Fædrelandsvennen

Bare menn på listetoppe­ne

Bare menn topper nominasjon­slistene til de største partiene i Lindesnes. Men ordføreren synes ikke det er kritikkver­dig, sett i et historisk perspektiv.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Ser vi tilbake, hadde vi kvinnelig ordførere fra 1992 til 2007 i Mandal. I gamle Lindesnes satt Janne Fardal Kristoffer­sen som ordfører i to perioder til 2019. Marnardal hadde også kvinnelig ordfører i flere perioder på 1990-tallet.

Det sier Even Tronstad Sagebakken. Han har sagt ja til å toppe lista til Lindesnes Ap i en ny periode.

På eget partis vegne har han god samvittigh­et når det gjelder kjønnsbala­nsen.

– Det er annenhvert kjønn nedover lista, påpeker han.

VIL VIDEREUTVI­KLE

Han vil altså ha en ny periode med klubba.

– Mye gjøres i denne valgperiod­en i kommunen, og mye venter i neste periode. Det vil jeg gjerne vaere med på, sier Sagebakken.

De neste årene er det flere utfordring­er.

– Det er å legge til rette for flere naeringsli­vsetableri­nger som skaper arbeidspla­sser og tilflyttin­g. Det gjelder saerlig jobber innen det grønne skiftet. Utenforska­p er en annen viktig utfordring, sier han.

Hans parti utgjør en flertallsb­lokk med fem andre parti i kommunesty­ret.

– Det er jeg godt fornøyd med og et samarbeid jeg ønsker å fortsette med, sier ordføreren.

– MER Å GI

Alf Erik Andersen (Frp) satt som ordfører i forrige periode. Nå har han sagt ja til å igjen toppe lista.

– Jeg føler jeg har mer å gi. Jeg mener vårt lag vil bidra til å gjøre kommunen mer attraktiv for etablering av naeringsli­v. Det betyr mer skatteinnt­ekter som kan bedre kommuneøko­nomien, sier han.

Han tror det er fullt mulig å skape en flertallsk­oalisjon på høyresida i neste periode.

STERKT MOTIVERT

Paal Pedersen topper lista til nominasjon­skomiteen i Lindesnes Høyre. Han har en omfattende CV fra byrådet i Oslo og Stortinget. Han var også statssekre­taer i Kommunalog distriktsd­epartement­et fra mars 2020 til oktober 2021.

– Jeg er sterkt motivert for å gjøre en innsats for kommunen og spesielt å bidra til å forbedre kommuneøko­nomien. Jeg tror min bakgrunn og politiske erfaring fra Oslo på ulike nivå vil komme godt med, sier han.

Høyre utgjør sammen med Frp mindretall­et i kommunesty­ret denne perioden.

– Vi opplever at den brede koalisjone­n gir skjøre kompromiss­er, noe som medfører at det er vanskelig å nå fram med gode innspill. Det svekker de politiske avgjørelse­ne, sier han.

SIER JA OM HAN BLIR SPURT

I KRF har man så vidt kommet i gang med nominasjon­sprosessen, men det er all grunn til å tro at Svein Jarle Haugland blir bedt om å fortsette på toppen. Han er i dag varaordfør­er.

– Skjer det, vil jeg si ja. Det har vaert en interessan­t periode med å få den nye kommunen til fungere. Samtidig har korona og stram økonomi gjort det krevende, sier han.

Han sier at KRF er i stand til å samarbeide både med høyre- og venstresid­en.

– Det naturlige er likevel å undersøke betingelse­ne på venstresid­en først, sier Haugland.

PS: Det må sies at den formelle nominasjon­slista først lages til vinteren i de ulike partienes nominasjon­smøter. Lista kan altså bli endret, selv om det ikke skjer ofte.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Tidligere ordfører Alf Erik Andersen (Frp) og dagens ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap) topper hvert sitt partis nominasjon­sliste. Igjen vil de knive om ordførerkl­ubba. Her er de avbildet under et formannska­psmøte i 2018.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Tidligere ordfører Alf Erik Andersen (Frp) og dagens ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap) topper hvert sitt partis nominasjon­sliste. Igjen vil de knive om ordførerkl­ubba. Her er de avbildet under et formannska­psmøte i 2018.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Paal Pedersen topper Lindesnes Høyres nominasjon­sliste. Han er klar for å bli ordfører.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Paal Pedersen topper Lindesnes Høyres nominasjon­sliste. Han er klar for å bli ordfører.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Krfs Svein Jarle Haugland avbildet valgnatta i 2019 da partiet forhandlet om de beste posisjonen­e. Selv ble han varaordfør­er.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Krfs Svein Jarle Haugland avbildet valgnatta i 2019 da partiet forhandlet om de beste posisjonen­e. Selv ble han varaordfør­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway