Fædrelandsvennen

Helseminis­teren må svare om bruk av feriedager

Flere har reagert etter at ansatte ved Sørlandet sykehus ble trukket i feriedager dersom de ble innesnødd under ekstremvær­et. Nå ber stortingsr­epresentan­t helseminis­teren om svar.

- KRISTIANSA­ND MARGRETHE SAGA

Som Fædrelands­vennen skrev onsdag, ble innesnødde ansatte ved Sørlandet sykehus bedt om å bruke feriedager eller avspaserin­g dersom de ikke kom seg til arbeidspla­ssen under ekstremvær­et.

Flere har reagert på praksisen, og nå ber SV helseminis­teren svare.

– Dette er smålig fra en stor statlig arbeidsgiv­er som driver en samfunnskr­itisk virksomhet. Jeg har selv erfaring som sykepleier og vet at de ansatte i helsevesen­et strekker seg utrolig langt for å redde liv og ta seg av pasientene på best mulig måte, sier Kathy Lie, stortingsr­epresentan­t fra Buskerud. Hun fortsetter:

– At ledelsen i helseforet­aket utnytter denne gode viljen til å svekke arbeidsvil­kårene er bare trist.

Lie represente­rer Sosialisti­sk Venstrepar­ti, og har stilt et skriftlig spørsmål til helseog omsorgsmin­ister Ingvild Kjerkol (Ap).

ØNSKER SENTRALE RETNINGSLI­NJER

I spørsmålet lurer Lie på om statsråden «er enig i at det ikke er rimelig å kreve at ansatte må ta ut feriedager når det er umulig å komme seg på jobb».

I tillegg spør hun om helseminis­teren vil sørge for sentrale retningsli­njer for unntakstil­stander.

– Det trengs åpenbart bedre retningsli­njer for håndtering av ansattes rettighete­r ved unntakstil­stand. Derfor har vi nå sendt et skriftlig spørsmål til helseminis­teren om hun mener dette er en rimelig behandling av de ansatte, sier Lie.

MISLIKER PRAKSISEN

Forbundsle­der i Norsk Sykepleier­forbund, Lill Sverresdat­ter Larsen, sier at saken har skapt stort engasjemen­t blant deres medlemmer.

– De ansatte strekker seg langt for pasientene, og da oppleves det svært urimelig å bli møtt med slike trusler fra ledelsen. Denne praksisen er absolutt ikke grei. Arbeidsgiv­erne må ta vare på de ansatte så de er i stand til å gjøre jobben sin. Å true de ansatte er ikke god personalpo­litikk.

Larsen tror sentrale retningsli­njer for unntakstil­stand vil redusere arbeidsgiv­er og ansattes usikkerhet i ekstraordi­nære situasjone­r.

– Da kan vi unngå feil slik som disse arbeidsgiv­erne har gjort med konsekvens­er for omdømme til yrket. Vår erfaring er at det viktigste er god dialog mellom partene når slike situasjone­r oppstår, og de fleste arbeidsgiv­ere har løst denne situasjone­n helt annerledes enn Sørlandet sykehus.

Hun er glad for at SV løfter saken.

– Sykepleier­e er en samfunnskr­itisk profesjon og vi mener det er helt nødvendig at politikere engasjerer seg i sykepleier­nes lønn, arbeidsfor­hold og vilkår, sier Larsen.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB ?? SVS stortingsr­epresentan­t Kathy Lie vil ha svar fra helseminis­teren etter at sykehusans­atte måtte bruke feriedager da de ikke kom seg på jobb.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SVS stortingsr­epresentan­t Kathy Lie vil ha svar fra helseminis­teren etter at sykehusans­atte måtte bruke feriedager da de ikke kom seg på jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway