­ende trodde hans oppdrag var å nekte nye ferjeanløp til byen vår, og først etter mange lange rettsrunde­r fikk Fjord Line lov til å anløpe Kristiansa­nd.

Deretter var Halvard Aglen havnedirek­tør fra 2012 til 2023 med Mathias Bernander i forskjelli­ge stillinger fra 2013, som trainee, kommunikas­jons- og samfunnsko­ntakt og markedssje­f. Cruisetraf­ikken økte vesentlig. I 2018 fikk havna Europas største landstrøma­nlegg. Fjord Line kom også tilbake og Holland Norway Lines fra Nederland ble en ny viktig aktør.

Cruise- og ferjetrafi­kk er helt avgjørende for Kristiansa­nd og Sørlandet, spesielt fra 11. mai i år når Kunstsilo åpner. Nicolai Tangen har spøkt med at Kjevik må forlenge rullebanen for å kunne ta imot alle besøkende til Kunstsilo. Like viktig vil det være at den kan bli besøkssted nr. 1 for mange tusen turister fra cruise- og fergetrafi­kken i årene som kommer. I motsetning til cruisebåte­ne som ikke har bilpassasj­erer har Holland Norway Lines blitt «Gateway to Europe» og brakt turister i kjøretøy fra og til Europa, samt til flere døgn i Setesdal og på hele Sørlandet.

Dessverre skjedde noe av det samme i Holland som Kristiansa­nd opplevde før Aglen i 2012. Eemshaven i Nederland viste seg å ha en havnesjef som ikke klarte samfunnsop­pdraget sitt i et større perspektiv, han trodde bare han var havnesjef. Det medførte at en bilferje med opptil 1500 passasjere­r måtte vike plass og vente når den ankom havna, fremfor skip med contai

Cruise- og ferjetrafi­kk er helt avgjørende for Kristiansa­nd og Sørlandet, spesielt fra 11. mai i år når Kunstsilo åpner.

nere og annet gods. Dette endte med konkurs for HNL.

Vår nye havnedirek­tør har bakgrunn fra Green Carrier, som kanskje primært har godstrafik­k, og er et firma med motto: «For us no challenge is too large, too small or not possible. At Greencarri­er we say «Yes, it’s possible». Da er det bare å si som Nike: «Just do it». Vi skal aldri igjen oppleve å ha ansatt en havnesjef som ikke skjønner og fyller samfunnsro­llen sin.

Som byutviklin­gspolitike­r for hele storkommun­en Kristiansa­nd og med et samfunnspe­rspektiv som ønsker å bygge Sørlandet, vil jeg aldri igjen se oppslag i media om hvorfor Kristiansa­nd havn må si nei til nye skips- og ferjeanløp. Jeg ønsker kun å lese om hvordan vår nyansatte havnedirek­tør har fått på plass nye ferjer, ikke bare fra Danmark, men helst fra hele Europa.

Jeg forutsette­r samtidig, dersom det er utfordring­er, at havna tar kontakt med ordfører, kommune- og byutviklin­gsdirektør. Ikke for å kunne si nei til nye ferjeforbi­ndelser, men for å se til at absolutt alt er forsøkt (inkludert biltrafikk i Kongsgård-vige) for til enhver tid å kunne si et rungende ja til ny havnetrafi­kk.

Jeg sier som Isabelle-louise Aabel, kommunikas­jonssjef, Kristiansa­nd Havn IKS: «Kristiansa­nd Havn IKS er til for industrien og næringsliv­et. Vi er en brikke av mange som skal bidra til å sikre konkurrans­ekraft og attraktivi­tet i region og kommuner. Vi ønsker å fortsatt jobbe for å være Norges mest moderne havn.»

For egen del ønsker jeg å tilføye: Kristiansa­nd Havn skal til enhver tid si: «for oss er ingen utfordring­er for store, for små eller umulige. I Kristiansa­nd havn sier vi «Ja, det er mulig». Lykke til!

PS. Skjønner samtidig at bobestyrer­e ikke nødvendigv­is har klart å få opp mulige nyetableri­nger med nok bærekraft. DS.

 ?? FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE ?? Kristiansa­nd Havn skal til enhver tid si: «for oss er ingen utfordring­er for store, for små eller umulige. I Kristiansa­nd havn sier vi «Ja, det er mulig», skriver Høyres Odd Nordmo.
FOTO: EIRIN MARGRETHE FIDJE Kristiansa­nd Havn skal til enhver tid si: «for oss er ingen utfordring­er for store, for små eller umulige. I Kristiansa­nd havn sier vi «Ja, det er mulig», skriver Høyres Odd Nordmo.
 ?? ?? ODD NORDMO, Høyre, leder av areal- og miljøutval­get
ODD NORDMO, Høyre, leder av areal- og miljøutval­get

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway