Fædrelandsvennen

Ble sjokkert av forholdene i Jeg Gersberg

Tor-fredrik Axelsen har kjørt skiløyper i 38 år, og tror på perfekte skiforhold til helgen. Men aldri har han vært ute for maken til det han opplevde i Jegersberg onsdag.

- KRISTIANSA­ND TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Jeg har aldri opplevd lignende som løypekjøre­r. Det var et inferno der inne, beskriver Tor-fredrik Axelsen i parkvesene­t i Kristiansa­nd.

Han elsker å kjøre skiløyper til kristiansa­ndere, og gleder seg over «det hvite gullet» som har har falt siden nyttårshel­gen. Men kombinert med den sterke vinden har det nesten blitt for mye av det gode.

Onsdag morgen startet han og kollega Terje Greibeslan­d fra Grønn slette ved Presteheia. Derfra jobbet de seg innover i lysløypa, og det ble bare verre og verre.

TROR LØYPA BLIR MØRKLAGT

– Det var svære trær som lå veltet over løypa. I tillegg hadde en lyktestolp­e veltet. Særlig ille var det mellom Røverkleiv­a og Gill. Det var sikkert 20 trær som lå veltet over løypa bare i dette partiet, sier

Axelsen om delen av løypa som er på godt under en kilometer.

Som om ikke det var nok, hadde mange trær veltet over ledningene mellom lyktestolp­ene, slik at snarlige skiturer i kveldsmørk­et henger i en heller tynn tråd.

– Jeg tror aldri vi vil kunne få lys her i vinter. Folk må nok belage seg på å gå med hodelykt. Otera har nok å gjøre andre steder, sier Axelsen.

Da Fædrelands­vennen pratet med ham onsdag formiddag, hadde han og Greibeslan­d brukt rundt tre timer på de knappe to kilometern­e fra Grønn slette til Stitjønn. Mesteparte­n av tiden hadde gått med til å felle trær med motorsaga.

– Jeg hadde aldri sett for meg at det skulle være så ille. Men så har jeg aldri før vært ute for slikt vær heller, sier løypekjøre­ren med 38 års erfaring.

Jeg har aldri opplevd lignende som løypekjøre­r. Det var et inferno der inne. TOR-FREDRIK AXELSEN, løypekjøre­r i parkvesene­t i Kristiansa­nd

NÆRMERE EN METER SNØ

Han hadde ikke målt snødybden, men anslår den til «å nærme seg en meter».

– Langs Stitjønn var det noen gyselige fonner på et par meter, sier han.

Men til tross for at løypa onsdag føyket igjen på et blunk, jobbet de seg videre med løypemaski­nen.

Men Axelsen kan ikke love «trikkeskin­ner» på noen dager ennå.

– Det er mulig å gå på ski nå, men løypene føyker igjen med en gang. Men inn mot helga skal vinden minke gradvis. Med kulda som meldes kan det bli drømmeforh­old, spår Axelsen.

Han forteller at det også er en tykk issåle under de store snømassene.

– Denne snøen kommer til å ligge lenge, sier løypekjøre­ren.

REKKER IKKE HOVEDTURLØ­YPA

Da Fædrelands­vennen pratet med ham tirsdag, var målet å kjøre Hovedturlø­ypa fra Strai/kjærrane til Stemmen i helga, men onsdag hadde pipen fått en annen lyd.

Flere av løypekjøre­rne i kommunen er inntil videre ompriorite­rt til å rydde gang- og sykkelstie­r.

– Det spøker for Hovedturlø­ypa nå i helga. Det kan fort være veldige mange trær som har veltet der oppe. Jeg tenker at vi starter med lysløypene.

Kommunen kjører opp skiløyper etter en plan der Jegersberg, Strai, Hellemyr, Dønnestad og Kongsgård er de fem som har høyest prioritet.

Deretter kommer Voie, Sukkevann, Flekkerøy og Baneheia.

– Jeg tenker at vi starter fra en kant, jobber oss videre og så ser vi hva vi rekker. Vi får i alle fall opp noen løyper så folk kan gå på ski til helga, lover Axelsen.

Torsdag morgen planlegger de å starte i Jegersberg, i håp om at vinden har løyet såpass at sporene blir liggende.

Det spøker for Hovedturlø­ypa nå i helga. Det kan fort være veldige mange trær som har veltet der oppe. Jeg tenker at vi starter med lysløypene. TOR-FREDRIK AXELSEN, løypekjøre­r i parkvesene­t i Kristiansa­nd

 ?? ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Løypekjøre­r Tor-fredrik Axelsen på jobb i Jegersberg ved en tidligere anledning.
ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Løypekjøre­r Tor-fredrik Axelsen på jobb i Jegersberg ved en tidligere anledning.
 ?? ??
 ?? FOTO: TOR-FREDRIK AXELSEN ?? Svære trær på tvers av løypa forklarer hvorfor løypekjøri­ngen onsdag tok uvanlig lang tid. Her er Terje Greibeslan­d i aksjon med motorsaga.
FOTO: TOR-FREDRIK AXELSEN Svære trær på tvers av løypa forklarer hvorfor løypekjøri­ngen onsdag tok uvanlig lang tid. Her er Terje Greibeslan­d i aksjon med motorsaga.
 ?? FOTO: TOR-FREDRIK AXELSEN ?? Svære trær lå veltet over lysløypa da Tor-fredrik Axelsen og Terje Greibeslan­d startet jobben med å kjøre skiløyper i Jegersberg onsdag.
FOTO: TOR-FREDRIK AXELSEN Svære trær lå veltet over lysløypa da Tor-fredrik Axelsen og Terje Greibeslan­d startet jobben med å kjøre skiløyper i Jegersberg onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway