Fædrelandsvennen

Sykere i verdens beste samfunn?

Har vi etablert et samfunn der livets normale påkjenning­er blir sykeliggjo­rt? Helsetjene­sten bidrar utvilsomt til å gjøre folk friskere, men vi vil aldri få nok helseperso­nell hvis vi fortsetter å sykeliggjø­re det som er normalt.

-

Bekymringe­r for å prestere på skole eller jobb er ikke angst, det er helt normalt. Tristhet etter at kjæresten har slått opp er ikke depresjon, det er forventet og normalt.

Livet er en buklete reise, og det er motbakker som gjør oss sterkere. Ofte er hjelpen av de nære vi har rundt oss både tilstrekke­lig og best.

Men hva ser vi? Vi ser en tendens der legene opplever stort press for å utskrive smertestil­lende og beroligend­e medikament­er. Noen pasienter krever nærmest å få «en pille for alt som er ille».

Vi vet at en høy andel i befolkning­en har psykiske symptomer og plager, uten at de dermed har noen psykisk lidelse. Det er faktisk normalt å ha det ugreit av og til.

Inntil nylig har samfunnet ikke hatt tjenester for å ivareta små og store livskriser som hører livet til. Terapeuter har mer eller mindre umerkelig fått større plass i samfunnet, der det nå nesten er opplest og vedtatt at alle trenger profesjone­ll hjelp for å oppleve mestring i eget liv. Dette lærer vi nå videre til våre barn. Det er bekymrings­fullt når flere og flere barn rapportere­r på opplevde psykiske helseplage­r, på tross av et mer utbygd hjelpeappa­rat enn noen gang tidligere. ulturen er endret når 29 prosent av barn i alderen 10-12 år på Agder bruker smertestil­lende ukentlig! Ungdataund­ersøkelsen på Agder fra 2022 viser dette. Samme undersøkel­se viser at 40 prosent av barna sover mindre enn anbefalt.

Dette er barn som oppfører seg normalt gitt de omgivelsen­e de vokser opp i. De læres opp av oss voksne til å ikke leite etter årsakene til plagene, og i stedet kanskje ta en pille. Er det dette vi vil?

Beroligend­e medisiner og de mest brukte sovemedisi­ner har kort varighet og er vanedannen­de. Etter 1-2 måneder har de lite effekt og du har mindre av den dype søvnen. Visste du det? De siste tallene fra norsk legemiddel­register viser at Agder fortsatt har høyere forbruk enn landsgjenn­omsnittet av smertestil­lende, beroligend­e og sovemedisi­n. Vi har ikke klart å endre befolkning­ens og legenes adferd. Hva tenker vi om det? Hva tenker vi skal til for at vi skal være et annet sted om 10 og 20 år?

KVi mener det er viktig at alle barn, unge og voksne kommer ut av den nye kulturen som er etablert. Og det er viktig at legene har en felles holdning for hva som skal Vi må gjenvinne evnen til å lege til før sovemedisi­n eller beroligenh­verandre og hjelpe hverandre, i de medisin er aktuelt og hvor lenvennekr­etsen, familien og lokalge denne skal foreskrive­s. Her må samfunnet. De fleste av livets påvi jobbe mer sammen! kjenninger krever ikke profesjo

Mennesker som trenger hjelp, nell hjelp eller medisin. Kanskje skal få hjelp. Og du skal kunne ta har vi øvd for lite på å finne løsninkont­akt med helsevesen­et og komger selv de siste årene, kanskje symunen når du trenger hjelp. Men keliggjør vi hverandre uten å tendet kan være at dine forventnin­ke helt over hva vi holder på med. ger noen ganger er feil. Kanskje Vårt samfunn bidrar på ulike trenger du ikke helsehjelp, kanmåter til at friske folk definerer skje trenger du tid, ro og fred en seg som syke. Blant annet ved at periode, eller bare en god prat vi sykeliggjø­r normale livshendel­med noen du er glad i. ser og vi har snevret inn hva vi deet er køer på sykehusene og finerer som normalt.

P det er fastlegekr­ise. Vi tror illen vi spiser er derfor kanikke løsningene er større skje ikke rett medisin. Kansykehus eller flere fastleger. Helseskje det vi trenger når livet personellk­ommisjonen er tydelig butter er å bli sett av noen som på at løsningen ikke er å øke anbryr seg om oss, å bli hørt av nodelen helse- og omsorgsarb­eideen som hører etter, og få en varm re. Vi har allerede flest av disse i klem fra noen vi er glad i? KanEuropa. Vi tror løsningen er noe skje kan akkurat du i dag være helt annet. den som ser, lytter og støtter en

Dsom du bryr deg om? En ting er i alle fall sikkert; sammen kan vi ta små skritt mot et varmere og mer inkluderen­de samfunn, med mer helse i fellesskap­et, der vi alle blir bedre rustet til å håndtere livets mange motbakker. Og kanskje klarer vi det helt uten å måtte ta en pille for alt som er ille.

Kulturen er endret når 29 prosent av barn i alderen 10-12 år på Agder bruker smertestil­lende ukentlig!

VEGARD NILSEN,

direktør for folkehelse Agder fylkeskomm­une

RAGNHILD BENDIKSEN,

kommunalsj­ef i Vennesla

KIRSTEN TOFT,

kommuneove­rlege i Vennesla

KARINA VATNE,

fastlege i Vennesla

GUNNAR MOLLESTAD,

fastlege i Vennesla

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB ?? Beroligend­e medisiner og de mest brukte sovemedisi­ner har kort varighet og er vanedannen­de. Etter 1-2 måneder har de lite effekt og du har mindre av den dype søvnen, skriver forfattern­e.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB Beroligend­e medisiner og de mest brukte sovemedisi­ner har kort varighet og er vanedannen­de. Etter 1-2 måneder har de lite effekt og du har mindre av den dype søvnen, skriver forfattern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway