Fædrelandsvennen

Suzuki har rundet 80 millioner biler

Det startet i Japan i 1909, og nå har Suzuki rundet 80 millioner solgte biler. I Norge ble det knallsukse­ss med «Norgesbile­n» Baleno.

- TEKST: TOR MJAALAND

Den kompakte familiebil­en med mulighet for firehjulst­rekk ble en suksess da den ble lansert i 1995. Og importøren kalte den rett og slett «Norgesbile­n», et slagord som satte seg fast hos mange nordmenn og førte til økt salg.

Men det startet lenge før det. Og det hele startet med produksjon av vevemaskin­er for mer enn 100 år siden. Etter hvert også motorsykle­r og påhengsmot­orer, sistnevnte kom i 1965. Men før det ble den første bilen levert fra den japanske fabrikken, i 1954 kom den lille billigbile­n Suzulight.

Siden har mye skjedd, og i august 2023 rundet Suzuki en totalprodu­ksjon på 80 millioner biler, fra det som i dag er blitt til 12 fabrikker i 11 forskjelli­ge land. Suzuki er dermed en av verdens ti største bilproduse­nter. I tillegg produseres det både motorsykle­r og påhengsmot­orer – men også modulhus og elektriske rullestole­r. Dette skriver importøren i Norge, RSA, i en pressemeld­ing.

VEVEMASKIN­ER

Alt har en begynnelse, og historien om det som ble Suzuki Motor Corporatio­n begynte i Japan for 115 år siden. I 1909 oppfant Michio Suzuki en ny vevemaskin for den japanske silkeindus­trien. Den ble en så stor suksess at den snart ble solgt til resten av verden.

Michio Suzuki begynte å se seg om etter det neste produktet japanerne trengte. I utgangspun­ktet var det en 2-sylindret motor som du kunne montere på sykkelen. Noen år senere kom Suzukis første motorsykke­l og i 1965 den første påhengsmot­oren.

SUZUKIS FØRSTE BIL

Suzukis første bilmodell kom i 1955 og fikk navnet Suzulight. Fram til da var det bare de rikeste som hadde råd til en bil, men Suzuki endret på det. Nye Suzulight hadde en 0,3-liters 2-sylindret motor, så den var både billig og økonomisk.

Selv Suzuki ble overrasket da det i 1970 ble presentert den første Jimny-modellen, LJ10, som opprinneli­g kun var beregnet på japanere som bodde ute på landet og derfor ikke kunne kjøre en vanlig bil eller en av Suzukis motorsykle­r. Men resten av verden ble forelsket i den sjarmerend­e firehjulst­rekkeren Jimny, og Suzuki syntes det var vanskelig å bygge så mange biler de kunne selge.

Siden den gang har det blitt produsert mer enn 2,8 millioner eksemplare­r av Jimny.

ALTO BESTSELGER­EN

Suzuki-modellen som hittil har solgt flest eksemplare­r i verden er Suzuki Alto, som også var tilgjengel­ig i Norge i flere år. Rundt 16 millioner enheter er produsert til dags dato.

I dag er den erstattet av Ignis i Europa, men modellen er fortsatt tilgjengel­ig i Asia og India. Suzuki Alto ble senere en av bilmodelle­ne som ble synonymt med en japansk minibil. Den nest best selgende Suzuki er Wagon R, som har blitt solgt over hele verden i cirka 9,5 millioner eksemplare­r. På tredjeplas­s finner vi Suzuki Swift, som nærmer seg en totalprodu­ksjon på ni millioner eksemplare­r.

SUZUKI I NORGE

Suzuki gjorde sin entré i Norge i 1983. I løpet av disse 40 årene har

Suzuki Norge solgt rundt 80.000 biler til norske kunder.

Suzuki Swift er en av de mest ikoniske modellene fra Suzuki, og har vært en pålitelig følgesvenn for norske sjåfører i fire tiår. Som eneste modell har Swift vært en del av Suzuki Norge sitt modellutva­lg helt siden 1983, og den er fremdeles blant Norges mest populære småbiler. Den har gjennomgåt­t flere generasjon­er med oppgraderi­nger, den siste i 2020.

Suzuki Vitara, XL7, Grand Vitara, Liana og ikke minst Baleno har også vært viktige bidragsyte­re til Suzuki sin norske suksess.

 ?? FOTO: ADRESSEAVI­SEN ?? Suzuki hadde suksess med å lansere den firehjulsd­revne Baleno som «Norgesbile­n» midt på 1990-tallet. Baleno ble levert som 3-dørs kombi, 4-dørs sedan og som 5-dørs stasjonsvo­gn. Mest solgt var Baleno som firehjulsd­revet stasjonsvo­gn med 1,6 liter bensinmoto­r på 100 hk.
FOTO: ADRESSEAVI­SEN Suzuki hadde suksess med å lansere den firehjulsd­revne Baleno som «Norgesbile­n» midt på 1990-tallet. Baleno ble levert som 3-dørs kombi, 4-dørs sedan og som 5-dørs stasjonsvo­gn. Mest solgt var Baleno som firehjulsd­revet stasjonsvo­gn med 1,6 liter bensinmoto­r på 100 hk.
 ?? FOTO: SUZUKI ?? Suzuki har allerede vist konseptbil­en Suzuki EVX – en ny elektrisk SUV med 4x4. Den forventes lanserings­klar mot slutten av 2024.
FOTO: SUZUKI Suzuki har allerede vist konseptbil­en Suzuki EVX – en ny elektrisk SUV med 4x4. Den forventes lanserings­klar mot slutten av 2024.
 ?? FOTO: SUZUKI ?? Dette bildet er fra Suzuki-fabrikken i 1955, fra Suzuki-bilenes spede begynnelse.
FOTO: SUZUKI Dette bildet er fra Suzuki-fabrikken i 1955, fra Suzuki-bilenes spede begynnelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway