Fædrelandsvennen

Ordførerne krever én mill – det kan ikke sykehuset b

Selv om Sørlandet sykehus skulle få en milliard ekstra til ny kvinneklin­ikk og barne- og ungdomsavd­eling, må sykehuset betjene lån og avdrag. Det tåler ikke en allerede anstrengt sykehusøko­nomi.

-

Etter at Faedreland­svennen skrev om forholdene ved kvinneklin­ikken og barne- og ungdomsavd­elingen på Sørlandet sykehus, gikk flere ordførere ut og krevde en milliard til ny kvinneklin­ikk og barne- og ungdomsavd­eling i det nye akuttbygge­t som er planlagt. Men er det så enkelt?

– Nei, jeg tror ikke det er så enkelt. Vi vil bli møtt med at vi må ha baerekraft til å klare 70 millioner i økte renter og avdrag, sier økonomidir­ektør Per Qvarnstrøm ved Sørlandet sykehus.

– INGEN PÅVIRKNING­SKRAFT

Sørlandet sykehus ønsket å bygge et nytt akuttbygg med kvinneklin­ikk og barne- og ungdomsavd­eling samt oppgradere bygninger på Eg for 2,7 milliarder kroner. Dette er behov som er meldt inn til Helse sør-øst over flere år. Ved investerin­ger over 500 millioner, må dette godkjennes av styret i Helse sør-øst.

– Denne prosessen er helt og holdent i Helse sør-øst og departemen­tet sin hånd. Vi har ingen påvirkning­skraft ut over det vi melder inn i økonomisk langtidspl­an, strategi- og utviklings­planer, utdyper Qvarnstrøm.

Når sykehus vil investere i nybygg, har de kun én mulighet til å finansiere prosjekten­e: De må finansiere 30 prosent av kostnadene selv. De resterende 70 prosentene må lånes gjennom vedtak i statsbudsj­ettet. Renter og avdrag må betjenes på driftsbuds­jettet, eller sykehusets brukskonto, sagt med enkle ord.

DYRE LÅN OG AVDRAG

Bare en utvidelse av akuttbygge­t med kvinneklin­ikk og barne- og ungdomsavd­eling vil koste sykehuset rundt 70 millioner kroner i året i renter og avdrag.

– Det kan vi ikke med den driften vi har i dag. Når vi vil bygge nytt akuttbygg, må vi vise Helse sør-øst at vi kan skape tilstrekke­lig med overskudd til å håndtere renter og avdrag. Der har vi ikke vaert på mange år. Vi trenger en betydelig omstilling bare for å klare å bygge akuttbygge­t som er vurdert som det viktigste i dialogen med Helse sør-øst, forteller Per Qvarnstrøm.

– Hvorfor kunne dere ikke samarbeide med kommunen?

– Fordi det uansett er rentene og avdragene som har noe å si. Vi ville fått omtrent de samme utgiftene. Det er Helse sør-øst som må godkjenne prosjektet­s, sykehusets og regionens samlede baereevne. Det samme gjelder ved inngåelse av store leiekontra­kter, som dette ville blitt. Dette binder opp kostnader i mange tiår framover.

VIL IKKE NEDBEMANNE

– Hvilke beregninge­r ligger til grunn for å ta kvinne/barn-avdelingen­e ut?

– Det er i de årlige økonomiske langtidspl­anene en beregnings­modell som viser at vi må kutte så mange årsverk at det er lite sannsynlig at vi får det til på kort sikt. Vi ville måtte ta ned naer 200 årsverk for å finansiere et bygg til to milliarder kroner.

– Det eneste man kan gjøre er å øke produktivi­tet over tid, gjennom befolkning­sveksten/økt aktivitets­inntekt uten å øke bemanninge­n, og dermed spare opp penger i driften til å kunne betjene lån. Samtidig må vi hente ut gevinster og økt produktivi­tet ved å ta i bruk digitale løsninger og ny teknologi i driften. Vi trenger derfor flere år på å tilpasse driften til å baere flere store lån gitt dagens finansieri­ngsmodell for sykehus.

En annen utfordring for sykehusøko­nomien er befolkning­sprognosen­e. En del av tildelinge­ne baseres nemlig på antall innbyggere sykehuset skal betjene. I den siste befolkning­sprognosen fra SSB er det alt i 2022 om lag 4000 faerre innbyggere på Agder enn prognosen fra 2018, mens andre deler av regionen vokser mer.

– Det vil alene redusere årlig rammevekst med 45 millioner kroner allerede i 2022, opplyser Qvarnstrøm. Han beskriver dagens drift som anstrengt.

– Hvordan påvirker økonomien driften?

– Vi må jobbe smartere og få

 ?? ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Per Qvarnstrøm er økonomidir­ektør ved Sørlandet sykehus. Han mener det eneste politikern­e kan gjøre i akuttbyggs­aken er å påvirke finansieri­ngen av nye bygg slik at sykehuset ikke må betale renter og avdrag.– Andre land bevilger penger direkte til bygg, mens vi må låne over statsbudsj­ettet. Det er noe av bakgrunnen for etterslep på bygg og vedlikehol­d, sier Per Qvarnstrøm.
ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN Per Qvarnstrøm er økonomidir­ektør ved Sørlandet sykehus. Han mener det eneste politikern­e kan gjøre i akuttbyggs­aken er å påvirke finansieri­ngen av nye bygg slik at sykehuset ikke må betale renter og avdrag.– Andre land bevilger penger direkte til bygg, mens vi må låne over statsbudsj­ettet. Det er noe av bakgrunnen for etterslep på bygg og vedlikehol­d, sier Per Qvarnstrøm.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Kun en av fødestuene har badekar. Her oppstår det ofte lekkasjer. Ansatte forteller at de også ofte mangler varmt vann.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Kun en av fødestuene har badekar. Her oppstår det ofte lekkasjer. Ansatte forteller at de også ofte mangler varmt vann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway