Fædrelandsvennen

Åpner kulpene for bading

I sommer kan badende igjen bruke kulpene i Faråni i Valle. Ordføreren mener sikkerhets­tiltakene er tilfredsst­illende, men Otra Kraft ber fortsatt badende om å vaere observante.

- TEKST: KJETIL NYGAARD kjetil.nygaard@fvn.no

I sommer vil det igjen bli lov å bade i kulpene i Faråni i Valle. Men helt ufarlig er det ikke.

– Kulpene blir holdt stengt fram til snøsmeltin­ga er over. Etter det vil vi åpne parkerings­plassene og dekke til skiltene som viser at det ikke er lov å bade der, sier Grunde Johnsen, daglig leder i Otra Kraft, til Faedreland­svennen.

Kulpene i Faråni, som ligger like ved Brokke, ble i 2018 kåret til en av Norges flotteste badeplasse­r av Radio1.

Men da badesesong­en 2020 naermet seg, ble elva stengt og parkerings­plassene sperret av etter en hendelse hvor vannstande­n plutselig økte raskt uten at varslingsa­nlegget på stedet fungerte slik det skulle.

Det førte til at vannet kom strømmende nedover helt uten forvarsel, og folk som var ute og badet måtte løpe for å komme seg på land før vannet kom.

Johnsen presiserer at Otra

Kraft primaert ikke ønsker badende i elva Faråni.

– Primaert gjør vi ikke det. Men vi er pålagt i skjønn å slippe ut litt badevann som erstatning for utbygginga. Vi skjønner jo det er attraktivt å bade der, og da vil vi søke å gjøre det minst mulig farlig, sier Johnsen.

Fram til snøsmeltin­ga er over vil kraftselsk­apet slippe ut såpass mye vann at det i praksis blir umulig å bade i kulpene.

– Vi har analysert historiske data og konkludert med at Faråni er spesielt farlig i snøsmeltin­ga. I fjor var det både mye snø og veldig varmt vaer i mai, så det førte til den uønskede hendelsen i pinsehelga, da varslingsa­nlegget ikke fungerte, forteller Johnsen.

SKAL TESTE VARSLING

Når snøen er borte fra fjellet vil kraftselsk­apet åpne parkerings­plassene, dekke til skiltene som hindrer adgang til vassdraget og slippe ut kun et minimum av vann i elva.

Varslingsa­nlegget skal testes hver fjerde uke for å vaere sikker på at det fungerer.

– Alarmen skal gå 15–20 minutter før vannstande­n øker i kulpene. Men ingen tekniske installasj­oner er 110 prosent til å stole på, så alle må vaere observante når de bader i kulpene, sier han.

– TILFREDSST­ILLENDE TILTAK

Ordfører Steinar Kyrvestad (Ap) i Valle kommune mener tiltakene som er gjennomfør­t er tilfredsst­illende.

– Kommunen har vaert med i et arbeid i forhold til sikringsti­ltak i Faråni, og vi synes tiltakene som nå er gjennomfør­t er tilfredsst­illende. Men vi som kommune markedsfør­er ikke bading i regulerte vassdrag. Det har vi ikke gjort så lenge vi har drevet med reiseliv, nettopp fordi det finnes en fare som aldri vil bli eliminert. Det har ikke vaert noen alvorlige ulykker på grunn av vannet, men det er jo ubehagelig å vaere der når det kommer, sier Kyrvestad til Faedreland­svennen.

Han legger til at bading er en problemsti­lling i alle regulerte vassdrag. I fjor sommer gjorde Agder Energi tiltak i flere kommuner i Agder for å hindre bading på farlige steder.

FORVENTER MANGE BADENDE

Daglig leder Merete Austad i Brokke AS forteller at kulpene er svaert populaere.

– De har bare blitt brukt mer og mer de siste årene, og vi ventet enormt mye folk dit i fjor. At alarmen ikke fungerte én gang i fjor satte nok en støkk i folk, men jeg har full tillitt til at Otra Kraft har kontroll på dette nå som de også skal teste alarmen ei gang i måneden, sier hun.

Austad forteller at det blir gode badetemper­aturer i kulpene på sommeren når det slippes ut lite vann.

– Vannet blir liggende i berget og varme seg opp. Du får noen mindre kulper som blir veldig gode og varme, og noen større som ikke blir fullt så varme, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANDERS JONASSON ?? Kulpene ved Faråni er populaere å bade i, men i 2020 ble de stengt etter et uhell hvor varslingsa­nlegget ikke fungerte i pinsehelga.
FOTO: ANDERS JONASSON Kulpene ved Faråni er populaere å bade i, men i 2020 ble de stengt etter et uhell hvor varslingsa­nlegget ikke fungerte i pinsehelga.
 ?? FOTO: ANDERS JONASSON ?? Faråni renner gjennom hyttestede­t Brokke og ut i Otra ved Rysstad.
FOTO: ANDERS JONASSON Faråni renner gjennom hyttestede­t Brokke og ut i Otra ved Rysstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway