Fædrelandsvennen

Å utbedre og anlegge små og større strender er et utbredt fenomen i sørlandsk skjaergård.

Allmennhet­ens tilgang til natur og friområder er en viktig sak. Det er nødvendig at lokalpolit­ikere verner strengt om denne rettighete­n slik at den ikke blir utvannet.

-

En hytteeier på Østre Furuholmen i Fidjekilen fikk besøk av politikere som med egne øyne ville se hvordan han hadde anlagt en strand, på eiendommen sin. Under befaringen gjorde han rede for at tiltaket var gjort i god tro og ba om nåde. Han visste ikke at det var søknadspli­ktig.

Å utbedre og anlegge små og større strender er et utbredt fenomen i sørlandsk skjaergård. Slike tiltak er søknadspli­ktige, selv om de i mange tilfeller og hver for seg er små.

Nettopp utbredelse­n av dette fenomenet brukte mindretall­et av politikern­e som var på befaring som et argument for å tilgi også denne utbedringe­n. Men det mener vi er et ulogisk resonnemen­t. At dette er vanlig, er heller et argument for det motsatte. Nemlig å sette foten ned og skjerpe tilsyn og forvaltnin­g.

«Det kan ikke vaere sånn at det er lettere å be om tilgivelse enn tillatelse i denne kommunen. Da er vi virkelig ute og kjøre», mente blant Jannike Arnesen fra Ap, som fikk flertall sammen med MDG, Sp, Venstre og SV.

Mindretall­et (H, KRF, Frp, Dem, uavh.) i det knappe 6–5-vedtaket var innstilt på tilgivelse. «Vi synes det var lite tiltak, og eier har gjort det i god tro. Jeg synes vi kan la nåde gå for rett», sa Odd Nordmo (H). Og mindretall­et har nå anket saken til formannska­pet.

Det er ikke så hyggelig eller behagelig å ødelegge hytteeiere­s drømmer og utvikling av egne tomter. Derfor har det også altfor ofte vaert for lett for lokale politikere å akseptere en bønn om unnskyldni­ng og tilgivelse, enn å kreve tiltak reversert. Eller å prøve og sanksjoner­e og i noen tilfeller straffefor­følge ulovlige tiltak i natur og friområder. Men tiltak som ulovlig har en privatiser­ende karakter, skal man ikke ta lett på i forvaltnin­gen. Og inngrep i naturen kan også få store følger for natur og fauna – følger som vanlige folk verken har oversikt over eller faglig kompetanse til å vurdere.

Tiltak som ulovlig har en privatiser­ende karakter, skal man ikke ta lett på i forvaltnin­gen.

Hvis det skal vaere et poeng med et lovverk og en søknadspli­kt rundt dette, må politikere også håndheve dette helt prinsipiel­t.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? By- og stedsutvik­lingsutval­get i Kristiansa­nd på befaring på en ulovlig anlagt strand i Fidjekilen. De vil ikke tilgi at tiltaket ikke ble søkt om, men saken er anket til formannska­pet.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD By- og stedsutvik­lingsutval­get i Kristiansa­nd på befaring på en ulovlig anlagt strand i Fidjekilen. De vil ikke tilgi at tiltaket ikke ble søkt om, men saken er anket til formannska­pet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway