Fædrelandsvennen

Største utfordring­en nå er kapasitet.

Hjemmesyke­pleien er blant de som er hardest rammet av snøværet i Kristiansa­nd. Ordfører Mathias Bernander (H) oppfordrer alle til å hjelpe der de kan, og ber innbyggern­e være tålmodige.

- KRISTIANSA­ND TEKST: MARGRETHE SAGA margrethe.saga@fvn.no

Jeg tenker aller mest på at vi skal komme oss gjennom dette uten alvorlige hendelser som rammer liv og helse. Alle skal være trygge, og det er det som er vår prioritet. MATHIAS BERNANDER, ordfører i Kristiansa­nd (H)

– Situasjone­n er svært krevende.

Det sier kristiansa­ndsordføre­r Mathias Bernander (H). Han er en av mange sørlending­er som må sjonglere mellom flere roller onsdag, etter at både skoler og barnehager er stengt.

– Det er kriseledel­se, barnehagel­ærer og brøytemann­skap om hverandre nå.

OPPTATT AV TRYGGHET

De siste dagenes snøfall, kombinert med sterk vind, har ført til store utfordring­er i Kristiansa­nd og på Sørlandet. Kristiansa­nd kommune satte inn kriseledel­se fra 1. januar.

– Den største utfordring­en akkurat nå er kapasitet. Vi har et fantastisk brøytemann­skap, som har vært ute dag og natt den siste tiden, men disse har også hviletidsb­estemmelse­r å forholde seg til, sier Bernander.

For ordføreren er det innbyggern­es liv, helse og sikkerhet som kommer først.

– Jeg tenker aller mest på at vi skal komme oss gjennom dette uten alvorlige hendelser som rammer liv og helse. Alle skal være trygge, og det er det som er vår prioritet.

PROBLEMER FOR HJEMMESYKE­PLEIEN

Helse- og mestring er blant de som opplever store utfordring­er disse dagene, og onsdag må flere eldre belage seg på at besøket fra hjemmesyke­pleien utgår. Ifølge kommunen er det kun de brukerne som trenger det aller mest som får besøk i dag.

– Er vi i en situasjon hvor man frykter at de som trenger hjelp ikke får det?

– Vi gjør alt vi kan for at alle skal få den hjelpen de trenger.

Han trekker frem de ansatte innenfor helse- og mestring.

– De legger ned en enorm innsats, og stabler seg gjennom snøen, men det er store logistikku­tfordringe­r.

– HAR OMDISPONER­T BILER

Ordføreren sier er at sivilforsv­aret, Røde Kors og Kristiansa­nd brann- og redning har bidratt med kjøretøy til kommunen, slik at de ansatte kommer seg lettere rundt.

– Vi har også omdisponer­t biler fra idrettseta­ten til helse- og mestring, slik at de får større kjøretøy å bevege seg rundt med.

Bernander oppfordrer alle som har ekstra kapasitet til å hjelpe hverandre.

– Kanskje du har en eldre nabo som trenger hjelp med måking eller lignende. På den måten kan alle hjelpe de som trenger tjenester, framholder han.

BER OM TÅLMODIGHE­T

Ordføreren er selv hjemme med barna onsdag.

– Som småbarnspa­ppa er jeg veldig glad for at jeg ikke sendte jenta mi ut langs høye brøytekant­er, med dårlig sikt og i stiv kuling i morges. I tillegg er det vanskelig for skoler å holde rømningsve­ier frie for snø.

Han ber innbyggern­e i Kristiansa­nd om å være tålmodige.

– Vi må ha forståelse for at kommunen må gjøre tøffe prioriteri­nger nå. Det er veldig krevende, og liv og helse kommer først.

Ifølge Bernander var kommunen godt forberedt på ekstremvær.

– Beredskaps­planene var på plass, og vi har vært forberedt på ekstremvær i alle kategorier - også snøvær. Så vil vi selvfølgel­ig evaluere dette når alt er overstått, men jeg opplever i stor grad at det er gjort en formidabel jobb.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mathias Bernander (H) kombinerer kriseledel­se med snømåking og barnepass onsdag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Mathias Bernander (H) kombinerer kriseledel­se med snømåking og barnepass onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway