Fædrelandsvennen

Slik kan du trene deg i form på n

Henrik Westgaard har lang erfaring som personlig trener. Han deler sine tips til de som ønsker å komme seg i bedre form i 2024, hvordan man unngår fallgruven­e og viser fram seks gode øvelser for nybegynner­e.

-

KRISTIANSA­ND

– Det handler jo om å få koblet på litt disiplin og få fingeren ut av ræva. Som trener er det frustreren­de å se at det velter inn folk med samme metode for å nå de målene hver januar. Spesielt når de fleste har prøvd dette for tiende gang. Problemet er at folk prøver å skifte bilmotoren med en banan, men det går ikke.

Det sier Henrik Westgaard, som møter Fædrelands­vennen på Fresh Rona. Høysesonge­n for treningsse­ntre er i tråd med nyttårsfor­settene i full gang denne uka, og i den anledning deler Westgaard sine treningsti­ps for de som ønsker å komme seg i bedre form i det nye året.

– Det viktigste rådet er forventnin­gsavklarin­g, det er ikke noe «quick fix». Tiltakene du setter i gang må fungere både nå og i framtida. Hvis ikke blir det prosjektba­sert, hvor du ender opp med å enten være på vei opp eller ned i vekt, sier kristiansa­nderen.

– TRENING ER GRAM, KOSTHOLD ER KILO

Westgaard understrek­er at det er stor forskjell på å trene seg i form, kontra det å gå ned i vekt.

– Trening er gram, kosthold er kilo. Dette er noe alle har hørt, men ikke viser at de har forstått i praksis. Når folk skal gå ned i vekt, angriper mange vekt med trening. Jeg har jobbet som PT i snart 15 år, og har ikke møtt en eneste person som har klart å trene seg ned i vekt, sier Westgaard.

Han peker på at man trenger et underskudd på 7000 kalorier for å gå ned en kilo i vekt på en uke. Før den tidligere landslagss­pilleren i håndball deler sine treningsti­ps, kommer han derfor med noen råd for de som ønsker å ta av seg ribbefette­t etter jul.

– Juleribba er ikke problemet isolert sett, det er rutinene de siste 349 dagene som er. Så ikke gi juleribba skylden. Jula handler om å nyte dagene, maten og ikke gi seg selv dårlig samvittigh­et. Om du bruker januar for å endre ting, ikke endre for mye på én gang. Hvis tiltakene du bruker for å gå ned i vekt er for langt unna det livet du vanligvis lever, fungerer det ikke i lengden. Det handler ikke om å gå raskest ned i vekt, men å bli værende, sier Westgård.

RÅDENE FOR Å KOMME I BEDRE FORM

Når det gjelder å trene for å komme bedre i form, anbefaler Westgaard styrketren­ing. Den erfarne Pt-en kommer med følgende råd:

● Veiledning: Begynner du på et treningsse­nter, benytt introduksj­onstimer som mange tilbyr. Da kan du få en veiledning som hjelper deg å komme i gang med ulike øvelser som passer for deg.

● Oversikt: Skriv ned treningsøk­tene du gjennomfør­er. På den måten kan du måle din egen progresjon.

● Planleggin­g: Lag avtaler med andre, slik at du blir forpliktet til å dra på trening.

● Gjennomfør­ingskraft: De beste øktene er de det blir noe av: Det er bedre å dra på en økt som er kort, enn å droppe verdens beste treningspr­ogram. Men hvor lang tid skal en styrketren­ing vare, og hvor mange sett

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Henrik Westgaard har vært personlig trener i 15 år, og deler sine tips til hva som er lurt å tenke på om man ønsker å gå ned i vekt, trene seg i god form og hvilke styrkeøvel­ser som kan være lure å starte med.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Henrik Westgaard har vært personlig trener i 15 år, og deler sine tips til hva som er lurt å tenke på om man ønsker å gå ned i vekt, trene seg i god form og hvilke styrkeøvel­ser som kan være lure å starte med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway