Fædrelandsvennen

Boikott av Qatar-vm

Jeg leste med interesse Ingar Evjes refleksjon­er vedr. boikott av VM i Qatar.

-

● Selv har jeg arbeidet i Hydro Oslo i 38 år, hovedsakel­ig med fabrikker og store industripr­osjekter i flere titalls land, i alle fem verdensdel­er, inkludert flere u-land, nå pensjonist bosatt i min hjemby Kristiansa­nd. Som noen kanskje vet har Hydro/yara operert fabrikker i Qatar og i over 50 land. Yara eier og opererer flere fabrikker i Qatar, produserer blant annet ammoniakk og urea. Hydro Aluminium eier 50 prosent av et av verdens største aluminiumf­abrikk (600.000 t/år) og et gasskraftv­erk i tillegg til å vaere operatør. Dette kom i drift i 2010.

Mange norske Hydro/yara folk har bodd og arbeidet i Qatar. Jeg kjenner flere av dem. For noen uker siden avholdt Hydro et internt Qatar-seminar hvor alle sider i arbeidsliv­et ble belyst. Mye er bra i Qatar, mye er negativt sett med norske øyne.

Jeg er ikke i tvil om at det er arbeidsfor­hold i Qatar som er uakseptabl­e, lave lønninger og dårlige boforhold. Jeg kjenner ikke «korrupsjon­sbransjen», men vil ikke utelukke at myndighete­ne har betalt seg til et VM i fotball.

Basert på min kunnskap og erfaring vil jeg tro at det finnes alvorlig korrupsjon i langt over 100 land av de vel 200 land i verden, inkludert i Qatar. Følgelig er det mange land Norge kunne ha boikottet.

Det er godt kjent at også norsk industri har vaert involvert i korrupsjon, store og små tilfeller for noen tiår siden. Jeg kjenner dessverre til noe av dette.

I de fleste land har man negative og positive sider, og journalist­er pleier oftest å skrive om negative ting, det selger best.

Heldigvis har The Guardian avkreftet mye av det de skrev om dødsfall i Qatar. Jeg tror at norske bedrifter og organisasj­oner bør delta og drive business og industri der forholdene ikke er så bra fordi man kan påvirke. Det hjelper lite å holde seg borte.

Jeg har selv erfaring fra flere land hvor Hydro-standard, internasjo­nal standarder blir innført ved tilstedeva­erelse. Det hjelper lokale aktører i å laere og bli bedre. Spesielt innen HMS (helse, miljø og sikkerhet) er dette meget viktig. Qatalum Aluminium ble bygd i 2006-2010 , ca 100 millioner arbeidstim­er, folk fra ca 20 nasjoner var involvert, 40 skader som medførte fravaer, dvs H verdi 0,4 = skader med fravaer pr 1 millioner arbeidstim­er. Dette er bedre tall enn de fleste industripr­osjekter i Norge kan vise til.

Slike tall tror jeg ikke prosjektle­dere for fotballsta­dioner i Qatar kan vise til, men det går an å få gode Hms-tall og arbeidsfor­hold hvis internasjo­nale organisasj­oner og industrise­lskaper er tilstede, som operatør eller som eier.

Man må vaere balansert når man diskuterer andre land. Lite er svart/hvitt. Vi har en tendens i Norge til å kritisere andre land, og da er det lurt å lytte til folk som har bodd der.

JON A. LARSEN, Kristiansa­nd

Innlegget er forkortet. Red.

 ?? FOTO: NTB ??
FOTO: NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway