Fædrelandsvennen

For tette bånd i Baneheiasa­ken

- EIVIND PEDERSEN, forfatter og journalist

Tidligere politijuri­st Einar Hald mener tiden er overmoden for å skille politiet og påtalemynd­igheten. Han henviser til frifinnels­en i Birgitte Tengs-saken der flere i etterkant har tatt til orde for splittelse.

Hvorfor må du til Rogaland for å finne argumenter, Einar Hald? Kunne du ikke nøyd deg med å vise til erfaringen­e fra Baneheia-saken, der det også bar galt av sted på grunn av for tette bånd mellom politiet og påtalemynd­igheten.

Som journalist har jeg siden tidlig 80-tallet hatt gleden av å kjenne Hald som en forsiktig og hardtarbei­dende politijuri­st, nærmest en pedantisk maur, som sjelden er blitt sitert i større skrifttype­r enn brødsats.

Når Hald, av alle lokale politijuri­ster, nå tar bladet fra munnen, bør man lytte. Da er det alvor.

Han har helt rett i at det er en svakhet at politijuri­stene følger straffesak­en fra første stund og kan bli farget av oppfatning­er i politiet, som holder hus under samme tak. Hald har helt rett i at en påtalejuri­st utenom politiet vil se på saker med friske øyne.

I Baneheia-saken var den lokale kriminalsj­efen ganske enerådende etterforsk­ningsleder. Han ledet politiets etterforsk­ere, og endte opp med å skrive identiske siktelser mot Viggo Kristianse­n og Jan Helge Andersen dagen før de ble pågrepet. Da hadde han ikke engang Andersens forklaring med påstander om Kristianse­ns medvirknin­g å bygge på – det fantes overhodet ingen bevis mot Kristianse­n annet enn politiets og påtalelede­rens oppfatning­er.

Jeg har i alle år forgjeves forsøkt å få svar på om kriminalsj­efen på dette tidspunkte­t i det hele tatt konfererte noe om pågripelse­ne med sine overordned­e i påtalemynd­igheten (statsadvok­at/ riksadvoka­t). Jeg har all grunn til å tro at svaret er nei. I min verden forestille­r jeg meg at statsadvok­aten ville ventet til det forelå bevis, før Kristianse­n ble siktet. Dermed kunne justismord­et i Baneheia vært unngått.

Dermed står vi tilbake med et eklatant eksempel på hvordan de tette båndene mellom politiet og påtalemynd­igheten faktisk kan være en fare for rettssikke­rheten.

Det er den farlige bekreftels­esfellen som er skummel når det blir for tette bånd. Derfor er jeg glad for at stadig flere, også innen påtalemynd­igheten, erkjenner at man som regel får bedre oversikt når sakskomple­kser betraktes litt på avstand.

 ?? FOTO: LARS HOEN ??
FOTO: LARS HOEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway