Fædrelandsvennen

Dømt til 14 års fengsel for narkosmugl­ing

I løpet av noen måneder smuglet narkoligae­n 1,2 tonn hasj med danskeferj­a til Kristiansa­nd og Larvik.

- KRISTIANSA­ND ERLEND OLSBU

Fredag falt dommen mot tre danske menn som sto tiltalt for smugling av narkotika til Norge. Det skriver National enhed for Særlig Kriminalit­et (NSK) i en pressemeld­ing.

De tre mennene ble dømt til henholdsvi­s 14, 4 og 2,5 års fengsel av retten i Horsens.

44-åringen som fikk den strengeste straffen ble funnet skyldig i medvirknin­g til smugling av 1,2 hasj og 24 kilo kokain. Som Fædrelands­vennen skrev onsdag i forrige uke ble hasjen smuglet til Norge av en lastebilsj­åfør som kjørte møbeltrans­porter til Norge.

Ifølge Horsens Folkeblad erkjente 44-åringen hasjsmugli­ngen i retten, men nektet for å ha smuglet kokain.

I retten forklarte mannen at han ønsket å hjelpe en venn og kollega som trengte penger til oppussing og julegaver. Da en bekjent av 44-åringen fikk behov for bistand til å frakte store mengder hasj til Norge, fikk 44-åringen muligheten til å hjelpe både seg selv og kollegaen.

Begge jobbet i transportb­ransjen og var jevnlig på oppdrag i Norge. De kunne dermed utnytte arbeidsrei­sene til å skaffe seg en ekstrainnt­ekt.

MOTTAKERE DØMT I NORGE

Etter å ha gjennomfør­t flere turer og smuglet over ett tonn hasj kom politiet på sporet av opplegget.

Da 44-åringens kollega ankom Kristiansa­nd 22. mars 2021 ble han observert av norske politispan­ere. Lastebilsj­åføren i 40-årene hadde da med seg 180 kilo hasj som ble levert til to menn i Sørlandspa­rken.

De to mottakerne ble pågrepet og fengslet, mens lastebilsj­åføren fikk kjøre hjem igjen.

Han gjennomfør­te ytterliger­e to smuglertur­er til Kristiansa­nd og Larvik høsten 2021. I oktober ble han og 44-åringen pågrepet i Danmark. Lastebilsj­åføren ble dømt til fire års fengsel i en tilståelse­ssak.

Tre måneder senere aksjonerte politiet mot flere adresser på Jylland. Flere personer ble pågrepet og 226 kilo hasj ble beslaglagt.

– EN ALVORLIG SAK

I pressemeld­ingen som ble sendt ut fredag skriver National enhed for Særlig Kriminalit­et at dommen kommer som et resultat av en grundig etterforsk­ing og tett samarbeid mellom norsk og dansk politi.

– Det er en alvorlig sak, hvor narkotika systematis­k er smuglet over en landegrens­e i en lengre periode. Det er derfor tilfredsst­illende at retten har idømt gjerningsm­ennene lange fengselsst­raffer, sier spesialank­lager Lise Hebsgaard i NSK i pressemeld­ingen.

Den 44 år gamle hovedmanne­n ble i tillegg til 14 års fengsel dømt til å tåle inndragnin­g av 1,2 millioner kroner han skal ha hatt i fortjenest­e.

En 39 år gammel mann ble dømt til fire års fengsel for planleggin­g av smugling, samt oppbevarin­g av 226 kilo hasj. En 50 år gammel mann ble dømt til 2,5 års fengsel for planleggin­g, samt besittelse av 50 gram kokain og 16 kilo cannabis.

 ?? FOTO: NATIONAL ENHED FOR SÆRLIG KRIMINALIT­ET ?? I løpet av noen måneder smuglet en dansk lastebilsj­åfør over 1,2 tonn hasj fra Danmark til Norge. I januar i fjor aksjonerte politiet mot de mistenkte bakmennene. Tre dansker er nå dømt i saken.
FOTO: NATIONAL ENHED FOR SÆRLIG KRIMINALIT­ET I løpet av noen måneder smuglet en dansk lastebilsj­åfør over 1,2 tonn hasj fra Danmark til Norge. I januar i fjor aksjonerte politiet mot de mistenkte bakmennene. Tre dansker er nå dømt i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway