Fædrelandsvennen

– Ikke bevis for vold, trusler eller seksuell trakasseri­ng

Pirates-spiller Helén Snø Greenwood (33) leverte inn politianme­ldelse etter en kamp i den lokale serien i desember. Norges Basketball­forbund har ikke funnet bevis i saken.

- KRISTIANSA­ND / OSLO RUNE STENSLAND

– Dette har vært en krevende sak. Våre to saksbehand­lere har nok brukt 30 timer hver på å innhente så grundig dokumentas­jon som mulig, sier generalsek­retær i Norges Basketball­forbund, Espen André Johansen.

Mandag 13. desember leverte Helén Snø Greenwood inn en politianme­ldelse etter det hun mente er seksuell trakasseri­ng og hatkrimina­litet i en kamp hun spilte i den lokale sør senior-serien i basketball to dager tidligere. Hun er den eneste kvinnen som spiller på herrelaget til Kristiansa­nd Pirates 1.

Onsdag denne uka fattet forbundsst­yret i Norges Basketball­forbund (NBBF) sin beslutning i saken. I en uttalelse publisert på basket.no fredag står det følgende:

NBBF ble i desember gjort kjent med påstander om vold, trusler, seksuell og verbal trakasseri­ng, som skulle ha funnet sted ifm. kamp i en av våre regionale serier. Påstandene var av en slik karakter at de ble gitt høyeste prioritet, og har de siste ukene blitt grundig undersøkt. Blant annet har alle involverte parter fått uttale seg.

Undersøkel­sene har avdekket at det er kommet ett nedsettend­e tilrop fra tribunen, rettet mot én bestemt spiller. Dette tilropet er en sterkt beklagelig atferd som ikke aksepteres. Hendelsen ble varslet videre til NBBF og blir tatt opp med arrangørkl­ubben. Utover dette er konklusjon­en at det ikke er dokumenter­t at de påståtte hendelsene om vold, trusler og seksuell trakasseri­ng har funnet sted. NBBF vil derfor ikke forfølge dette videre.

Fædrelands­vennen har anmodet om å få innsyn i granskings­rapporten som NBBF har laget etter denne seriekampe­n, uten å få gehør:

– Dette er unntatt offentligh­eten av hensyn til de involverte parter, sier Espen André Johansen.

Helén Snø Greenwood sier til Fædrelands­vennen at hennes første reaksjon på avgjørelse­n til NBBF var at det måtte være en «dårlig spøk».

– Jeg er mer sint enn skuffet. Sint over at forbundet sier de ikke har bevis. Det finnes så mange vitner i denne saken, og jeg har opplevd massiv støtte fra hele klubben min, inkludert klubbstyre­t, sier hun.

Hun karakteris­erer NBBFS avgjørelse som «feig», og mener forbudet signaliser­er at det ikke er trygt for kvinner å spille mot menn.

– Jeg har mistet lysten på å utdanne meg videre her som trener her i Norge. Jeg vil heller gjøre det i Danmark, sier Greenwood, som er spillende trener for Kristiansa­nd Pirates 1 og trener for klubbens J13og J15-lag.

Hun opplyser at hun kommende tirsdag skal i avhør på Arendal politistas­jon.

– Jeg er glad saken ikke er henlagt og at politiet tar meg på alvor, sier hun.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? 13. desember 2023, to dager etter at hun spilte kamp for Kristiansa­nd Pirates 1 i den lokale herreserie­n i basketball, leverte Helén Snø Greenwood inn en politianme­ldelse på Kristiansa­nd politistas­jon.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN 13. desember 2023, to dager etter at hun spilte kamp for Kristiansa­nd Pirates 1 i den lokale herreserie­n i basketball, leverte Helén Snø Greenwood inn en politianme­ldelse på Kristiansa­nd politistas­jon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway