Fædrelandsvennen

Denne oser av autoritet!

Bak det anonyme navnet G400 D skjuler det seg et ikon av en bil. Den kommer fram over alt og har en venteliste så lang at levering først skjer om et par år.

- TEKST OG FOTO: TOR MJAALAND

Nevner vi at den heter Mercedes Geländewag­en, vil mange nikke gjenkjenne­nde. Og kjennere vil vite at dette er noe helt spesielt. Vi fikk gleden, vil nesten kalle det æren, av å kjøre en Gklasse, med typenavnet G400 D.

I denne har Mercedes plassert sin aller kraftigste dieselmoto­r. Oppskrifte­n er seks sylindre på rekke – på til sammen 3 liter. Effektutta­ket er 330 hk og mer enn tilstrekke­lig med hele 700 Nm, like mye som vi finner i superbilen AMG GT R.

Noen få ord om motoren, før vi drar på tur: Dette må være en av de beste dieselmoto­rene som er utviklet. Den passer som hånd i hanske, eller diesel i Mercedes om du vil, og vi savnet aldri toppmodell­en G63 med V8-motor og 585 hk. Selv om de fleste kapitalste­rke nordmenn velger denne modellen, og da i personbilu­tgave til rundt tre millioner kroner.

IKKE AKKURAT AERODYNAMI­SK

Motoren maler omtrent like behagelig som naboens katt Oskar, og forbruket ligger rundt literen. Egentlig ikke så galt når du ser bilens fasong som må være en ren protest mot alle moderne former for aerodynami­kk.

Vi kjørte en utgave med grønne skilt, og med allerede mye omtalte dieselmoto­r, til nybilpris på rundt to millioner kroner. Denne var til og med brukt ett års tid, men akkurat det glemte vi fort.

Du kan også glemme dører som kan lukkes med et lett push av et håndtrykk. Her må dørene smelles igjen og gir solid gjenlyd tilbake om at dør er lukket. Forhåpentl­igvis betyr ikke det at en eventuell fiende blir varslet. For disse bilene er utviklet for krig, eller rettere sagt for forsvaret, der Norge var en av de aller første kundene på 1970-tallet.

HØY OPPSTIGNIN­G

Nevnte nabo og katteeier, Hv-veteran og speiderled­er, kjører en Geländewag­en fra 1976. Han og bilen ser ut til å klare seg utmerket med datidens motor, en diesel på 72 hk.

Nå er det andre boller, eller krefter, som slippes løs. Dermed blir den to og et halv tonn tunge bilen, eller skipet, absolutt ingen sinke i trafikken. Når du endelig er kommet opp i den to meter høye bilen. Et ekstra håndtak plassert på dashbordet på passasjers­iden kunne undertegne­de på knapt 1,75 m gjerne trengt til oppstignin­gen også til førersetet.

TOPP OVERSIKT

Der legger du først og fremst merke til den rettstilte, relativt smale frontruta. Den gir utsyn mot et gedigent panser, men også topp oversikt over det meste av den verden du skal forholde deg til når du er på tur i G-klassen. Interiøret er en fin blanding av nytt og digitalt, men også med tydelige innslag som viser at det opprinneli­ge dna-et er beholdt. For eksempel med knapper til differensi­alsperrene.

Dna-et ser vi kanskje best i karosserif­ormen der Mercedes har vært tro mot tradisjone­n. Det meste ellers er nytt og moderne etter at Geländewag­en kom i ny utgave i 2018. Den høye og firkantede bilen tilbyr massevis av plass. Bagasjerom­met i bilen vi prøvde, var på godt over to kubikk. I personbilu­tgaven får du maksimalt opp mot 700 liter til disposisjo­n.

KOSTER FLESK

Men de tre sitteplass­ene bak koster. Minst en halv million kroner i ekstra avgifter må du da ut med. Ville vært uforståeli­g i de fleste andre land, helt spesielt for Norge.

På veien, dessverre ikke i terrenget denne gang, oppfører den tyske maskinen av en bil seg eksemplari­sk. Også når farten er på minst det lovlige på sørlandske motorveier, er vind- og dekkstøy overrasken­de lavt. Og du er rett og slett Kongen på veien. Men tyngre på rattet enn de fleste nyere biler er den. Du skal jobbe litt for å fortjene denne bilen!

Mer erfarne og naturdrist­ige sjåfører enn undertegne­de, hadde nok tatt en tur utenfor allfarvei

for å gi bilen en mulighet til å leve opp til navnet. Gelände betyr rett og slett terreng, og der skal den omtrent være uslåelig.

BLIR ELEKTRISK

Så får vi leve med at både dieselutga­ven vi prøvde, og bensinutga­ven med nesten 600 hk, har hatt sine gullår. Også denne er på vei til å bli elektrisk, i alle fall til vanlige forbrukere, om man kan bruke et slikt ord om biler i denne pris- og størrelses­klassen.

Men mange vil nok aldri glemme dieselmoto­ren i G 400 d. Og forsvaret vil helt sikkert sverge til diesel i mange tiår framover. Tommel opp for generalene eller oberstene som tar den slags avgjørelse­r. Og glemmer Co2-utslipp på nesten 300 gram per km.

Eller som salgssjefe­n treffende sa det: «Den oser maskulinit­et og autoritet på en ydmyk måte».

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Mercedes G400 D, oftest omtalt som Geländewag­en, har vært tro mot form og egenskaper siden den ble skapt på 1970-tallet. I denne sitter det den kraftigste dieselmoto­ren Mercedes har laget. Ventetid på bilen, om du bestiller, er rundt to år.
FOTO: TOR MJAALAND Mercedes G400 D, oftest omtalt som Geländewag­en, har vært tro mot form og egenskaper siden den ble skapt på 1970-tallet. I denne sitter det den kraftigste dieselmoto­ren Mercedes har laget. Ventetid på bilen, om du bestiller, er rundt to år.
 ?? ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Det krever både litt tid og krefter for å åpne bakdøra. Men da har du innsikt til et stort lasterom, som i denne utgaven med grønne skilt.
FOTO: TOR MJAALAND Det krever både litt tid og krefter for å åpne bakdøra. Men da har du innsikt til et stort lasterom, som i denne utgaven med grønne skilt.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Den forholdsvi­s smale og rettstilte frontruten er en ren protest mot dagens kamp for å gjøre bilene mest mulig aerodynami­ske.
FOTO: TOR MJAALAND Den forholdsvi­s smale og rettstilte frontruten er en ren protest mot dagens kamp for å gjøre bilene mest mulig aerodynami­ske.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Interiør og dashbord er en blanding av tradisjon og det moderne digitale.
FOTO: TOR MJAALAND Interiør og dashbord er en blanding av tradisjon og det moderne digitale.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? De røde sikkerhets­selene forteller at denne bilen gjerne tar utfordring­er de fleste andre biler helst unngår. Sidestøtte og setekvalit­et er på solid Mercedes-nivå.
FOTO: TOR MJAALAND De røde sikkerhets­selene forteller at denne bilen gjerne tar utfordring­er de fleste andre biler helst unngår. Sidestøtte og setekvalit­et er på solid Mercedes-nivå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway