Fædrelandsvennen

Ramaskrike­t uteblir i hylekoret

Der er et stort hylekor som mener at vindmøller er himmelrope­nde umusikalsk, når man skal finne den rette grønne melodi. Sannheten er imidlertid at man ikke skal vaere tonedøv for å høre at den kommende batterifab­rikk vil bidra svaert negativt til klimare

- JAN GRØNLUND, Kristiansa­nd

● Ramaskrik som høres når det gjelder vindmøller, er forvandlet til en øredøvende stillhet, selv om det er snakk om mange tusen mål urørt skog som må felles, hvis batterifab­rikken eksempelvi­s skal oppføres på Støleheia. Kan man høre en tone av hykleri? Vindmøller skaper mange arbeidspla­sser, som batterifab­rikken også vil gi. Ramaskrike­ne kommer sikkert senere, når man plutselig vil erfare at batterifab­rikken gir sterk forurensni­ng av miljøet og bidrar sterkt negativt til klimaregns­kapet. I øyeblikket gjør alle sitt for å få batterifor­urensninge­n nettopp til deres kommune.

For å forminske konfliktni­vået i bygging av vindmøller kan man opprette et nasjonalt lag med eksperter fra universite­ter, som i Danmark, som drar rundt til alle høringer i landet, som kan forklare negative og positive sider, fordi der ofte er mye støy med manglende forståelse av fakta.

Bystyret i Kristiansa­nd fortsetter med å vedta alle store byggeprosj­ekter med spredt bebyggelse. Man er høyrøstet med skåltaler med det grønne skifte med en visjon som kalles Electric Region Agder. Det er naturligvi­s aldri meningsful­lt at Agder blir eneste område i Norge som blir elektrifis­ert. Elektrifis­eringen vil skje samtidig med resten av Norge, fordi vi eksempelvi­s aldri vil vaere alene om kun å forby fossilbile­r som nybil.

Man er stolt over at der er kommet et landstrøma­nlegg til bruk for cruiseskip, men det har kommunen ingen fortjenest­e i eller gitt penge til. Der var et mulig grønt innslag med en elektrisk ferge, men det viste seg å vaere for dyrt. Det kan vaere man tror at det grønne skiftet skal vaere billigere enn status quo, men det er dessverre sånn at den grønne omstilling koster penger. Man gjør det nyttige fremfor det gode.

Man må lytte til om batterifab­rikken vil kunne klare seg i konkurrans­e på verdensmar­kedet eller i Europa. Australia er markedsled­eren. I Europa finnes der en svenskeid batterifab­rikk, og der er hele 16 under oppføring og forventet ferdigstil­t innen 2030. Tesla skulle ha en verdensled­ende teknologi med hensyn til batterier.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ??
FOTO: JACOB J. BUCHARD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway