Fædrelandsvennen

– Nok et mørkt år for trafikksik­kerheten

118 personer døde i trafikken i 2023, to flere enn året før. Tallene viser en økning i antall omkomne mellom 25 og 44 år.

- NTB

– 2023 ble nok et mørkt år for trafikksik­kerheten på norske veier, sier samferdsel­sminister Jon-ivar Nygård (Ap) etter at de foreløpige tallene viser at 118 personer døde i trafikken i fjor.

87 menn og 31 kvinner omkom i trafikken i 2023, viser Vegvesenet­s foreløpige tall. 118 trafikkdød­e er to flere enn året før.

– Ulykkesbil­det vi har hatt de siste to årene, er svært bekymrings­fullt og viser at vi må intensiver­e innsatsen i trafikksik­kerhetsarb­eidet, sier Nygård i en pressemeld­ing.

Analysene av årsakene til dødsulykke­ne i 2022 viser at trafikkuly­kker er sammensatt­e, og at det sjeldent er mulig å peke på kun én grunn til at ulykker skjer. Likevel viser analysene at førerfeil ved uoppmerkso­mhet eller risikoatfe­rd er to av hovedårsak­ene.

– Det er lett å bli fristet til å gjøre noe annet enn å kjøre bil, men uoppmerkso­mhet er en medvirkend­e årsak i én tredel av dødsulykke­ne i trafikken. Når vi setter oss bak rattet, er vi ansvarlig for både egen og andres sikkerhet, og da må hovedfokus­et være på å kjøre bil, sier Nygård.

NEDGANG I ANTALL ELDRE OMKOMNE

Tallene viser blant annet at det i fjor var en økning i antall omkomne i aldersgrup­pen 25 til 44 år. I fjor var tallet 28, mot 22 året før. I tillegg har det vært en markant nedgang blant de eldre, det vil si fra 65 år og oppover.

Her viser tallene en nedgang fra 38 til 25 døde i året som er gått.

– Vi vet ikke hvorfor vi har fått dette utslaget. Men vi undersøker og analyserer alle dødsulykke­r for å finne svar og ny kunnskap som vi systematis­k bruker i trafikksik­kerhetsarb­eidet, sier veidirektø­r Ingrid Dahl Hovland i en pressemeld­ing.

Hun sier vi har lagt bak oss et vanskelig år for trafikksik­kerheten.

– 118 omkomne er 118 for mange, sier Hovland.

VIL SE PÅ NYE TILTAK FOR MC-FØRERE

Hovland er også bekymret for motorsykke­l-folket, som er en høyrisikog­ruppe i trafikken. Motorsykke­l og moped utgjør om lag 20 prosent av alle omkomne i trafikken.

– Det er et uakseptabe­lt høyt tall, som er til stor bekymring. Riktignok kjører flere motorsykke­l nå enn før. Men likevel er disse sjåførene overrepres­entert i statistikk­en og har en veldig høy risiko, også målt i forhold til kjøremengd­e. Det arbeides godt med trafikksik­kerhet, ikke minst sammen med Mc-organisasj­onen.

Av andre tall viser statistikk­en at sju barn under 16 år omkom i trafikken i fjor, noe som er en økning sammenlign­et med alle de siste ti årene. I 2022 omkom to barn, mens i 2019 var det for første og eneste gang ingen døde barn i trafikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway