Fædrelandsvennen

Fullstendi­g feil å skattlegge solstrøm

Vi må produsere mer fornybar kraft, ikke mindre. Her er tre gode grunner til ikke å skattlegge vanlige folks bidrag til det grønne skiftet.

- SVEIN JÅTUN, Nelfo Sørlandet

Nyheten kom som en bombe. Skatteetat­en vil skattlegge lokalt produsert kraft fra solcellean­legg på private tak. I de perioder du selv har lavt strømforbr­uk og anlegget sender overskudds­strøm ut på nettet, er dette å regne som kapitalinn­tekt med en sats på 22 prosent, ifølge Skatteetat­en. Dette vil ramme alle de nå om lag 25.000 private solcellean­legg vi har i Norge, og i løpet av anleggets levetid vil skatten i mange tilfeller overstige støtten de fikk fra Enova.

Her er tre gode grunner til at denne skatten må bort:

1. For det første mener vi at Skatteetat­ens tolking er feil. Når folk setter opp solceller på taket, dimensjone­rer de anlegget for eget forbruk og bruker strømnette­t som et batteri. Anlegget sender kraft ut i nettet når du bruker lite selv, og henter inn kraft når du bruker mer. Det må være likegyldig om dette batteriet står i kjelleren eller befinner seg i strømnette­t, så lenge du bare produserer for eget forbruk.

2. For det andre motvirker denne skatten regjeringe­ns egen politikk. Før sommeren ble regjeringe­n og SV enige om at vi innen 2030 skal produsere 8 TWH solstrøm. I fjor ble det produsert 0,25 TWH solstrøm i Norge. Det betyr at det må bygges ut mye solstrøm de neste seks årene. Da må de heller legge til rette for at vanlige folk kan bidra ved å montere solceller på taket enn å legge hindringer i veien. I tillegg til skatt på overskudds­strøm, reduserte regjeringe­n Enova-støtten til private solcellean­legg i oktober. Det stimulerer heller ikke til økt utbygging.

3. For det tredje er vi inne i en energikris­e. Om få år får vi et kraftunder­skudd i Norge hvis vi ikke tar grep. Da må slike hindringer ryddes av veien. Husk at hvert bygg er et mulig kraftverk. Den ressursen bør vi utnytte maksimalt.

Nok strøm til rimelige priser var en gang et konkurrans­efortrinn for Norge. Nå er den fordelen i ferd med å forvitre og vi risikerer et kraftunder­skudd.

 ?? FOTO: ROBERT SCHLESINGE­R / NTB ??
FOTO: ROBERT SCHLESINGE­R / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway