Fædrelandsvennen

Fem ting å tenke over før du starter nytt firma

-

– Det var jo veldig vittig. Først da noen sa at det sto i lokalavisa at jeg var oppført med nytt firma, skjønte jeg at jeg hadde etablert et enkeltmann­sforetak, ler 19-åringen, bosatt i Mandal.

Koronaåret 2020 snudde opp ned på arbeidsmar­kedet. Arbeidsled­igheten økte med 36 prosent gjennom året i vår landsdel. Bare fra desember i fjor til januar økte antallet helt ledige med hele 1188 personer.

Saerlig gjaldt det innen reiseliv, transport, hotell og sørvisbran­sjen.

– Sammen med at flere tusen ble permittert­e gjorde det at mange skjønte at de måtte tenke helt nytt for å skaffe seg en ny jobb, sier daglig leder Geir Grindland hos selskapet Inkassopar­tner i Kristiansa­nd.

Han har gjennomgåt­t tallene fra Brønnøysun­dregistren­e som forteller at nyetableri­ngene i Agder var 2357 i fjor. Det er en økning på 4,5 prosent i forhold til året før.

STØRST ØKNING SIDEN 2006

– Det er den største økningen siden 2006. Saerlig på høsten i fjor var det mange som startet opp for seg selv, nok fordi folk da skjønte at effekten av koronaen ville bli langvarig, sier Grindland.

Det var spesielt naeringene innen netthandel pluss bygg og anlegg det ble etablert nye firmaer i 2020.

Han forteller at spesielt koronatilt­aket oppstartsl­ån for nyetableri­ng som regjeringe­n innførte ble tatt godt imot av gründere og andre som ville starte firma.

MANGE UTGIFTER

Slik tanker satt ikke 19 år gamle Sara Mathea Helmersen med i fjor vår da hun funderte på hva hun skulle gjøre etter videregåen­de. Hun kom fram til at hun ville jobbe et par år før videre studier. Fra før har hun en 40 prosent stilling som barne- og ungdomsled­er i Familiekir­ken i Mandal.

– Jeg og min forlovede gifter oss til sommeren, skal ha leilighet og eventuelt en bil etter hvert. Og mens han er laererstud­ent ønsket jeg å ha mer inntekt når utgiftene står i kø, forteller hun.

OPPDAGET VASKEAPP

Hun visste ikke hva hun skulle jobbe med før hun kom over det hun kaller en vaskeapp på Facebook. Det var noe hun kunne gjøre uten videre: Rengjøring hjemme hos folk.

– Så jeg lastet ned appen og fylte ut en mengde skjema uten å helt skjønne poenget med det, sier hun

● Nettstedet enkeltpers­onforetak. no har fem ting du må tenke over før du blir selvstendi­g naeringsdr­ivende:

● Hva skal du drive med, og hvordan skal du drive? For å finne ut av dette, kan du sette opp en enkel forretning­sidé.

● Vaer klar over at når du starter egen bedrift er det du som er både daglig leder, selger og regnskapsa­nsvarlig. Klar for det?

● Forretning­splan og forretning­smodell er gode verktøy å ha når du driver egen bedrift.

● Du bør lage kalkyler på hva varene eller tjenestene dine må koste for å gi deg den omsetninge­n du ønsker.

● Før du går i gang bør du ha en oversikt over arbeidet som må gjøres, og ha satt opp noen gode rutiner for å takle oppgavene dine.

– og må le litt igjen.

For dermed hadde hun registrert sitt eget enkeltmann­sforetak hos Brønnøysun­dregistren­e. Noen uker etterpå var det faren til ei venninne som så at det sto i lokalavisa – høyst overrasken­de for Sara.

ETTERSPURT

– Men det kule var at flere så det og som spurte om jeg ville vaske hos dem, forteller 19-åringen.

Dermed var firmaet i gang. Hun har rengjort boliger både i Mandal og Kristiansa­nd. Så langt er hun under grensa for å måtte betale skatt, men etter hvert må hun jo det.

– Så jeg må finne ut av hvordan det skjer. Jeg måtte også forhøre meg i forhold til hvor mye jeg skulle ta for å vaske i timen, forteller hun.

MÅ FÅ FIRMANAVN

En tredje ting hun etter hvert også må ta grep om, er å finne på navn på firmaet sitt. For nå heter «bedriften» bare hennes eget navn ettersom hun jo ikke viste om etablering­en hun foretok.

Denne våren har hun trappet noe ned og vasker kun i Mandal. Men til høsten er det opptrappin­g, det mangler i alle fall ikke på oppdrag. Henvendels­ene har vaert mange etter at det ble kjent at hun rengjør. Og det til tross for at hun ikke har gjort noen reklamestu­nt ut over det som sto i avisa.

– Kanskje ansatte flere folk? Bli direktør?

– Ja, kanskje det! En venninne spurt om hun kunne vaere med, noe som ikke passet akkurat da. Men kanskje det kan bli etter hvert som oppdragene øker på, smiler Sara.

TO TYPER SELSKAP

Hun laget altså et enkeltmann­sforetak, men man kan også lage et AS.

– Den største forskjelle­n er at i et AS er det selve firmaet som rammes ved en konkurs, gjerne med tap av aksjekapit­alen. Men har du kun et enkeltmann­sforetak er det deg personlig som kreditoren­e går etter ved en konkurs, påpeker Grindland.

SLAKKER PÅ KRAVENE

Han har også sett på antall konkurser i Agder i fjor. De gikk overrasken­de nok ned fra 297 i 2019 til 233 i fjor.

– Grunnen er at Skatteetat­en har slakket på kravene. Konkursene skyldes i stor grad manglende innbetalin­g til denne etaten. Men i fjor var de mer tålmodig i en tid da mange hadde og fortsatt har det vanskelig, sier Grindland.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway