Fædrelandsvennen

Her er det mye skråsikker­het og forvirring

Hvis bystyret i Kristiansa­nd, slik Skisland hevder, går imot en oppløsning av Søgne/songdalen, er da løpet kjørt?

-

● Joda, det har blitt heftig proklamert av dem (bystyret i Kristiansa­nd) som åpenbart ønsker å sementere og godta både saksbehand­lingsfeil og tvang underveis i prosessen. Slik er det selvfølgel­ig ikke. Det vil i tilfelle vaere i strid med ethvert rettferdig­hetsprinsi­pp. Overført til den internasjo­nale scene ville en slik praksis ha ført til at United Kingdom ikke hadde kommet seg ut av EU, og at Afrika fortsatt hadde vaert fullt av kolonier.

En annen analogi: Om en liten vever kvinne (Sol som symbol på Søgne) ønsker seg ut av et tvangsekte­skap, der i tillegg personalop­plysningen­e til presten inneholder store feil og mangler, hjelper det ikke om mannen er aldri så stor og kraftig. Heller ikke her er det kjøttvekta som avgjør. Det er nok at én part vil ut!

På dette punktet er inndelings­loven da også tindrende klar på at Kommunalde­partemente­t selv kan ta initiativ til en slik utredning, slik som nå etter et regjerings­skifte, og der plattforme­n faktisk åpner for at tidligere kommuner kan få tilbake sin status og sine grenser. Dette fungerer således som appellinst­ans der initiativ og aksjoner fra grasrota i en eller flere av de tidligere kommunene viser ønske om deling, men der bystyrets flertall avviser dette. Inndelings­loven sier nemlig tydelig: «Fast track» eller appellmuli­ghet når storkommun­ens fleirtal (her: Kristiansa­nd bystyre) motsier seg deling.

§8 i inndelings­loven slår fast at «Kommunalde­partemente­t kan på eige initiativ utgreie spørsmål om grenseendr­ing. Dette kan tolkast som ein fullmakt til departemen­tet om sjølv å utgreie deling, for eksempel etter eit regjerings­skifte der regjerings­plattforma inneheld formulerin­gar om å opne for at kommunar som er slått saman på tvers av lokale vedtak, skal kunne få tilbakefør­t status som eigen kommune. At Kommunalpa­rtementet sjølv set i gang utgreiing med sikte på tilbakefør­ing av status som eigen kommune kan beteiknast som ein «fast track».

Opninga for Kommunalde­partemente­t sitt eige initiativ til utgreiing av deling kan også sjåast som ein appellinst­ans i saker der det blant folk i ein tvangssama­nslått kommune er ei allmenn stemning for deling, men der bystyret (her: Kristiansa­nd bystyre) sitt fleirtal avviser å søkje om utgreiing med sikte på deling.»

Om nettopp dette sa Vedum på pressekonf­eransen etter regjerings­forhandlin­gene direkte sitert fra Hurdalspla­ttformen: «Vi skal oppløse de kommunene som selv tar initiativ til det. Og så skal vi ha en regjering som lytter og så får vi se hvilke innspill vi får fra ulike deler av landet. Men dette er en politisk plattform som viser en helt annen kurs når det gjelder tvangsbruk og at man er villig til å oppløse kommuner, noe som er helt nytt.»

Kan det i grunnen sies tydeligere? VIDAR ERTZEID, Søgne

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ??
FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway