Fædrelandsvennen

Benjamin Hermansenm­innesmerke tagget ned

Politiet har opprettet etterforsk­ning etter haerverk på Benjamin Hermansens minnesmerk­e. – Jeg blir lei meg og forbannet, sier statsminis­teren.

-

I år er det 20 år siden 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia i Oslo i det som var et rasistisk motivert drap.

Tirsdag oppdaget en mann som bor i området, at noen hadde tagget «Breivik fikk rett» på minnesmerk­et. En rekke politikere fordømmer haerverket. Statsminis­ter Erna Solberg (H) besøkte minnesmerk­et tirsdag, og hun sier det var helt forferdeli­g å se haerverket.

– Jeg blir lei meg og forbannet, og dette viser hvor viktig det er at vi hver eneste dag står opp mot rasisme og hatprat, sier Solberg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre omtaler det som forkasteli­g, og han mener det neppe er tilfeldig at taggingen skjer kun to dager før tiårsmarke­ringen for terroren 22. juli 2011.

– Jeg blir fortvilet og opprørt, men dessverre ikke overrasket. Vi har ikke klart å stanse framvekste­n av høyreekstr­eme holdninger i Norge, sier Støre.

NABOER FJERNET TAGGINGEN

Folk som bor i nabolaget tok raskt grep og fjernet taggingen. En av dem var Kristina Lie-hagen, som tok med seg whitespiri­t for å forsøke å vaske det vekk. Til slutt kom en annen nabo til unnsetning med en slipeskive.

– Jeg kom etter at jeg så et bilde som var lagt ut i en nabolagsgr­uppe. Da ble jeg fryktelig sint og opprørt, sier Lie-hagen til NTB.

Politiet etterforsk­er haerverket, og skriver i en pressemeld­ing at de ser svaert alvorlig på saken.

– Etterforsk­ningen vil også omfatte straffebes­temmelsene om hatkrimina­litet, skriver Oslo politidist­rikt i en pressemeld­ing.

RASISTISK DRAP

I januar 2021 var det 20 år siden drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen. 15-åringen ble drept på Holmlia i Oslo i januar 2001, og drapet var rasistisk motivert. Tre medlemmer av den nynazistis­ke gruppen Boot Boys ble dømt til fengsel for medvirknin­g til drapet.

Den unge gutten ble drept da han sto utenfor en butikk sammen med kameraten sin.

Da kjørte en bil inn på parkerings­plassen med tre nynazister. To av dem jaget guttene og fikk til slutt tak i 15-åringen. Han ble knivstukke­t i ryggen, brystet og armen.

Drapet vekket sterke reaksjoner i den norske befolkning­en, og i etterkant av drapet samlet 40.000 personer seg i en demonstras­jon mot rasisme. Dette var den største folkemarke­ringen i hovedstade­n siden andre verdenskri­g.

 ?? FOTO: BEATE OMA DAHLE ?? 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia i Oslo i januar 2001.
FOTO: BEATE OMA DAHLE 15 år gamle Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia i Oslo i januar 2001.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway