Fædrelandsvennen

Ungarn tapte sitt høye spill

Ungarn snudde til slutt og aksepterte støttepakk­en fra EU til Ukraina. Støtten på 50 milliarder Euro er livsviktig, men det er også viktig at EU fortsatt er samlet.

-

Hva som egentlig har vær motivet med denne treneringe­n fra den omstridte ungarske lederen Viktor Orban er usikkert. Om han vil være Eu-medlem og samtidig prøve å pleie en forbindels­e til Russland, om hans innvending om Ukraina er for korrupt til å motta en slik pengestøtt­e er reell, om han skulle demonstrer­e sin makt i EU overfor egne velgere, eller prøve å oppnå andre goder for Ungarn – det spekuleres det i.

Men etter hardt press fra andre Eu-land, trusler og lekkasjer om at han både kunne få kraftige sanksjoner mot seg og også miste stemmerett­en i EU, så ga Orban til slutt etter. Han fikk riktignok med en setning i vedtaket om at støtten skal evalueres om to år – den er gitt for fire – men Eu-ledere mener det er en bagatell, selv om Orban fremstille­r det som en stor seier.

Denne støtten er viktig av to grunner: For deførste selvfølgel­ig fordi Ukraina virkelig trengte dette påslaget nå. Det sies at det allerede i mars ville blitt svært kritisk for det ukrainske forsvaret uten mer økonomisk støtte. Alternativ­et for Eu-landene hadde vært at hvert land for seg bevilget den samme støtten, men når det er forankret i EU blir det mer forutsigba­rt, effektivt og – signaleffe­kten større. For den andre grunnen til at dette var så maktpåligg­ende er at vedtaket beviser at EU fortsatt står samlet bak Ukrainas forsvar. Og at EU er en tung og viktig aktør i internasjo­nal politikk. Det er en viktig beskjed å sende både til Putin, og støttespil­lerne bak ham igjen.

Viktor Orban har tidligere sagt at han jo ikke må forstås som en motstander av EUS politikk, men at hans intensjon med å være medlem er at han vil endre EU. Han vil «orbanisere» EU. Men denne svært omstridte statsleder­en, som mange mener bygger ned demokratis­ke institusjo­ner i Ungarn, lyktes ikke denne gangen.

Mange merker seg også at Orban, som har hatt enkelte støttespil­lere i EU tidligere, sto helt alene denne gangen. Eu-landene skjønner hva som dypest sett står på spill i krigføring­en Putin har startet i Europa. EU er viktigere enn på lenge.

Betjent hverdager fra kl. 08.00 til 15.00 E-post: 03811@fvn.no Resepsjone­n er åpen hverdager fra kl.10.00 til 14.00

❞ EU er en tung og viktig aktør i internasjo­nal politikk. Det er en viktig beskjed å sende.

Postboks 369 4664 Kristiansa­nd

Besøksadre­sse: Rådhusgata 14a 2. etasje

 ?? FOTO: BERNADETT SZABO / REUTERS ?? Viktor Orban spilte et høyt spill, men aksepterte til slutt EUS viktige støttepakk­e til Ukraina.
FOTO: BERNADETT SZABO / REUTERS Viktor Orban spilte et høyt spill, men aksepterte til slutt EUS viktige støttepakk­e til Ukraina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway