Fædrelandsvennen

DET KAN BLI DYRERE Å HANDLE PÅ NETT

-

Aftenposte­n har gått gjennom listene. Her er endringene som vil få mest å si for folk flest.

Siden 2020 har det vært et såkalt deklarerin­gsunntak for varer kjøpt på utenlandsk­e nettbutikk­er til under 350 kr. Det betyr i praksis at de ikke er blitt stoppet for betaling av avgifter ved innførsel til Norge, skriver NTB.

Det blir det nå slutt på.

Fra 1. januar må du betale moms og eventuell toll fra første krone. Det kan også komme et administra­sjonsgebyr.

Det er imidlertid ikke sikkert at du må betale dette. Noen utenlandsk­e nettbutikk­er krever inn norsk merverdiav­gift når handelen gjennomfør­es (det heter VOEC – VAT on E-commerce).

Det bør du sjekke før du trykker «bestill». Hvis ikke kan handelen bli dyrere enn du trodde.

RETT TIL FAST JOBB ETTER TRE ÅR

Hvis du har vært midlertidi­g ansatt i en bedrift i sammenheng­ende tre år, vil du fra nå ha rett til fast ansettelse. Det spiller ingen rolle hva som var grunnlaget for den midlertidi­ge ansettelse­n.

I dag sier regelen fire år hvis grunnen er at arbeidet er av «midlertidi­g karakter». mindre skatt neste år.

MER VERN MOT UFIN OPPFØRSEL PÅ JOBB

Seksuell trakasseri­ng er allerede dekket av lovverket. Nå skal det også presiseres i Arbeidsmil­jøloven at vernet mot trakasseri­ng også gjelder seksuell trakasseri­ng.

Arbeidstil­synet trekker fram en seksuell kommentar, en hånd på låret eller et ufrivillig kyss som eksempler på slik trakasseri­ng. De nevner også ufine vitser, et litt for langt blikk eller et nakenbilde, skriver NTB. dermed ikke si fra seg ansvar for feil og mangler ved en bil.

Dette gjelder spesielt ved salg av bruktbil.

Nå blir også regelen at feil som oppdages innen to år, antas å ha vært der når bilen ble overtatt, skriver NAF. etter at boken ble gitt ut. I snitt var fastprispe­rioden ni måneder.

Det skal også bli lettere å få nye bøker på lydbok. Strømmetje­nester skal nå tilby disse i eksemplars­alg.

ETTERLATTE­REFORM TRER I KRAFT

Hvis ektefelle, partner eller samboer med felles barn dør, har den etterlatte fram til nå hatt rett på gjenlevend­epensjon.

Nå endres dette.

I stedet for gammel ordning innføres det nå en omstilling­sstønad for å sikre den gjenlevend­e inntekt i en periode.

Etter seks måneder må den etterlatte som hovedregel jobbe eller være i yrkesrette­t aktivitet for å kunne forsørge seg selv.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB ?? Mange kan nå få seg en dyr overraskel­se når nye regler for moms og toll på netthandel fra utlandet trer i kraft.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB Mange kan nå få seg en dyr overraskel­se når nye regler for moms og toll på netthandel fra utlandet trer i kraft.
 ?? FOTO: NTB ??
FOTO: NTB
 ?? FOTO: NTB ??
FOTO: NTB
 ?? FOTO: NTB ??
FOTO: NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway