Fædrelandsvennen

Har bestemt hvordan folkeavste­mn

Kommunalmi­nister Erling Sande (Sp) vil ikke endre planene for folkeavste­mning. Men han har bestemt at opptelling av resultatet skal sendes direkte.

- KRISTIANSA­ND

– Jeg håper folk engasjerer seg. Vi lever i et demokrati og har vært opptatt av at folk skal ha mulighet til å si sin mening og påvirke prosessene. Det er en verdi i vårt samfunn, sier kommunalmi­nister Erling Sande (Sp) til Fædrelands­vennen.

Regjeringe­n har nå tatt endelig beslutning om hvordan folkeavste­mningen om å dele Kristiansa­nd skal foregå. De står fast på det de har varslet:

Digital: Folk kan stemme på mobil eller PC. De som ikke har anledning til det, kan stemme per brev.

Rask avgjørelse: Folkeavste­mningen starter allerede mandag 22. januar kl. 09.00. Den avsluttes fredag 2. februar kl. 17.00.

Stemmerett: Man kan stemme fra det året man fyller 16 år. Kommunal- og distriktsd­epartement­et gikk ut med nyheten onsdag morgen.

SKAL STRØMMES

Opptelling­en av resultatet starter umiddelbar­t etter at folkeavste­mningen er avsluttet. Ifølge Valgdirekt­oratet er resultatet ventet innen midnatt 2. februar.

Departemen­tet har også bestemt at man skal strømme opptelling­en, slik at velgerne kan følge den direkte fra Valgdirekt­oratet.

– Man må prøve å bygge tillit og gjøre dette mest mulig transparen­t slik at man ser at dette er en åpen og ryddig prosess. Det er viktig ved slike avstemning­er. Valgdirekt­oratet har rigget en god måte å gjøre dette på som gir tillit til resultatet, sier Erling Sande.

Valgdirekt­oratet opplyser til Fædrelands­vennen at det vil bli opprettet en livestream fra lokalene der opptelling­en foregår. Dette omfatter både dekrypteri­ng av elektronis­ke stemmer og opptelling av brevstemme­ne.

Opptelling­en fra de to kommunene vil ifølge Valgdirekt­oratet skje parallelt.

SØGNE OG SONGDALEN

Det er kun innbyggern­e i gamle Søgne og Songdalen som kan stemme. Det er fortsatt ikke aktuelt å be om meningen fra innbyggern­e i gamle Kristiansa­nd.

– Det har vært vurdert tidligere, men det er en historikk der det var

Søgne og Songdalen ble overkjørt, sier Erling Sande.

Både Statsforva­lteren og Kristiansa­nd kommune hadde bedt om at også innbyggern­e i gamle Kristiansa­nd fikk komme til orde. Nå må ordfører Mathias Bernander (H) konstatere at regjeringe­n ikke gjør noen av endringene de ba om.

– Det er som ventet. Men jeg er skuffet, for jeg opplever at vi hadde noen gode faglige innspill. Det virker som de hadde bestemt seg på forhånd, sier han til Fædrelands­vennen.

Kristiansa­nd ville også ha en fysisk avstemning, ikke en digital. Erling Sande svarer at de ønsker å få en rask avklaring.

– Å arrangere en fysisk avstemming nå ville kreve mer tid og ressurser. Vi har måtte veie dette opp mot hensynet til å få en rask og endelig avklaring på denne saken. Kristiansa­nd kommune har heller ikke tidligere signaliser­t noe som helst ønske om å arrangere eller tilrettele­gge for en slik avstemming i Søgne og Songdalen.

HEMMELIG VALG

I høringsrun­den uttrykte flere instanser bekymring for om valget vil være hemmelig, ettersom man ikke står alene i et avlukke for å stemme.

Det kommentere­r departemen­tet slik:

«Folkeavste­mningen skal være hemmelig, og velgerne må selv må ta ansvar for at de er alene når de stemmer. Sikkerhets­mekanismer i den digitale løsningen sikrer at elektronis­ke stemmer håndteres slik at ingen skal kunne se hva den enkelte velger har stemt». Og videre:

«Både ved ordinære valg og folkeavste­mninger gjelder det et forbud mot utilbørlig press. Det er flere eksempler på lokale folkeavste­mninger med elektronis­k stemming tidligere, uten at det har blitt meldt om problemer med utilbørlig press».

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB ?? Kommunalmi­nister Erling Sande (Sp) i Stortinget.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB Kommunalmi­nister Erling Sande (Sp) i Stortinget.
 ?? FOTO: OVE CHRISTOPHE­R KONSMO ?? Slik ble båthuset liggende ut i elva på Feda.
FOTO: OVE CHRISTOPHE­R KONSMO Slik ble båthuset liggende ut i elva på Feda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway