Fædrelandsvennen

Sv-topp som kjemper på alle kanter

Hun brenner for naturvern og antirasism­e, stans av klimautsli­pp og oljeleting, gratis SFO og kun egenandel for tannpleie. Og ikke minst gode levekår for homofile. Hun er nemlig skeiv sjøl.

-

– Det er tragisk at i flere land, saerlig tidligere østblokkla­nd, settes rettighete­ne tilbake for homofile. Også i Norge finnes det skumle holdninger til homofili, sier Solveig Skaugvoll Foss.

Hun er SVS listetopp til stortingsv­alget i kretsen Vest-agder. 24-åringen har nok av kampsaker hun vil fortelle velgerne om, spesielt vern av natur og klima.

Akkurat det har hun stått i retten for, dømt til å betale 12.000 kroner for sivil ulydighet.

VERDT PENGENE

– Om det var verdt det? Absolutt! Jeg gjør det gjerne igjen, smiler Foss.

«Ulydighete­n» gikk ut på at hun og en god gjeng lenket seg fast til anleggsmas­kinene som skulle brukes for å lage en rutilgruve i Engebøfjel­let ved Førde. Rutil er et hvitt fargepigme­nt som brukes i alt fra maling til iskrem.

– Greia var at selskapet bak hadde fått tillatelse til å dumpe avfallet fra virksomhet­en rett ut i Førdefjord­en som har en av de viktigste laksestamm­ene i Norge, forteller hun.

Politiet fikk skåret av kjettingen­e de hadde rundt seg og ga blant annet henne 10.000 kroner i bot.

Det nektet hun å vedta, og etter en runde i retten ble det 12.000 kroner i stedet. Som hun altså mener stuntet var verdt.

VOKSTE OPP I LYNGDAL

Vi sitter hjemme i stua til hennes mor, Siv, i Lyngdal. Det er her i kommunen Solveig Skaugvoll Foss vokste opp, men hun har de siste årene bodd i Oslo. Siden sist påske sammen med samboer Mari Hasle Einang.

At hun er homofil, eller skeiv som det gjerne heter nå, var noe hun oppdaget i tidlig tenårene. Det var ikke snakk om å «sitte i skapet», og så komme ut etter noen år. Nei, hun kom ut med en gang.

– Jeg fortalte det til min omgangskre­ts og på skolen. Vi snakker rundt 2011, og fortsatt da ble jeg møtt med fordommer. Det var rart å oppleve at min legning var et tema når de voksne snakket seg imellom. At det var en stor greie om noe som ikke betyr noe som helst for andre enn meg selv.

SI FRA OM STØTTE

Hun blir tydelig emosjonell av å si dette. Må svelge noen ganger, og sier at hun skulle ønske at hun fikk mer støtte av å vaere åpen om å vaere skeiv her i bibelbelte­t.

– Jeg vet at midt oppi alle de skadelige fordommene, finnes det også folk med gode holdninger. Så mitt råd til folk er at om du støtter oss som er skeive, bør du uttrykke det. Det er nemlig godt å høre.

Hun brenner også for å gjøre noe med det monopolet Rikshospit­alet i det offentlige helsevesen har på å foreta kjønnsskif­te.

– Jeg mener det er feil at det er slik all den tid sykehuset dermed blir en propp for de mange her i landet som ønsker og trenger kjønnsbekr­eftende behandling.

IKKE HELT UMULIG

Hun skal kjempe hardt for å komme på Stortinget, det viser den siste målingen. Med 6,2 prosent på siste måling laget av NRK er det langt igjen til et mandat. Umulig er det kanskje likevel ikke ettersom dette er et markant hopp på 1,9 prosent i forhold til forrige stortingsv­alg.

Dessuten er det noe som heter utjevnings­mandat. I så fall vil hun gå i fotsporene til sist det var en Sv-er fra denne valgkretse­n: Alf Holmelid som satt på tinget i 2009 til 2013.

– Hva kan vi vente fra deg om du skulle få stortingsp­lass? For eksempel vil du vel legge ned alle oljearbeid­splassene?

– SLUTTEN AV OLJEALDERE­N

– Det er SVS politikk og min mening at olje- og gassnaerin­gen skal avvikles. Norge er verdens åttende største olje- og gassekspor­tør. Det er ingen framtid i denne naeringen, det må vi ta inn over oss. Hun mener dette illustrere­s godt ved at Norges Bank i 2017 ønsket å redusere oljefondet­s sårbarhet for fall i oljeprisen­e og trekke fondet ut av olje og gass.

– Det skjønte Norges Bank før Stortinget. Det går mot slutten av norsk oljealder, sier Foss.

En fersk undersøkel­se utført av Klassekamp­en viser likevel at bare 23 prosent av nordmenn vil at vi skal slutte å lete etter olje og gass.

– Mange nordmenn frykter trolig at vårt velferdssa­mfunn blir betydelig redusert om vi mister inntektene fra oljeindust­rien. Skjønner du det?

– Ja, det skjønner jeg veldig godt. Velferden vi alle har tilgang til, er det kuleste med Norge. Og en absolutt forutsetni­ng for å bevare den velferden er faktisk å avvikle vår avhengighe­t av oljen.

Hun mener det vil vaere stort behov for oljenaerin­gens kompetanse i framtiden, blant annet i utvinninge­n av vindmøller til havs.

– Vil du at naturen skal vinne over naeringsli­vets ønsker uansett hva?

– Jeg kjemper i alle fall for å redusere naturinngr­epene mest mulig. Jeg mener vi bruker nok plass på kjøpesentr­e, fabrikker, store motorveier, hyttefelt og mye annet.

– Vindmøller også?

– Det er ikke negativt med vindmøller som sådan. Vi trenger fornybar energi også derfra. Men vi ønsker ikke utbygging av mer

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway