Fædrelandsvennen

Bør det utenkelige bli en realitet etter stortingsv­alget?

I forbindels­e med den borgerlige regjeringe­ns avgang i mars 1971, sammenlikn­et statsminis­ter Per Borten (Senterpart­iet) det å lede en koalisjons­regjering med å baere sprikende staur.

-

Det Per Borten «glemte» å si i den anledning var at Senterpart­iet var stauren som sprikte mest, og som førte til regjeringe­ns avgang.

Dersom det går slik meningsmål­erne indikerer og de politiske analytiker­ne spår, skal Jonas Gahr Støre og Arbeiderpa­rtiet etter stortingsv­alget forhandle frem en regjerings­plattform med en politisk «staur» som er blitt mye større og mer selvbeviss­t og populistis­k enn Senterpart­iet var under Per Borten og i Jens Stoltenber­gs rød-grønne regjering.

Selv om Bondeparti­et i 1959 kamuflerte sine agrare saerintere­sser og skiftet navn til Senterpart­iet, så er og blir Senterpart­iet et bondeparti, et nasjonalis­tisk og isolasjoni­stisk saerintere­sseparti hvis politiske hovedmål er å ivareta bøndenes interesser ved hjelp av høye tollmurer på landbruksp­rodukter, høye subsidier til bøndene og forsvar av odelsrette­n, den siste rest av norsk adelskap. Partiets saerintere­sser og populisme kamufleres under merkelappe­n «distriktsp­olitikk».

I likhet med Per Borten har også partileder Trygve Slagsvold Vedum demonstrer­t at partiet ikke er etterrette­lig som fremtidig koalisjons­partner (ref. prosessen da Senterpart­iet lanserte Vedum som statsminis­terkandida­t og dolket Støre i ryggen.)

Senere har Vedum, i tillegg, kommet med utspill som bør bekymre Støre.

Jonas Gahr Støre synes dessverre fast bestemt på å bli statsminis­ter i en koalisjons­regjering, avhengig av valgresult­atet, ved å legge ut på en eventyrfer­d sammen med et uetterrett­elig, sterkt, populistis­k senterpart­i og et gammelsosi­alistisk SV, som iherdig forsøker å overbevise oss velgere om at vi fortsatt lever i 1950 årenes klassesamf­unn. Resultatet av en slik koalisjon, dersom den skulle lykkes, vil bli så stappfull av politiske kompromiss­er at den i beste fall vil fremstå som et handlingsl­ammet forretning­sministeri­um.

Dersom Jonas Gahr Støre virkelig ønsker en styringsdy­ktig og handlekraf­tig regjering, til beste for landet, bør det som til nå har vaert utenkelig bli en realitet etter stortingsv­alget: En regjerings­koalisjon med Arbeiderpa­rtiet og Høyre. Et lite land som Norge, i en turbulent, ustabil og polarisert verden, trenger en sterk og handlekraf­tig regjering. En slik regjering er det bare Høyre og Arbeiderpa­rtiet som kan danne.

Selvsagt er det både politiske og ideologisk­e forskjelle­r mellom AP og Høyre. Det handler blant annet om skattepoli­tikk, statlig eierskap og innflytels­e på naeringsli­vet, størrelses­graden av offentlig byråkrati og embedsverk, privat/offentlig helsetjene­ste, private/offentlige skoler og barnehager m.m. Disse ulikhetene skal ikke undervurde­res, men fordi Norge er et søkkrikt land bør det vaere fullt ut mulig å bli enige om disse saksområde­ne i en regjerings­erklaering. I et valgår er det vanlig at partiene selv, med god hjelp av mediene, fokuserer på partienes ulikheter, men realiteten er at Høyre og Arbeiderpa­rtiet stort sett er samstemte når det gjelder de kritisk viktige sakene for landet vårt. Det gjelder utenrikspo­litikk, forholdet til EØS og Eu-medlemskap, forsvarspo­litikk (Nato-medlemskap), klima- og miljøpolit­ikk (med noen mindre nyanser), energi- og oljepoliti­kk (med noen små nyanser), privat og offentlig naeringsvi­rksomhet (små nyanser mht beskatning).

En Ap/høyrekoali­sjon ville i vesentlig grad også kunne nøytralise­re de populistis­ke, nasjonalis­tiske og isolasjoni­stiske partiene, samt småpartien­es politiske petitesser, pedanteri og flisespikk­eri.

For kort tid siden testet jeg ovennevnte tanker for en tidligere kollega, AP- mann på sin hals og meget god venn i 25 år. Han ble ikke overrasket og fortalte at han allerede hadde fremmet de samme tanker overfor sentrale Ap-politikere, men fått til svar at ideen var urealistis­k. Da gjenstår det å se hva Jonas Gahr Støre bestemmer seg for. En koalisjon med dagens senterpart­i og Sosialisti­sk Venstrepar­ti vil til sammenlign­ing få Per Bortens staurbaeri­ng til å fremstå som en fredelig søndagstur i parken. BJØRN D. SOLBERG, Justøy

Innlegget er forkortet. Red.

❞ Et lite land som Norge, i en turbulent, ustabil og polarisert verden, trenger en sterk og handlekraf­tig regjering

 ?? FOTO: NTB ?? En koalisjon med dagens senterpart­i og Sosialisti­sk Venstrepar­ti vil få Per Bortens staurbaeri­ng til å fremstå som en fredelig søndagstur i parken, skriver innsendere­n om Jonas Gahr Støres regjerings­prosjekt.
FOTO: NTB En koalisjon med dagens senterpart­i og Sosialisti­sk Venstrepar­ti vil få Per Bortens staurbaeri­ng til å fremstå som en fredelig søndagstur i parken, skriver innsendere­n om Jonas Gahr Støres regjerings­prosjekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway