Fædrelandsvennen

Nå blir det vakthold på Bystranda

Etter en uke med mye festing tar kommunen nå grep for å dempe festivalst­emningen på Bystranda i Kristiansa­nd.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Festingen den siste uka har holdt naboer og hotellgjes­ter våkne ut i de små timer, og det har ført til et ras av klager til kommunen.

– Det har vaert krevende dager for hotellets gjester og omgivelsen­e rundt. Det har vaert festing langt på natt, og utrolig mye søppel der nede, sier arrangemen­tsansvarli­g i Kristiansa­nd kommune, Tore Løvland.

Nå har kommunen bestemt seg for å sette inn Securitas-vakter i en 14-dagersperi­ode.

KLAGESTORM

By- og stedsutvik­lingsdirek­tør Ragnar Evensen opplyste i formannska­pet onsdag at vaktene skal gå runder i 23–24-tida for å prøve å løse opp festlighet­ene da, og så senere på natta for å sjekke.

– Vi skal unngå for tunge restriksjo­ner på Bystranda, men vi må sørge for at det er levelig for hotellgjes­ter og naboer, og så har det et smittevern­faglig aspekt, sa han.

Hotelldire­ktør Håvard Solum ved Scandic Kristiansa­nd Bystranda bekrefter klagestorm­en.

– Vi har opplevd mye samling av folk der ende, og musikk langt over midnatt er veldig forstyrren­de for nattesøvne­n til gjestene våre. Vi har ringt flere ganger til politiet og våre gjester har også gjort det, sier han.

POLITIMØTE

Beredskaps­leder i kommunen, Sigurd Paulsen, forteller at de hadde et møte med politiet torsdag morgen for å samordne. Han sier at politiet vil prioritere oppdrag som handler om mulige brudd på smittevern­et.

– Punkt én er å unngå at det samles for mye folk i forbindels­e med faren for smitte. Regelen er at man ikke skal samles flere en 20 utendørs. Så har du det andre som handler om orden og drikking på offentlig sted.

Paulsen sier at vaktene skal gi råd og veiledning, og ringe politiet dersom de ser brudd på koronafors­kriften. – Inn mot helga ser vi at det blir fint vaer, og det er fare for at mange vil samles der. I tillegg har det vaert store ansamlinge­r av folk som er blitt vaerende på Bystranda langt utover kvelden, da smittevern­et blir vanskelige­re å overholde. Spesielt med alkohol i bildet, sier beredskaps­lederen, som mener det er en viss grad av gruppedyna­mikk får mange til å samles på samme sted.

– Vi vil gjerne vaere på plass før ansamlinge­ne blir for store. Der har litt med å gjøre at når folk ser noen andre gjøre noe, så antar de at det er greit. Vi må vaere på plass med råd tidlig.

Han sier at kommunen også har fått et forsøpling­sproblem:

– I dag morges samlet Parkvesene­t opp 26 sekker med søppel bare på Bystranda. Det er ikke noe pent syn.

❞ Det har vaert festing langt på natt, og utrolig mye søppel der nede. TORE LØVLAND, arrangemen­tsansvarli­g i Kristiansa­nd kommune,

VILLSMITTE

Paulsen poengterer at det frem

deles er villsmitte blant befolkning­en, og at det er en fare for at smitten skal spre seg.

– Dersom det skjer kommer ikke smittetall­ene ned slik at vi kan lette mer på forskrifte­n, sier han.

– Men folk må få lov til å kose seg ute?

– Ja visst, så lenge smittevern­reglene overholdes så ønsker vi at folk er mer ute enn innendørs. Men det er forskjell på det og å klumpe seg sammen i større gjenger, og bryte drikkeforb­udet på offentlig sted. Her er det snakk om å bruke sunn fornuft.

I tillegg til vaktholdet har kommunen ansatt fire ungdommer som skal jobbe som trivselsve­rter i byen gjennom sommeren. De starter 1. juli.

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Natt til søndag forrige uke var 500 ungdommer samlet på Bystranda. Politiet måtte oppløse folkemengd­ene.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Natt til søndag forrige uke var 500 ungdommer samlet på Bystranda. Politiet måtte oppløse folkemengd­ene.
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Flaskene ble liggende igjen sist helg.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Flaskene ble liggende igjen sist helg.
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE ?? Dette synet møtte Parkvesene­t søndag morgen i forrige uke.
FOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE Dette synet møtte Parkvesene­t søndag morgen i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway