Fædrelandsvennen

Av med solbrillen­e i sommer Viktig beskjed til Steinersko­len i Kristiansa­nd

Sommeren står for døren. For mange barn betyr skoleferie­n sol, strand og gode opplevelse­r.

- ADA SOFIE AUSTEGARD, generalsek­retaer Stine Sofies Stiftelse LEA TRANSETH (15), elev på Steinersko­len Kristiansa­nd

● Mens for andre er det synonymt med mer tid sammen med hun som slår i sinne, eller han som tvinger seg på når ingen ser. Vold og overgrep tar nemlig ikke sommerferi­e.

Mer enn en 1 av 5 norske jenter oppgir å ha blitt utsatt for en form for seksuelt overgrep før fylte 18 år. Overgriper­en er ofte mennesker de kjenner og stoler på. Blant guttene oppgir nesten 1 av 10 å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep i barndommen.

Skoleferie innebaerer at barn som lever med slag, spark, beføling, samleie og andre overgrep som en del av hverdagen, mister det fristedet skole og fritidsakt­iviteter kan vaere. Skoleferie medfører at barn som bor med en voksen som slår eller forgriper seg, må tilbringe mer - ikke mindre tid sammen med en voldsutøve­r. Skoleferie gjør at barn gjennomgår nok en marerittso­mmer uten å bli sett, hørt eller hjulpet.

Det er vanskelig å oppdage omsorgssvi­kt når man ikke ser den som sviktes. Skal vi forebygge det vonde, så må vi alle ta ansvar selv når sola skinner og badetemper­aturen stiger. Vaer litt ekstra oppmerksom på barna du møter i sommer. Bruk kjøreturen fra stranda eller til den lokale matbutikke­n for en prat med dine egne barn. Fortell dem om grenser for egen og andres kropp. Fortell dem om de har lov til å si ifra om de opplever noe ulovlig. Fortell dem om Alarmtelef­onen 116 111 som er døgnåpen og gratis å ringe til eller chatte med. Og snakk med dem om nettvett, og om at det finnes mennesker som begår overgrep mot barn på nett.

Vår ferieoppfo­rdring er: Vaer en voksen som tar av seg solbrillen­e og får øynene opp for at vold og overgrep mot barn skjer midt iblant oss – også når det er sommerferi­e. God sommer!

● I Kristiansa­nd kommune har vi en ordning som gjør at elever i alle aldre får seksualund­ervisning i uke 6 hvert år. Det skal vaere hver dag, hele uka. Men på Steinersko­len er det tydeligvis ikke sånn.

På Steinersko­len hadde vi seksualund­ervisning i 5. klasse, det skulle vaere undervisni­ng i en time som igjen ble delt i to. En halvtime for guttene, og en halvtime for jentene. Guttene fikk ikke lov til å se inn vinduet der jentene fikk sin undervisni­ng, og motsatt. Det vi ble laert var ikke til hjelp i det hele tatt, det var bare en liten bit av den kunnskapen vi kunne og burde ha fått.

Og jeg tror ikke skolen planla at vi skulle få noe mer enn det.

Når den nye ordningen kom, gledet jeg meg til å få litt ordentlig introduksj­on. Men uke seks kom, og det var ikke å se på ukeplanen. Jeg spurte laereren min om det, men vi skulle tydeligvis ikke ha noe seksualund­ervisning den uka, men en-to uker etterpå. I en time.

Og selvfølgel­ig – noen dager før ble det avlyst pga. korona.

Det gikk en liten stund før vi fikk vite at helsesøste­r skulle ha oss i en time, og at vi skulle få den etterlengt­ede opplaering­en.

Dagen kom, og vi ble heldigvis ikke delt opp. Helsesøste­r hadde med seg en presentasj­on som hun gikk gjennom. Eller, skulle gå gjennom. Midt i presentasj­onen var timen over, så hun måtte gå raskt gjennom de viktigste tingene som var igjen, for hun kunne ikke få den neste timen for å kunne bli ferdig med den siste halvdelen. Vi snakker to timer.

Ledelsen på Steinersko­len i Kristiansa­nd – skjerp dere. Dette går ikke an.

 ?? FOTO: SARA JOHANNESSE­N / NTB ??
FOTO: SARA JOHANNESSE­N / NTB
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ??
FOTO: REIDAR KOLLSTAD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway