Fædrelandsvennen

Innesnødd beredskaps­sjef

- TEKST: FRANK MERSLAND frank.mersland@fvn.no

Dsb-direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther tror myndighete­ne skal bli litt flinkere til å si hva de mener når krisen er et faktum.

– Jeg tror folk forventer at vi er tydelige, sier Aarsæther fra kjøkkenbor­det hjemme i Arendal.

Som mange andre i området har sjefen for Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap (DSB) kjent på de utfordrend­e værforhold­ene på Sørlandet i begynnelse­n av året.

Morgentime­ne gikk med til snømåking, deretter måtte hun ta i bruk teams for å levere et foredrag til sivile og militære på Sørvest-norge.

Veien opp til eneboligen hennes er ikke kjørbar.

– Men jeg er ikke innestengt. Planen er å bruke bena de 800 metrene ned til hovedveien dersom jeg må innfinne meg et sted, sier Aarsæther.

– IKKE FORSTYRRE

Hun har vært i kontakt med statsforva­lterne i både Agder og Rogaland i løpet av dagen. Inntrykket er at krisehåndt­eringen går bra, men det finnes utfordring­er.

– Det prekære nå er at de som trenger hjelp får det og at vi andre som klarer oss selv, faktisk tar vare på vår egen beredskap holder oss i ro og ikke forstyrrer nødetatene nå, sier Aarsæther.

Hun skryter av hjemkommun­en. – De har vært kjempeflin­ke til å informere, sier hun.

– Hva tenker du sjøl når du sitter her oppe i snøen for tredje dagen på rad?

– Det er ille. Det utfordrer så mange av samfunnets resurser samtidig.

HAR BEREDSKAPS­LAGER

Når kriser oppstår bistår DSB i et samarbeid mellom forsvaret og det sivile Norge for å se om det er noen ressurser som kunne vært bedre utnyttet nå.

– Det er alltid det. Man har jo beltebiler og snøscotere man trenger. Jeg at de i dette øyeblikket er på vei dit de trengs mest, sier Aarsæther.

Hun viser oss sitt eget beredskaps­lager. Fryseboks og ved befinner seg i grarasjen. Vann i en egen bod i hagen. Nøtter og andre spiselige ting har hun plantet rundt på kjøkkenet.

– Vi bør øke beredskaps­lagrene våre til å vare i sju dager. Rådet i dag er tre dager, men vi i DSB ønsker at folk skal kunne være sjølforsyn­te lenger enn det, sier Aarsæther. – Hvorfor?

– Bare se rundt deg. Det vanvittige været, den sikkerhets­politiske situasjone­n i Europa. Alle de som jobber i hjemmehjel­p, politi og brannvesen – de kan ikke bry seg om sånne som meg og deg. Vi bør kunne klare oss sjøl en stund. Da er tre dager for lite, sier Aarsæther.

Hun er tydelig på at vær som dette, det må vi forberede oss på mer av.

– Det er ikke noe å lure på det sier FN at vi får mer av. I tillegg kan vi bare se på statistikk­en fra meteorolog­isk institutt. Slikt vær kommer til å ramme oss oftere og kraftigere. Og, ja: Det skal slutte å snø, men da kommer det nye problemer. Alle må bidra for at dette skal går bra, sier Aarsæther.

 ?? FOTO: PER MOSEID ?? Beredskaps­sjef Elisabeth Sørbøe Aarsæther i DSB brukte morgentime­ne til snømåking. Fædrelands­vennen besøkte henne hjemme i Arendal onsdag.
FOTO: PER MOSEID Beredskaps­sjef Elisabeth Sørbøe Aarsæther i DSB brukte morgentime­ne til snømåking. Fædrelands­vennen besøkte henne hjemme i Arendal onsdag.
 ?? FOTO: PER MOSEID ?? – Vi bør øke beredskaps­lagrene våre til å vare i sju dager, sier DSBdirektø­r Elisabeth Sørbøe Aarsæther.
FOTO: PER MOSEID – Vi bør øke beredskaps­lagrene våre til å vare i sju dager, sier DSBdirektø­r Elisabeth Sørbøe Aarsæther.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway