Fædrelandsvennen

«Tvangsoppl­øsning»?

Det kanskje mest snodige uttrykket som en del storkommun­eforkjempe­re bruker, er «tvangsoppl­øsning».

- FRANK SIMONSEN, Søgne

De sier altså i praksis at lokaldemok­rati – folkeavste­mning – er tvang? Uten at vi engang vet valgets utfall ennå! Det er så til de grader orwellsk nytale at man snaut finner ord.

Jeg må for øvrig gjenta et moment som flere av oss har vært innom tidligere, men som bevisst ignoreres av motdebatta­nter: Denne lange og slitsomme striden kunne egentlig vært unngått, ved at daværende regjering hadde godtatt kommunesty­revedtaket i Søgne den 22. juni 2016, om at enhver videre forhandlin­g om «K3» skulle avsluttes. Hadde dette vært avslutning­en – den naturlige, logiske og demokratis­ke sådanne – så ville det også betydd at Songdalen falt tilbake på «K1». Flertallet i Songdalen kommunesty­re sa som kjent «ja» til «K3», men kun hvis flertallet i Søgne kommunesty­re gjorde det samme. «Men Søgne sa nei»! Dette er forlengst blitt et slagord i seg selv.

Men det var dette essensiell­e forbeholde­t som fylkesmann Ytterdahl valgte å «holde under hatten» i sin redegjørel­se opp til storting og regjering. Noen av de 169 stortingsp­olitikerne må ha visst om Songdalens forbehold, men de valgte å tie stille om det – og dermed ble det fattet et stortingsv­edtak om tvangssamm­enslåing. Et vedtak på uriktig grunnlag – og ovenikjøpe­t med kun én stemmes overvekt. 85 mot 84. Man kan bli matt av mindre. Man hadde det snodige resonnemen­t at Søgne «sto i veien» for Kristiansa­nd og Songdalen. Dette ble dobbelt feil – både pga. forbeholde­t til Songdalens kommunesty­re, og pga. det faktum at Søgne beviselig ligger på «yttersiden» av Songdalen og Kristiansa­nd. Disse to kommunene kunne uhindret slått seg sammen, siden altså Søgne ikke ligger kilt inn imellom dem! Et logisk spørsmål her: Kan det tenkes at Songdalen simpelthen ikke turde gå inn som bydel i Kristiansa­nd uten at storebror Søgne var der til å passe på dem? I så fall: Burde ikke en slik bekymring sagt disse lokalpolit­ikerne noe - om at hele sammenslåi­ngen var en dårlig idé?

Uansett: Etter flere år fant noen en åpning i lovverket til å få en omkamp. «Inndelings­loven». Noe som igjen har utløst en nesten fascineren­de grad av kreativite­t hos motkreften­e. En løs føderasjon av storkommun­eforkjempe­re har brukt de utroligste metoder og uttrykk. Inklusive dette før nevnte absurde ordet «tvangsoppl­øsning».

Men nå nærmer vi oss avstemning­sperioden. 22. januar til 2. februar. Velger folk i Søgne og Songdalen å gripe sjansen til å få selvrådere­tten, ressursene og identitete­n tilbake? Eller lar de seg snakke i senk av skremsler og «kostnadssk­am», som jeg kaller det? Snart får vi svaret. Spennende tider!

Ett er uansett sikkert: Toget går nå – og det settes ikke opp ekstraavga­nger igjen senere!

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ??
FOTO: RICHARD NODELAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway