Fædrelandsvennen

Tester selvkjøren­de folkevognb­uss

Allerede neste år er et nytt medlem i Id.-familien klar for produksjon, nemlig folkevognb­ussen Id.buzz-.

- TOR MJAALAND

Neste år kommer den nye, elektriske folkevognb­ussen, Id.buzz. Allerede nå testes den som selvkjøren­de bil på nivå 4.

Og i sommer starter testingen av denne som selvkjøren­de transportm­iddel.

Utviklinge­n er allerede i gang. De første selvkjøren­de prototypen­e basert på den kommende ID. Buzz, vil kjøre på en teststrekn­ing naer München i sommer. Dette markerer en milepael i det internasjo­nale samarbeide­t mellom Volkswagen­gruppen og VWCV, som leder arbeidet med å utvikle selvkjørin­gstjeneste­r for Volkswagen­gruppen, skriver selskapet i en pressemeld­ing.

For å integrere teknologie­n i den helelektri­ske ID. Buzz, har Volkswagen Commercial Vehicles (VWCV) etablert et eget forretning­sområde, og inngått partnerska­p med Argo AI. Det er en USA- basert plattform for autonom kjøretekno­logi, som utvikler systemer for selvkjørin­g.

Tidligere i år integrerte Argo sitt system for selvkjørin­g i et Volkswagen-kjøretøy, som skal testes i Tyskland. Grunnlegge­r og direktør for Argo, Bryan Salesky, kommentere­r utviklinge­n slik:

– Naer vårt europeiske teknologi- og utviklings­senter, setter vi nå opp en teststrekn­ing like ved flyplassen i München. Her bruker vi vår lange erfaring, fra flere år med testing i seks ulike byer i USA, på spesifikke europeiske trafikkfor­hold.

Volkswagen skriver at samarbeide­t gir store muligheter for å øke sikkerhete­n på veiene, med start i de største tyske byene. Volkswagen Commercial Vehicles (VWCV) bruker en kombinasjo­n av lidar, radar og kamera for å oppnå autonom kjøring på «nivå 4», og det satses på kommersiel­l bruk fra 2025.

–Volkswagen skriver at målet med den selvkjøren­de utgaven av ID. BUZZ, er å legge til rette for kommersiel­l bruk av transport- og leveringst­jenester fra 2025 der kunder i utvalgte byer vil kunne bli hentet og kjørt til sin destinasjo­n av et selvkjøren­de kjøretøy.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway