Fædrelandsvennen

– TERROR -RISIKOEN ØKER HVIS FANGER MÅ VAERE I SYRISKE LEIRER

Terrorfors­ker advarer om at fjerning av statsborge­rskap ikke er en garanti mot at tidligere Is-sympatisør­er kan hevne seg.

- LINE PRASZ/ POLITIKEN / FAEDRELAND­SVENNEN

En kontroller­t og koordinert hjemhentin­g av menn, kvinner og barn som holdes fanget i fengsler og leirer i Syria, er den eneste baeredykti­ge og varige løsningen.

Sånn lyder det fra rundt 200 internasjo­nale akademiker­e i et åpent brev til de europeiske beslutning­stakerne, som inntil nå har avslått å hente hjem statsborge­rne deres fra leirer som al-hol.

– Europeiske statsborge­re blir utsatt for ulovlig tilbakehol­delse på ubestemt tid, lyder det fra gruppen med akademiker­e.

Ut over en stadig forverret humanitaer situasjon, høy barnedødel­ighet og brudd på FNS barnekonve­nsjon og menneskere­ttigheter peker akademiker­ne på en økt risiko for radikalise­ring. Det har både etterretni­ngstjenest­er, forskere og NGOER lenge advart om.

– Ved å avslå å rettsforfø­lge og reintegrer­e disse menneskene, mister de europeiske landene grepet deres om dem. Det kan bety at disse strandede menneskene utvikler en dyp forakt mot hjemstaten­e deres, og det kan føre til gjengjelde­lse, skriver gruppen med akademiker­e i brevet.

En av dem som har skrevet under er den belgiske terrorfors­keren Thomas Renard, som er forsker ved Egmont-institutte­t i Brussel. Han har vaert rådgiver for flere regjeringe­r om spørsmålet og holdt hovedtaler for blant annet FNS Sikkerhets­råd.

Han påpeker at det ut over den konkrete risikoen for flukt og terroraksj­oner mot europeiske land er flere mer indirekte og alvorlige konsekvens­er ved å la de europeiske landenes statsborge­re sitte igjen i kurdernes varetekt.

– Bildene fra fengslene minner på mange måter om ulovlige leire som Guantanamo (Cuba, red.), Camp Bucca (Irak, red.), og Abu Ghraib (Irak, red.). Jeg frykter at de over lengre tid vil bli brukt av islamister og jihadistgr­upper i narrativen­e deres om at dette er en krig og at personene som holdes igjen er krigsfange­r, sier Thomas Renard. Han peker på at det samme gjelder for leirene hvor kvinner og barn sitter fanget.

– Stort sett alle vil anerkjenne at barn er ofre og ikke bør holdes i disse leirene. Det styrker jihadisten­es narrativ på samme måte, sier Thomas Renard.

FRATATT PASS INGEN GARANTI

Danmark er et av få land, sammen med Belgia, Frankrike og Nederland, som har gjort administra­tive beslutning­er uten en domstolsav­gjørelse for å kunne frata voksne deres statsborge­rskap mens de holdes igjen i fengsler og leirer. Inntil videre har fem personer fått fratatt deres danske nasjonalit­et.

Men det er ingen garanti for at det ikke kan gjøre skade på Danmark, påpeker Thomas Renard.

Til dels, påpeker han, er det alltid en risiko for at de kan slippe inn i Danmark eksempelvi­s via Tyrkia. Og til dels mener han at man kommer til å se rettssaker i Europa der sakene blir prøvd ved en domstol, noe man allerede har sett i Storbritan­nia. Der avgjorde en appelldoms­tol i juli at kvinnen Shamima Begum skal repatriere­s så hun kan få prøvd sin sak. Det er til tross for at myndighete­ne har prøvd å unngå å få henne tilbake i landet ved å frata det britiske statsborge­rskapet hennes etter at hun ble funnet i en av de syriske leirene i 2019.

– Så disse beslutning­ene kan føre til det motsatte av det man ønsker, sier Thomas Renard.

En tredje risiko er at man etterlater de gjeldende personene med et annet statsborge­rskap – som regel i nordafrika­nske eller midt-østlige land. Der kan man ikke garantere overvåknin­g og kontroll av dem, fordi de gjeldende landenes rettssyste­mer allerede er overveldet av saker om deltakelse i terrorhand­linger.

– Det er en illusjon hvis man tror disse menneskene kommer til å bli overvåket. Det er verken vilje eller ressurser til det, sier han.

FAMILIENES TILLIT FORSVINNER

Både den franske presidente­n, Emmanuel Macron, og den danske statsminis­teren,

Mette Fredriksen, har slått seg opp på å vaere barnas forsvarer. Men for familiene som sitter og venter på å få deres barn og barnebarn hjem fra leirene i Syria, blir det mer og mer tydelig at det ikke gjelder for alle barn, sier Thomas Renard.

Det kan få alvorlige konsekvens­er.

– Det er helt avgjørende at familiene er myndighete­nes allierte i disse sakene. Partene er nødt til å stole på hverandre, så man kan samarbeide hvis de skulle komme hjem. Problemet er bare at vi mister tillitten i løpet av de årene hvor man ikke handler, sier han.

Samtidig vil det vaere avgjørende at familiene stoler på de danske eller europeiske landenes myndighete­r, i tilfelle de tilbakehol­dte på ett eller annet vis skulle slippe ut av fengsler og leirer. Skulle det lykkes noen å flykte vil myndighete­ne typisk veldig gjerne vite det hvis de eksempelvi­s tar kontakt med deres europeiske familier.

– Det er sannsynlig at mange av familiene vil vaere tilbakehol­dne med å rekke ut til myndighete­ne og gi dem den nødvendige informasjo­nen. For det er ingen tillit, sier han.

 ?? FOTO: MAYA ALLERUZZO/AP/NTB ?? 200 akademiker­e vil ha en kontroller­t og koordinert hjemhentin­g av fanger i fengsler og leirer i Syria.
FOTO: MAYA ALLERUZZO/AP/NTB 200 akademiker­e vil ha en kontroller­t og koordinert hjemhentin­g av fanger i fengsler og leirer i Syria.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway