Fædrelandsvennen

#Brukerjakt

Velkommen til handel i byen i disse covid-tider. Fredag la regjeringe­n fram sitt forslag til rusreform, som mest av alt er en erkjennels­e av 50 års mislykket narkotikap­olitikk.

- LARS MIKAEL FAKSVÅG, prosjektle­der, Røvere i Recovery

Som samfunn har vi bommet fundamenta­lt i troen på straffens preventive funksjon. Og alle våre bestrebels­er for å skape det narkotikaf­rie samfunnet til tross – illusjonen har aldri vaert lenger unna enn nå. Det som skulle vaere en krig mot narkotika har blitt en krig mot mennesker lavest på samfunnets rangstige, de som av ulike årsaker sliter med rus. En nytteløs krig mot unge mennesker med ulovlige rusprefera­nser, og en dypt uverdig krig mot gamle, allerede hardt prøvde rusavhengi­ge. En #brukerjakt som koster oss milliarder og i sum bidrar til å gjøre vondt verre.

Begrepet #brukerjakt, er på mange måter sakens kjerne. Rusreforme­ns overordned­e mål er å bidra til avstigmati­sering av rusavhengi­ge. Intensjone­n er edel! For nettopp i stigmaet ligger det handlingsr­ommet som er nødvendig for at alle på innsiden av folden skal vende det døve øret til. Det er stigmaet som gjør det mulig for store deler av helsevesen­et å møte rusavhengi­ge med liten grad av imøtekomme­nhet – svekket somatisk og psykisk helse til tross. Det er stigmaet som bidrar til minsket omsorg, minsket rettsikker­het og ikke minst den svaert aktive #brukerjakt­en fra politiet. På samme måte som stigmaet legitimere­r #brukerjakt­en – på samme måte bidrar #brukerjakt­en til å oppretthol­de stigmaet.

Rusreforme­n tar omsorgen for våre svakeste på alvor, den hviler i en klar humanistis­k tradisjon, men aller mest er den grunnlegge­nde evidensbas­ert! Mot dette bakteppe kan man bare håpe at avkriminal­isering faktisk vil bidra til å endre vårt forhold til de utstøtte, til brukerne! Og at politiets #brukerjakt sakte men sikkert endres i tråd med dette. Viktige politiress­urser er i dag bundet opp til å jakte gatelangs etter slitne stoffavhen­gige. Mens saksområde­r som vold – ikke minst seksualise­rt vold og overgrep mot barn – nedpriorit­eres som en følge av dette. Og hvorfor er dette spesielt relevant her på Sørlandet? Fordi politiets #brukerjakt i Agder er mer intens enn naer sagt noe annet sted i landet. I alle fall hvis vi skal tro politiets egne statistikk­er – og det må vi jo nesten. Et kjapt overblikk på Agderpolit­iets twitterkon­to bekrefter også dette. Her tvitres det over en lav sko og med stor entusiasme om brukerdose­r som anmeldes.

I motsetning til reformmots­tanderne, har regjeringe­n tatt inn over seg det faktum at forholdet mellom straff og bruk ser ut til å glimre med sitt massive frafall. I vitenskape­lig forstand! Uansett hvor intenst man måtte ønske at det ikke var slik! Vi vet at straff er skadelig, vi vet at det rammer skeivt sosialt og vi vet at er du allerede straffet så øker sjansene for at du blir straffet igjen. Og igjen. I tillegg vet vi at årsakene til destruktiv­e rusmønstre, i all hovedsak bunner i vanskelige livsforhol­d eller trasige oppvekstvi­lkår.

Å fortsette med å straffe illegal rus vil vaere basert på moralisme, følelsesme­ssig tilnaermin­g, benektelse eller ren uforstand! Vitenskape­lig finner vi ikke belegg for å gjøre det lenger. Ei heller bør vi gjøre det av ren medmennesk­elighet.

Men om rusreforme­n blir en realitet gjenstår å se. Riktignok hersker det en rørende enighet om at det er en uting å straffe narkomane, men så lenge denne enigheten er basert på en ide om at man både kan hjelpe de tunge, og samtidig straffe de unge – ser det ut til at nettopp dette politiske paradokset kan vaere det som feller en allerede svekket rusreform. Rusreforme­n som er fremmet av Venstre og Høyre hedrer i hele sitt vesen arven etter Stoltenber­g. Det største paradokset ligger i muligheten for at det blir Arbeiderpa­rtiet som ender opp med å felle den.

❞ Rusreforme­n tar omsorgen for våre svakeste på alvor.

Helt til slutt og for ordens skyld: Dette er et innlegg som tar til orde for å slutte opp om regjeringe­ns forslag til rusreform. Dette er ikke et innlegg for verken legaliseri­ng eller andre forferdeli­gheter. Undertegne­de ønsker i likhet med regjeringe­n en evidensbas­ert og hensiktsme­ssig tilnaermin­g til rusproblem­er, ikke en følelsesst­yrt eller moralistis­k sådan, siden vi på overtid må erkjenne at dette ikke fungerer!

 ?? FOTO: NTB ?? Guri Melby og Bent Høie under framleggel­sen av Rusreforme­n i forrige uke.
FOTO: NTB Guri Melby og Bent Høie under framleggel­sen av Rusreforme­n i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway