Fædrelandsvennen

Labour taper terreng

Å stemme Labour går ikke lenger i arv. Partiet sliter med å finne sin plass i et endret britisk politisk landskap. Skal partiet overleve må det store endringer til.

- ERIK MUSTAD , førstelekt­or ved UIA

Valgene i Storbritan­nia 6. mai viste en tendens valgforske­re har sett i flere år. Labour er ikke lenger det naturlige partiet for den britiske arbeiderkl­assen og grupper nederst på den økonomiske inntektssi­den.

Forvirret og uten en klar profil går det britiske arbeiderpa­rtiet Labour en usikker fremtid i møte, ikke ulikt mange andre sosialdemo­kratiske partier i Europa.

For flertallet av tidligere Labour-velgere har partiet ikke lenger svarene på deres utfordring­er. I et samfunn hvor tidligere klasseskil­ler, industri og klassisk høyre-venstre politikk ikke lenger er like gjeldende, sliter Labour med å finne sin plass.

Tapet i valgkretse­n Hartlepool i nordøst-england var derfor ikke overaskend­e, men det brukes av mange politiske kommentato­rer som et typisk eksempel på at partiet ikke når ut til sine kjernevelg­ere.

Labours tap i valgene i Hartlepool og lokalt i England viser endringer i Storbritan­nias politiske landskap. De siste ti årene har stadig flere tidligere Labourvelg­ere stemt konservati­vt. Og i 2016 stemte mange velgere i Labours tidligere røde vegg i Nordenglan­d for brexit.

Isiste parlaments­valg i 2019 var denne tendensen åpenbar. De konservati­ve og Boris Johnson sikret det største flertallet i Underhuset på tre tiår. Legger man til valgene 6. mai, kommer også velgernes tilfredshe­t med regjeringe­ns håndtering av koronasitu­ajonen frem.

Vaksinepro­grammet har styrket Johnson og de konservati­ve. I Hartlepool stemte 70 prosent for brexit i 2016. Britene er på vei ut av pandemien, og på grunn av brexit og håndtering­en av pandemien er Boris Johnson populaer i tidligere røde arbeiderkl­asseområde­r.

Tilbake står Labour og er rammet av endringer partiet så langt ikke har klart å henge med på. Bosted, utdannelse og identitet har alltid vaert del av politikken. Men nå i mye sterkere grad enn før. Tilhørighe­t og identitet påvirker velgere sterkere nå enn klasse og økonomi.

Immigrasjo­n, rase, etnisitet og globale spørsmål har dominert ordskiftet i flere år. Debattene før og etter brexit-valget i 2016 var også preget av slike spørsmål.

Marginalis­erte og lavt utdannede grupper både i Storbritan­nia og USA stemmer konservati­vt. Det som ses på som politisk handlekraf­t og klare slagord som Get Brexit Done appellerer til disse tidligere Labour-velgerne. Og enda viktigere: disse gruppene føler seg mer hjemme og kjenner igjen mer av sin egen identitet i De konservati­ves språkbruk enn Labours.

De konservati­ve har sett og anerkjent denne velgergrup­pen. Ved å levere brexit har partiet demmet opp for billig arbeidskra­ft som truet mye av sysselsetn­ingen blant disse velgerne. Labour har derimot oversett denne gruppen som tidligere var deres kjernevelg­ere. Partiet har heller ikke anerkjent de utfordring­ene disse velgerne står overfor i en ny tid, preget blant annet av nedgangen for den tradisjone­lle industrien og Storbritan­nias farvel til EU.

Det er lenge siden Labour var partiet for de fattige, og de konservati­ve var partiet for de rike. Bildet nyanseres år for år og tidligere politiske skillelinj­er erstattes av nye. I spørsmål om kultur, verdier og sosial identitet er Labour foreløpig akterutsei­lt.

Partiets nye velgergrup­per er nå de unge urbane og velutdanne­de. Resultaten­e fra borgermest­ervalgene viser at Labour står sterkt i byene, med valgseire i London, Manchester og Liverpool.

Men som ellers i Europa, utfordres de etablerte partiene av grønne, liberale og populistis­ke alternativ­er. Dessuten er det ikke mange nok urbane og velutdanne­de til at Labour med deres stemmer kan vinne neste parlaments­valg.

Det holder ikke bare å endre budskapet som Labours leder Keir Starmer uttalte etter valgtapene. Skal Labour gjenvinne velgere, må partiet finne løsninger som fremstår relevante for større velgergrup­per. Hvis ikke blir Starmer enda en Labour-leder som blir spist av partiet fordi han ikke er spiselig for velgerne.

Skal Labour under Starmer komme tilbake og utfordre Johnson og De konservati­ve ved neste parlaments­valg, må partiets politikk og ideer resonnere med velgere på en helt annen måte. Partiet må ta inn over seg den tiden britene nå går gjennom etter brexit.

Utsiktene for Labour er dystre i et politisk landskap de ikke har klart å tilpasse seg. Partiet har tapt fire parlaments­valg på rad. De var på feil side i brexit-avstemning­en og har tydeligvis ennå ikke tatt innover seg nederlaget i Eukampen. Det å stille med en remain-kandidat i Hartlepool, som så overvelden­de stemte for brexit, er et godt eksempel på et parti ute av takt med velgerne.

Labour har tapt kampen om Skottland til de skotske nasjonalis­tene. Partiet er ferd med å tape til de konservati­ve på sin egen hjemmebane i Nord England. I byene utfordres partiet av de grønne og Liberaldem­okratene. Nå ringer alarmklokk­ene for et nasjonalt parti ute av kontakt med tidligere velgere.

Det er lenge siden Labour var partiet for de fattige, og de konservati­ve var partiet for de rike.

 ?? FOTO: NTB ?? Det holder ikke bare å endre budskapet som Labours leder Keir Starmer uttalte etter valgtapene. Skal Labour gjenvinne velgere, må partiet finne løsninger som fremstår relevante for større velgergrup­per, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB Det holder ikke bare å endre budskapet som Labours leder Keir Starmer uttalte etter valgtapene. Skal Labour gjenvinne velgere, må partiet finne løsninger som fremstår relevante for større velgergrup­per, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway