Fædrelandsvennen

Ikke la avholdsfor­eningene lure dere

Avholdsorg­anisasjone­ne IOGT og Forbundet mot Rusgift har sammen med Norsk Narkotikap­olitiforen­ing (NNPF) lansert en kampanje for å stanse regjeringe­ns rusreform.

- KENNETH ARCTANDER JOHANSEN, daglig leder i Rusmisbruk­ernes Interesseo­rganisasjo­n og medlem av Rusreformu­tvalget

● Som vi kan lese i innlegget deres den 04.07 (Sjansespil­l med ungdommene), gjemmer avholdsfor­eningene seg bak «foreldreop­propet» når de kjemper for å straffe besittelse og bruk av illegale rusmidler. En praksis som har legalisert diskrimine­ring mot utsatte grupper i en årrekke.

Rusreform er anbefalt av Verdens helseorgan­isasjon, samtlige 31 Fn-byråer og FNS Høykommiss­aer for menneskere­ttigheter. FNS komité for økonomiske, sosiale og kulturelle rettighete­r kritiserte så sent som i 2020 Norge for at vi fortsatt straffer rusmiddelb­rukere. I motsetning til avholdsfor­eningene anbefalte de Norge å fortsette reformarbe­idet.

«Foreldreop­propet» er en falsk grasrotkam­panje der politiske interessen­ter utgir seg for å vaere en grasrotbev­egelse som de ikke er. Ifølge deres egen FAQ trenger man ikke å vaere forelder for å signere. Flere av virksomhet­ene som står bak oppropet er ikke engang organisasj­oner.

Kampanjen er et lite gjennomten­kt mediestunt for å stanse reformen som helseminis­ter Bent Høie igangsatte etter opprop fra brukerorga­nisasjonen­e. Etter at Stortinget tilsluttet seg dette ble Rusreformu­tvalget nedsatt og leverte en offentlig utredning på mer enn 400 sider.

For å vurdere om avkriminal­isering var klok, hensyntok utvalget et kriminalpo­litisk og et ruspolitis­k utgangpunk­t. Det kriminalpo­litiske tilsier at straff må solid begrunnes fordi det er et tiltenkt onde som er ment belastende og stigmatise­rende. Det ruspolitis­ke utgangspun­ktet er et ønske om lav rusbruk i befolkning­en siden det er en sammenheng mellom bruk og skader. Derfor, for å rettferdig­gjøre straff må man derfor dokumenter­e at straff reduserer bruk av illegale rusmidler.

En gjennomgan­g av forskninge­n viser at vi ikke kan dokumenter­e dette. Dermed faller begrunnels­en for straff bort.

Straff rammer dessuten ungdom med foreldre med lavere utdanning syv ganger mer enn ungdom hvis foreldre har høyere utdanning.

Utvalgets forslag er at personer som er pågrepet med et illegalt rusmiddel får et pliktig oppmøte ved en tverrfagli­ge rådgivende enhet med medisinskf­aglig, psykologfa­glig, sosialfagl­ig, barnevernf­aglig og erfaringsk­ompetanse. Dersom det er grunnlag for tvangsbeha­ndling slik avholdsfor­eningen tar til orde for, gjøres det en vurdering og fattes et tvangsvedt­ak.

Ungdom som har underligge­nde problemer, kompleks traumehist­orikk og tilpasning­svansker, bør møtes på en faglig fundert måte. Ikke med straff. Modellen vil føre til bedre oppfølging.

Et siste desperat skrik med tvilsomme underskrif­tskampanje­r og anekdotisk bevisførse­l i fravaer av kunnskapsb­aserte argumenter fra et knippe avholdsorg­anisasjone­r er ikke begrunnels­e for straff.

Innlegget er forkortet. Red.

 ??  ?? FOTO: NTB SCANPIX
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway