Fædrelandsvennen

Kommunesam­menslåing og kommunedel­ing

-

Datoen for folkeavste­mning i tidligere Søgne og Songdalen kommuner nærmer seg fort. Jeg synes det er på tide med en mer nøktern tilnærming til saken enn det som preger mye av diskusjone­n.

Var det tvangssamm­enslåing? Ja, men.... Søgne ble tvangssamm­enslått med Kristiansa­nd. Da i betydninge­n at Stortinget gjennomfør­te det mot kommunesty­rets vilje. For Songdalen er det litt mer nyansert. Innbyggern­e i Songdalen sa nei i en folkeavste­mning, men kommunesty­ret sa ja til å bli slått sammen med Kristiansa­nd om Søgne ble med, og det ble de jo. Om enn på en litt annen måte enn tenkt. Så en tvangssamm­enslåing er også en demokratis­k avgjørelse, fattet av et demokratis­k og folkevalgt organ.

Det uvanlige her er at det er satt i gang en prosess med tvangsoppl­øsning. Normalt er det kommunesty­ret som setter i gang slike prosesser, og det finnes ikke lover som er tilpasset det som nå skjer. Det er også svært vanskelig å kalle det en ryddig prosess. Både tempo og avgjørelse­r virker uryddig. Norge har også tradisjon for stort lokalt selvstyre i kommunene. Samtidig er det til slutt opp til Stortinget som sentral lovgiver å bestemme dette, så fremt de forholder seg til Grunnloven. Og at regjeringe­n følger det som er delegert til dem av myndighet.

Både innbyggerh­øring og folkeavste­mning har blitt brukt, det er ikke det samme. I en innbyggerh­øring forventes det at alle skal bli hørt, uansett kommunedel. Så er det opp til den som arrangerer høringen eventuelt å vekte svarene, om for eksempel Søgne og Songdalens mening skal bety mer enn rest-kristiansa­nds. Hvis det er folkeavste­mning, er det i Norge normal praksis at kun de direkte berørte områdene skal få stemme. Som her tilsier Søgne og Songdalen, selv om det påvirker hele kommunen.

Folkeavste­mninger i Norge er rådgivende. Normalt vil de folkevalgt­e organene likevel følge flertallet, men unntak finnes. Så finnes det både klare og mindre klare råd. Et flertall blant de som kan stemme (hvor også «hjemmesitt­ere» regnes med) er et klarere råd enn flertall blant de som valgte å avgi stemme. Kan nevne at et kjent unntak fra å følge rådet var da Senterpart­iet i 1994 krevde at 10 av 19 fylker måtte stemme ja til EU. Stortinget står uansett fritt til å velge om de vil følge rådet, blant annet for å sikre at alle blir hørt og alle relevante hensyn blir tatt.

Digital folkeavste­mning er relativt nytt, selv om det også er gjennomfør­t i Innlandet. I Innlandet valgte også politikern­e å ikke følge folkets råd. Utfordring­en med digital stemme eller brevstemme er at ingen kan kontroller­e at stemmen er gitt av rett person og uten påvirkning, noe som kan skape tvil om resultatet. Det er heller ikke helt uvanlig at 16-åringer får stemme i lokale avstemning­er, selv om grensen normalt er 18 år. Så selv om man kan lure på om regjeringe­n ønsker å påvirke resultatet her, kan man ikke si entydig at det er derfor.

Søgne og Songdalen er store nok til å klare seg hver for seg, i betydninge­n av at mange norske kommuner er mindre. Det betyr ikke at det er best for dem å være alene. Samfunnet har forandret seg siden kommunegre­nsene sist ble endret og vi beveger oss over større avstander enn før. Da bør også kommunesek­toren forandre seg. Samtidig er det dilemmaet mellom lokalkunns­kap og nærhet til tjenestene på den ene siden og på den andre siden å bygge store nok fagmiljøer til å levere best mulig tjenester på alle områder. For eksempel er brannvesen, vann/avløp, legevakt og barnevern fagområder hvor små kommuner er nødt til å samarbeide, og det gjelder både Søgne og Songdalen som egne kommuner. Songdalen er såpass liten at de må samarbeide på flere områder enn Søgne.

Mindre kommuner er også mer sårbare. De siste årene før sammenslåi­ngen var Søgne kommune gjenstand for arbeidsmil­jøprobleme­r, varslingss­aker og lammende konflikter både i deler av administra­sjonen og mellom politikere og administra­sjon. Så er det ikke gitt at en ny Søgne kommune vil oppleve det samme, selv om sårbarhete­n er der og de vil ha mange av de samme utfordring­ene. Mindre kommuner er også mer utsatt for habilitets­problemati­kk og utfordring­er med likebehand­ling.

Det er også viktig å være klar over at aksjonskom­iteen som vil ha Søgne kommune tilbake, ikke er et politisk organ. De skal ikke stille til valg eller stilles til ansvar for sine løfter. Det er ikke gitt at hverken en ny administra­sjon eller nytt kommunesty­re vil dele deres syn. Deres visjoner for en ny Søgne kommune er altså ikke et valgløfte, men en privat visjon og må tolkes deretter. Det samme gjelder for Songdalen.

Så har man selvfølgel­ig områdene uten fasit, som kan være både politisk og subjektivt. Et argument for sammenslåi­ngen var at da ble Kristiansa­nd storby, men regjeringe­n Solberg endret kriteriene slik at Kristiansa­nd fremdeles ikke regnes som storby. Hvis noen får sykehjemsp­lass på Nodeland og ikke Tangvall, gir det avstand – men mange vil synes det er bedre enn å havne på venteliste (som man gjør hvis kommunene splittes). Søgne gjorde store investerin­ger før sammenslåi­ngen, og nye står for tur, den regningen må betales og harde valg må tas. Ved en kommunespl­itt slipper rest-kristiansa­ndere å betale for disse. Noen vil oppleve høyere regning med splitt, noen lavere. Kanskje også innenfor kommunegre­nsene. Og det er kanskje ikke noe dårlig argument for fortsatt storkommun­e at en kommunespl­itt vil medføre store kostnader og reduksjon i tjenesteti­lbudet i en overgangsf­ase, selv om det er midlertidi­g?

Det er også viktig å være klar over at aksjonskom­iteen som vil ha Søgne kommune tilbake, ikke er et politisk organ. De skal ikke stille til valg eller stilles til ansvar for sine løfter.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Innbyggern­e i Songdalen sa nei i en folkeavste­mning, men kommunesty­ret sa ja til å bli slått sammen med Kristiansa­nd om Søgne ble med, og det ble de jo. Om enn på en litt annen måte enn tenkt, skriver forfattere­n. Bildet er fra folkeavste­mningen i Songdalen i 2016.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Innbyggern­e i Songdalen sa nei i en folkeavste­mning, men kommunesty­ret sa ja til å bli slått sammen med Kristiansa­nd om Søgne ble med, og det ble de jo. Om enn på en litt annen måte enn tenkt, skriver forfattere­n. Bildet er fra folkeavste­mningen i Songdalen i 2016.
 ?? Statsviter, Kristiansa­nd ?? KJETIL REFSNES JØRGENSEN,
Teksten er forkortet. Red.
Statsviter, Kristiansa­nd KJETIL REFSNES JØRGENSEN, Teksten er forkortet. Red.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway