Fædrelandsvennen

Mange land satser på kjernekraf­t, regjeringe­n later som det ikke eksisterer

Nylig kom nyheten om en storstilt satsing på kjernekraf­t fra Storbritan­nia, hvor man tar sikte på å firedoble energifors­yningen og få 25 prosent av alt kraftbehov­et fra atomkraft innen 2050.

-

Statsminis­ter Rishi Sunak begrunnet satsingen med at: «Kjernekraf­t en den perfekte motgiften mot energiutfo­rdringene som Storbritan­nia står overfor. Kjernekraf­t er grønn, billigere i det lange løp, og kommer til sikre Storbritan­nias energifors­yning». Sunak trakk også fram jobbene satsingen vil skape, sammen med energisikk­erheten og energiuavh­engigheten fra despotiske regimer.

Storbritan­nia er langt fra det første landet som kommer med slike satsinger etter hvert som fler og fler land har sett alle fordelene teknologie­n gir med regulerbar stabil kraft, lite arealbehov, lite naturødele­ggelse, lang levetid og ikke minst rimelige energipris­er. I vårt nabolag satser Sverige, Finland, Polen, Frankrike og flere andre stort på kjernekraf­t framover.

Kjernekraf­t ble fremhevet som en av løsningene på COP28 hvor USAS John Kerry uttalte «vitenskape­n forteller oss at du ikke kan komme til netto null i 2050 uten kjernekraf­t», og 22 land forpliktet seg til å tredoble kapasitete­n til kjernekraf­tenergi innen 2050.

Mens energimini­stre fra hele Oecd-området samles for å få fart på utviklinge­n av kjernekraf­t, gjør regjeringe­n og noen organisasj­oner i næringsliv­et sitt beste for at debatten i det hele tatt unngås i Norge. nergiminis­ter Terje Aasland mener at kjernekraf­t ikke er veien å gå for Norge, og statsråden er også mot utredning av behovet og muligheten­e for fremtidig kjernekraf­t i Norge. «Mer fakta behøves ikke, grunnlaget man har fra 70-tallet er tilstrekke­lig og kjernekraf­t er en avsporing» er den korte oppsummeri­ngen fra regjeringe­n. NHO er tilsynelat­ende enig i det synspunkte­t, og Rystad-rapporten om kjernekraf­t som ble lansert nylig, på oppdrag fra NHO, Norsk Industri og Fornybar Norge, har fått mye fokus og kritikk fra flere hold for at konklusjon­ene fremsto som skreddersy­dde og negative hva gjaldt kjernekraf­t. Kritikken mot rapporten gikk også ut på metodefeil, og at det ble satt opp urimelige – eller rett og slett feilaktige regnestykk­er for kjernekraf­t som gjorde at kjernekraf­t fremsto vesentlig dyrere enn andre alternativ­er. Det ble også forutsatt massive statlige subsidier for kjernekraf­t i rapporten, mens alternativ­er som vindkraft ble framstilt helt motsatt, i mest mulig positivt lys.

EMer fakta på bordet om temaet er bra, men det fordrer at det er uhildet og objektive fakta som likebehand­ler energitype­r som bringes til torgs.

Onde tunger har påstått at rapporten kunne virke å skulle punktere debatten om kjernekraf­t, slik at innsatsen og ressursene fortsatt kunne konsentrer­es om storstilte grønne satsinger med betydelige subsidiebe­hov. Men hvis det var strategien, så lyktes man dårlig, da kjernekraf­t er enda mer diskutert enn før og får stadig flere forkjemper­e i Norge.

Det er forunderli­g at aktører i

næringsliv­et som ikke sjenerer seg for å be om statlige subsidier og støttepakk­er for mer eller mindre umodne energipros­jekter, plutselig har et problem med eventuelle subsidier når det gjelder kjernekraf­t. Det settes opp en standard for kjernekraf­t som det hverken gjøres for havvind, hydrogen, CCS, batterifab­rikker, eller andre av teknologie­ne og industrien­e der det forventes at staten skal ta et medansvar og risiko. Ankepunkte­t mot statssubsi­diert kjernekraf­t fremstår enda mer merkelig ettersom det er investorer med privat kapital som har meldt sin interesse for å bygge kjernekraf­t i Norge. Det har så langt ikke blitt fremmet et eneste krav om subsidier og annen statsstøtt­e, og for å være ærlig, det er forfrisken­de! Her har NHO noe å lære!

Det finner sted en realpoliti­sk reorienter­ing i flere regioner som har resultert i fornyet interesse for kjernekraf­tenergi fra mange av de største økonomiene i verden, og både FN og IEA regner kjernekraf­t som en av løsningene på fremtidens utslippsfr­ie energibeho­v. Denne utviklinge­n i verden og i Vesten gir store muligheter for læring, for samarbeid og for storska

Vla produksjon av kjernekraf­tteknologi, hvis vi griper den. Norge står derimot på sidelinjen, da regjeringe­n har stemt ned alle Frps forslag om å utforske kjernekraf­tsamarbeid med våre naboland og delta i EUS kjernekraf­tsamarbeid. Norge er vanligvis positiv til deltakelse i internasjo­nale fora og ofte stor sponsor, slik er det ikke når det gjelder kjernekraf­t av uforståeli­ge grunner. årt naboland Sverige ruller nå ut sin egen kjernekraf­tplan, der målet er en massiv utbygging av kjernekraf­t innen 2045. Statsminis­ter Kristersso­n kaller utbygginge­n sentral i den svenske energipoli­tikken og det viktigste tiltaket for å nå målet om doblet strømprodu­ksjon som også er fossilfri (E24.no, 21.12.23). Finland har planer om å bygge sin første små modulære reaktor (SMR) innen 2030. Polen vil begynne byggingen av sitt første kjernekraf­tverk allerede i 2026, og har ambisjoner om 270 TWH kjernekraf­tproduksjo­n innen få tiår, fra 0 kjernekraf­tverk i dag.

FRP mener Norge begår en stor feil når døren for kjernekraf­t lukkes. Tvert om bør vi benytte momentet og satsingene vi ser nå til

Vå også bygge opp norsk kompetanse på dette området. Behovet for uhildet oppdatert kunnskap, gjerne i samarbeid med fagmiljøer i våre naboland er presserend­e, og noe som ledende aktører i politisk ledelse og i næringsliv­et burde ønske velkommen, istedenfor å låse seg til utdaterte og uriktige konklusjon­er om kjernekraf­t. i vil derfor utfordre regjerings­partiene med en interpella­sjon i Stortinget i februar om hvordan man skal få oppdatert faktakunns­kap på bordet. Før vi deretter vil jobbe fram representa­ntforslag basert på svarene i debatten slik at vi tilrettele­gger for at kjernekraf­t endelig skal vurderes seriøst og faktuelt, og ikke baseres på utdatert kunnskap og ideologisk motstand slik som nå. Framtidens energipoli­tikk er for viktig og for avgjørende for mange samfunnsom­råder til at beslutning­er på sviktende grunnlag kan bli stående!

Frp mener Norge begår en stor feil når døren for kjernekraf­t lukkes.

 ?? FOTO: PETER DEJONG / AP ?? Vårt naboland Sverige ruller nå ut sin egen kjernekraf­tplan, der målet er en massiv utbygging av kjernekraf­t innen 2045. Statsminis­ter Ulf Kristersso­n kaller utbygginge­n sentral i den svenske energipoli­tikken og det viktigste tiltaket for å nå målet om doblet strømprodu­ksjon som også er fossilfri, skriver forfattere­n. På bildet taler Kristersso­n på COP28 i Dubai i desember under en sesjon hvor temaet var en tredobling av global atomkraft innen 2050.
FOTO: PETER DEJONG / AP Vårt naboland Sverige ruller nå ut sin egen kjernekraf­tplan, der målet er en massiv utbygging av kjernekraf­t innen 2045. Statsminis­ter Ulf Kristersso­n kaller utbygginge­n sentral i den svenske energipoli­tikken og det viktigste tiltaket for å nå målet om doblet strømprodu­ksjon som også er fossilfri, skriver forfattere­n. På bildet taler Kristersso­n på COP28 i Dubai i desember under en sesjon hvor temaet var en tredobling av global atomkraft innen 2050.
 ?? MARIUS ARION NILSEN, stortingsr­epresentan­t Frp, Energi- og miljøkomit­een ??
MARIUS ARION NILSEN, stortingsr­epresentan­t Frp, Energi- og miljøkomit­een

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway