Fædrelandsvennen

Headhuntet til Kanalbyen

Fabriken ble en umiddelbar hit da den åpnet på Hunsfos i 2016. Nå tar eierne med seg suksessopp­skriften til Kristiansa­nd.

- KJARTAN BJELLAND TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Det går i bakverk og pizza på høygir.

– Vi ble spurt om vi ville inn, og måtte tenke litt på det i noen måneder. Vi landet på at dette er et område i vekst med mange muligheter, sier daglig leder Thordis Lilja Arnadottir i Fabriken til Fædrelands­vennen.

Et næringslok­ale på drøyt 200 kvadratmet­er har stått tomt i Kanalbyen det siste året, mens det har vært byggeaktiv­itet på nabotomta. Lokalet ligger tvers over kanalen for Kunstsilo.

ETABLERTE SEG I 2016

Den kjente siloen åpner 11. mai. Et par ukers tid i forveien skal Fabriken Artisan Bakverk, som er stedets fulle navn, være i gang med sine matkunster.

– Det blir ikke minst spennende med Kunstsilo og alle besøkende dit, i tillegg til alle som bor i området eller gjester Kilden. Dette er et helt unikt lokale for det vi holder på med, mener Thordis Lilja Arnadottir.

Sammen med mann og medeier Sigurdur Oddur Sigurdsson flyttet hun til Norge i 2009, etter å ha drevet sitt eget bakeri i hjemlandet i 11 år.

Med i kofferten fra Reykjavik hadde de en stor forkjærlig­het for bakverk og surdeigspi­zza. I april 2016 åpnet de dørene i de historiske lokalene i Hunsfos næringspar­k, og fikk en mottakelse som er de færreste forunt.

Sist sommer åpnet de også en liten kafé i det nye kjøpesente­ret Atrium i Vennesla sentrum. Nå er en tredje etablering på gang, på størrelse med Hunsfos-avdelingen.

– Vi overtar lokalet i neste uke. Da begynner vi å innrede. Vi har mange gode folk med oss, sier Thordis Lilja Arnadottir, som også må ansette flere utover de rundt ti årsverkene de har i dag.

– Hvordan kapre deres del av et presset marked?

– Det er ikke mange som holder på med det vi gjør, med både bakverk og pizza og hele pakka, selv om det er mange flinke drivere og bra steder i byen. Heldigvis har vi fått et godt rykte, og heretter trenger ikke folk lenger å kjøre fra Kristiansa­nd til Vennesla for å komme til oss, svarer Fabrikensj­efen.

Det blir om lag 60 sitteplass­er inne og 20–30 utendørs, med prima utsikt over Byfjorden. Det skal være åpent fra morgen til kveld uka gjennom, så man sikter seg inn på både kafé-, lunsj- og middagsgje­stene.

Fabriken har i dag en omsetning på rundt ti millioner kroner, og har de siste årene drevet med beskjedne overskudd.

– GØY Å FÅ DE NED

Utbygger Kanalbyen har skrevet fem års leiekontra­kt med serverings­stedet, med mulighet for forlengels­e. De har stor tro på driverne og liker atmosfæren de har fått til i Vennesla.

– Det blir veldig gøy å få de ned. Vi tror det blir et fint konsept i boligområd­et, men også et godt supplement for Kilden og Kunstsilo, sier daglig leder Sven Erik Knoph i Kanalbyen til Fædrelands­vennen.

Han mener menyen deres treffer et bredt publikum fra morgen til kveld.

– Odderøya er også et populært turområde. Så da er det mulig å ta en vaffel ved kafeen på Søndre

Batteri, og så gå innom for en bolle eller pizza på vei tilbake, påpeker Knoph.

De engasjerte Ruben Storevold til å finne rette leietaker, og han sjekket ut flere muligheter.

– Jeg kontaktet ulike drivere, både utenbys og fra Sørlandet, for å finne et konsept som tilfører Kristiansa­nd sentrum noe nytt. Vi hadde flere interessen­ter, men falt ned på Fabriken som et unikt håndverksb­akeri med pizza og fornuftige priser, forklarer Storevold, som er konsulent med eget selskap – Nordic Retail Property.

Kanalbyen er i gang med tredje byggetrinn, der det er solgt 94 av 106 enheter. Blokkene «De tre søstre» i 13, 14 og 15 etasjers høyde skal stå ferdig i 2025.

Dermed øker kundegrunn­laget for hvert år som går. Fjerde byggetrinn med 70–80 leilighete­r får oppstart høsten 2024 eller våren 2025.

 ?? FOTO: ?? Her til høyre ligger det nye serverings­lokalet i Kanalbyen, rett over broa for Kunstsilo (t.v.). Lengst til venstre ses Kilden.
FOTO: Her til høyre ligger det nye serverings­lokalet i Kanalbyen, rett over broa for Kunstsilo (t.v.). Lengst til venstre ses Kilden.
 ?? FOTO: FRANK MERSLAND (ARKIVFOTO) ?? Slik så det ut kort tid etter åpning på Hunsfos i 2016.
FOTO: FRANK MERSLAND (ARKIVFOTO) Slik så det ut kort tid etter åpning på Hunsfos i 2016.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway