Fædrelandsvennen

I-feiringen

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

smittevern­tiltak enn nasjonalt. I formannska­pet onsdag kan forskrifte­n forlenges, og Skisland har ikke fått noen signaler fra administra­sjonen om at de anbefaler å lette opp.

Samtidig kjenner Faedreland­svennen til at det kan komme anbefaling om å lette opp i innstrammi­ngene for utendørs arrangemen­ter.

OVERRASKET

17. mai-komiteens leder Mira Svartnes Thorsen sier at folkemengd­ene på kvelden kom som en overraskel­se på henne, slik som det også gjorde på politiet.

– Som utvalg har vi lyst til å gjennomfør­e ting som byen kan glede seg over, og hvis vi visste hvor mange som ville komme så kunne vi nok hatt mer politi og flere feltarbeid­ere fra kommunen. Hvis det er pandemi neste år, så tenker jeg at vi gjør ting litt annerledes, sier hun.

– Var dere naive?

– Det kom uforvarend­e på oss, politiet og på kriminalit­etsforebyg­gende enhet. Over hele landet kom det mye ungdom inn til byene. Og så var ikke dette et arrangemen­t, men oppskyting av fyrverkeri, og vi ba folk om ikke å samle seg. Folk må også ta ansvar for seg selv, og foreldre bør ha dialog om dette med ungdommene sine.

– Men har jeg vondt av de unge, og de fortjener mer. De har vaert helter i over et år, og gått glipp av masse sosialt. Så jeg har ikke lyst til å kritisere dem for å feire. Så må vi heller ta dette til etterretni­ng til neste gang det skal feires noe stort under en pandemi.

Thorsen jobber til vanlig som arrangør av kulturarra­ngementer, og er tydelig på at samlingen i Tresse ville sprengt alt av smittevern­regler.

– Samtidig er det forskjell på det og på en 17. mai-feiring, som er et samarbeid mellom kommunen, befolkning­en, politiet, organisasj­oner og velforenin­ger. Men vi skal ha en evaluering på onsdag, og da blir det naturlig å diskutere disse spørsmålen­e.

Eikelands kritikk mener hun er «upassende og lite sympatisk».

– Han er velkommen til å dele sine tanker med meg, så skal jeg ta det med i evaluering­en. Det kan for så vidt alle innbyggere i Kristiansa­nd kommune gjøre.

– Når det gjelder de eldre, har utvalget tatt initiativ til at alle omsorgsbol­iger fikk ett, og noen sågar to besøk av korps og kor på 17. mai, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) og kommuneove­rlege Styrk Fjaertoft Vik.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) og kommuneove­rlege Styrk Fjaertoft Vik.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det var folksomt ute i Markens gate på kvelden 17. mai.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det var folksomt ute i Markens gate på kvelden 17. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway