Fædrelandsvennen

30 år med EØS

Eu-motstander­e har rett i at Eøs-avtalen ikke er optimal. Men den beste løsningen for Norge er Eu-medlemskap.

-

1.januar var egentlig en merkedag. Men svært få markerte jubileet for 30 år med Eøs-avtalen. Grunnen er trolig det som er Eøs-avtalens styrke og svakhet. Ingen liker den veldig godt. Men den fungerer. Og det er ikke utsikter til flertall for en annen løsning.

Norge er langt på vei uten innflytels­e over de mange reglene for det indre markedet som vi må akseptere.

Heller ikke da den ble vedtatt, var det stor glød rundt den. Mange Eu-motstander­e omtalte den som en husmannsko­ntrakt. Eu-tilhengern­e ville heller inn i unionen. Stort sett var det bare KRF som snakket veldig varmt om Eøs-avtalen, som et nasjonalt kompromiss. Trolig også fordi den fungerte som et kompromiss internt i KRF.

Likevel har «Avtalen om Det europeiske økonomiske samarbeide­t» bestått i tre tiår. Og på tross av sine store svakheter har Eøs-avtalen tjent Norge godt. Den sikrer at Norge er en del av EUS indre marked. Det vil si et gedigent, europeisk marked med fri bevegelse av varer, tjenester, kapital og personer.

Konkret sikrer Eøs-avtalen at norske produkter kan selges fritt for toll og andre handelsbar­rierer på dette markedet. Det er helt avgjørende viktig for den norske verdiskapi­ngen, norske arbeidspla­sser og finansieri­ngen av den norske velferdsst­aten.

Til tross for dette har nei til EØS vært en kampsak for mange norske Eu-motstander­e. Og selv om de som verken vil ha medlemskap i EU eller Eøs-avtale, ikke kan peke på noe fullgodt alternativ, har de rett i én ting. Og dette er det store ankepunkte­t mot Eøs-avtalen: Norge er langt på vei uten innflytels­e over de mange reglene for det indre markedet som vi må akseptere og forholde oss til.

Mange av disse reglene er svært gode også for Norge, som personvern og forbrukerr­ettigheter. Men poenget er at Norge gjennom EØSavtalen har gitt avkall på en stor grad av selvrådere­tt.

Konsekvens­en av det bør imidlertid ikke være å trekke oss ut av denne avtalen, men å gå inn som et fullverdig medlem av Den europeiske union.

Bare gjennom medlemskap i EU kan Norges stemme bli hørt når viktige forhold for det norske samfunnet skal vedtas.

 ?? FOTO: NTB ?? Daværende statsminis­ter Gro Harlem Brundtland og fiskerimin­ister Oddrun Pettersen (t.h.) avbildet i en spennende fase av forhandlin­gene om Eøs-avtalen. Avtalen trådte i kraft 1. januar 1994.
FOTO: NTB Daværende statsminis­ter Gro Harlem Brundtland og fiskerimin­ister Oddrun Pettersen (t.h.) avbildet i en spennende fase av forhandlin­gene om Eøs-avtalen. Avtalen trådte i kraft 1. januar 1994.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway